Anställd på djurparken: Djuren som flydde dödades i onödan

En bild på de skjutna djuren som cirkulerat på nätet. Upphovsman okänd.

Flera svenska medier (Aftonbladet, Expressen, SR) har under gårdagen rapporterat om zooägaren i Zanesville, Ohio som släppte ut ett sextiotal av sina vilda djur för att sedan ta livet av sig. Ett femtiotal djur, bland dem sällsynta björnar, lejon och tigrar, sköts till döds och staden var närmast satt i undantagstillstånd under ett flertal timmar. Men nu berättar en anställd att många av djuren dödades helt i onödan.

Det var på onsdagen som kroppen till ägaren av det privata djurreservatet Muskingum County Animal Farm hittades bredvid de tomma, öppna burarna. 56 djur hade släppts lösa, och letade sig in i den närbelägna staden Zanesville. Automatvapenutrustad polis och SWAT-team tillkallades och sköt ihjäl 49 av djuren. Sex djur fångades in, och för sju timmar sedan återstod bara en vild apa i frihet.

Men enligt en Redditanvändare som påstår sig vara anställd på Muskingum County Animal Farm hade inte djuren behövt dödas. Enligt honom sköts flertalet djur, däribland en dräktig sibirisk tiger, när de redan befann sig inuti sina burar. Detta eftersom polisen ansåg att det var för farligt att försöka låsa burarna. Dessutom påstår den anställde att många av djuren fortfarande befann sig på farmens privata mark, vilket skulle innebära att de inte utgjorde den fara för allmänheten som polisen hävdade.

Ajour har förgäves sökt polisen i Zanesville för en kommentar.