Bambuser: Vår tjänst är blockad i Syrien

Den svenska livevideotjänsten Bambuser är blockerad i Syrien. Det uppger i dag grundaren Måns Adler.

 

Tjänsten Bambuser, där medborgare enkelt och gratis kan sända livevideo med en mobiltelefon eller dator, har fått stor spridning i samband med den arabiska våren. Efter att regeringen i Syrien länge blockerat dem, hävdes blockaden för några veckor sedan. Sedan dess har Bambuser varit en av få kanaler som aktivister fritt har kunnat förmedla vad som händer i landet. På flera platser i landet har det satts upp kameror som fångat både protester och våldsamma strider.
Flera internationella medier har använt bambuserfilmer för att visa på våldet och utvecklingen i landet. Och igår kulminerade det när både CNN och Skynews tillsammans med flera andra av världens ledande medier använde Bambuserklipp i sina sändningar, med tydlig hänvisning till den svenska tjänsten.

Eva Voors på Bambuser tror att blockaden kan kopplas till just den starka exponering Bambuser fick i internationella medier.
- Igår var det över alla kanaler över hela världen och i morse stängdes det av, det gick inte att komma åt det på något sätt. nå det via andra länders nät, säger hon till Ajour.
Trots det är Facebook och Twitter öppet i landet. Eva Voors menar att det beror på att myndigheter använder dessa tjänster för att övervaka och spåra upp motståndsrörelse. Men Bambuser går inte att spåra. Åtminstone inte på samma sätt.
- Vi har kontinuerlig kontakt med aktivister, berättar hur de ska slå av gps-signalen och vår tjänst kräver inte att man ska ha en verifierad mejl för att få användas. Då blir det svårare för myndigheter att övervaka.
Vilket också fick till följd att Bambuser stängts ner i landet.
- Fruktantsvärt bedrövligt tycker vi. Järngänget kommer att sända ändå via en teknik som vi inte kan avslöja, säger Eva Voors.
- Nästa steg för oss är att vi kommer prata med journalister internationellt, försöka uppmärksamma det här och sedan supporta de som fortsätter använda Bambuser inne i syrien. Uppmana dem att inte använda gps, hjälpa dem och ha daglig kontakt med dem. Vi kan inte göra mer än att prata med medier och få den typen av påtryckning på landets myndigheter, säger Eva Voors.