Årets största bloggposter – 2011

Bloggar har blivit en så naturlig del av media och vår vardag att vi nästan glömt dess betydelse. Men fortfarande är bloggen ett av de mest betydande sociala medierna. Här regerar unga tjejer och för kändisar är varje bloggpost ett pressmeddellande eller direktkontakt med sin publik – utan att ta omvägen via media. Men det är också platsen för helt okända eller småkända att båda skapa kultur och etablera nya insikter. Här är årets största bloggposter 2011, enligt Ajour:

10. Alliansfritt – M-beslut: Vi var ledande i kampen mot apartheid


När Moderaterna antog ett nytt idéprogram, i vilket det påstods att de motsatte sig det rasistiska samhällssystemet apartheid under de nästan 50 år som det styrde befolkningen i Sydafrika, reagerade många med viss förvåning. Enligt den gängse historieskrivningen hade nämligen Moderaterna inte alls motarbetat apartheid. Följden blev en fullkomlig storm av skämt på svenska Twitter, där de flesta fantastiska genombrott historien bjudit på tillskrevs Moderaterna. Alliansfritts bloggpost, som var den som satte spinn på skojandet, har nästan 1000 facebooklikes och är enligt medarbetare på den regeringskritiska bloggen dess mest lästa inlägg i år.

9. Kenza – V

Så. Kenza, Sveriges största – i kamp med Kissie – bloggare, är tydligen polare med Kanye West. Det må vara så. Och det må inte vara så stort att hon bloggar bilder på de båda när de påstår det. Men sedan blev det ifrågasatt av en av världens största bloggar om populärkultur – Perez Hilton. Och plötsligt blev Kanye och Kenzas vänskap en snackis inte bara i Sverige, utan i ett hörn av hela nattklubbsvärlden.

8. Kissie – Hmm, äta barnmat som diet

Skandalbloggaren Kissie har blivit Sveriges största genom att provocera. Hon har opererat bröst och läppar, ljugit om skador och skapat bråk för att få fler läsare. Och bantat. När hon skrev om sin nya diet – att leva på barnmat – skapade hon en debatt i Sverige som fortarande ekar. Den eskalerade när hon postade bilder på sig som sjukligt smal och till sist påstod svimma av utmattning på Drottninggatan i Stockholm. Kvällspress gjorde skandalrubriker och ringde bloggarens mamma. Resultatet för Kissie? Besöksrekord. I dag vill hon göra en Blondinbella -  vända sitt liv från skandaldrottning till att bli businesskvinna.

7. Camilla Rågfors – Jag hade mördaren som ”vän” på fb, och många med mig

Hela norden var chockat av terrordåden på Utöya. Bilder kablades ut på Breivik och hans Facebooksida och manifest skickades runt. Camilla Rågfors bilden och chockades. Hon inte bara kände igen bilden – hon hade också varit Breiviks Facebookvän. Som aktiv, nu före detta, Sverigedemokrat hade hon godkänt en vänförfrågan från honom och äcklades nu. Av att hon tackade ja, att hon hade varit en del av en kultur som eldade på ett sådant främlingsförakt. Rågfors bloggpost var viktig, kanske allra mest för att den gav en nykter insyn till någon som kommit Breiviks kultur nära.

6. Katrin Zytiomerska – Barnflickan (skärmdump)

Mitt under en höst där debatten om människosyn illustrerades med RUT-avdrag och slaveriassociationer damp Katrin Zytiomerska ned som en tydlig och klar företrädare för den ena extremen. I ett inlägg beskrev hon hur hennes polska au pair flytt jobbet, trots de ideliga väntjänsterna Zytiomerska gjort med gåvor, chips, pizza och godis. Eftersom inlägget pryddes av en bild på au pairen med texten ”Wanted: Dead or Alive” blev många upprörda över inläggets krassa och ibland till och med hotfulla ton, och Lisa Magnusson med flera påpekade att det som Zytiomerska sett som goda gärningar inte ens är tillräckligt för att uppfylla de minimikrav en au pair kan ställa på sin arbetsgivare. Zytiomerska själv avfärdade raskt kritiken som ”slöseri med tid”, och följde några dagar senare upp med att skriva ett inlägg om hur ”judar äger Los Angeles”.

5. Egoinas – Mina lår går ihop

I kölvattnet av Kissies hetsbantning fick stora bloggen Egoina ett mejl från en av sina läsare. Läsaren erkänner sig helt förstörd av hela viktdebatten i bloggosfären, hur det får henne att se sig själv som ful när hennes lår går ihop eller ser en putmage. Så vad gör Egoina? Lägger ut en bild på sina lår som går ihop – och tycker att hon är skitsnygg. Responsen blir enorm och snart skickar massor av läsare in bilder på sina egna, vanliga, snygga jag. Som Egoina publicerar. Det är årets absolut vackraste uppslutning mot skeva ideal.

4. Den nya bloggen -  Om Klara är 116 cm och Kalle är 116 cm, hur mycket längre är då Kalle?

Jennie höll upp ett killplagg och ett tjejplagg på Lindex. Båda var i storlek 110, men tjejplagget var 4 cm kortare. Hon frågade expediten varför. ”Det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt”, svarade expediten. Jennie var chockad, bloggade om saken och skandalen var ett faktum. Snart pratade hela Sverige om det. Medier hakade på, TT kablade ut saken och Lindex försökte ursäkta sig med att det handlade om olika plagg. Även om de inte ändrade sig öppnade en bloggare Sveriges ögon för hur ett företag agerar.

3. Ola Lindholm – Hej på er (skärmdump)

En barnprogramledare som tagit kokain. Det var en av sommarens största snackisar. Ola Lindholm fick lämna Wild Kids såväl som Kamratposten, som han varit chefredaktör för, sedan han testats positivt för narkotika efter en fotbollsmatch. Länge valde Lindholm att vara tyst och inte alls bemöta anklagelserna offentligt, men tidigt i maj startade han en blogg enbart för att i ett längre inlägg beskriva situationen och händelserna ur hans egna perspektiv. Blogginlägget delades nästan 40 000 gånger på Facebook, och Olas kommentarer blev rikskända.

2. Fredrik Backman – Personligt meddelande

En av årets stjärnskott när det kommer till bloggande är Cafes Fredrik Backman. Han har med vardagshumor, skruvade jämförelser och den ständigt återkommande extrema maten lockat till sig en fast och väldigt bred läsekrets – fans, i ordets bästa bemärkelse. När Backman i ett inlägg i beskrev en händelse då en kvinna gjorde en slarvig omkörning och därmed utsatte honom och hans son för en risk att krocka berörde det oerhört många. Kommentarsfältet fylldes av tårar och 160 000 personer delade inlägget på Facebook.

1. Gunnar Glöersen – Drömbilden!

Svenska jägareförbundets blogg är knappast en av Sveriges största. Men några veckor under tidig höst 2011 kom den att bli avgörande i avslöjandet av en av Sveriges största fotoskandaler – någonsin. Fotografen Terje Hellesö hade under en tid systematiskt manipulerat in sällsynta djur i naturbilder. Men det var först efter att Gunnar Glöersen lade fram fakta på fakta om varför Terje Hellesö omöjligt kan ha tagit fotona själv. Att de måste vara manipulerade. Det blev starten på en omfattande granskning. Medier skrev och Flashback grävde. Till slut hittades bevisen – Terjes bilder var fejkade. Allt uppdagat för att en jägare tog några minuter att författa en bloggpost om något som inte verkade riktigt sant.