Berghs-elev skapar uppmärksamhet kring misshandel i hemmet

Just nu sprids en lapp från trappuppgångar och en efterlyst-poster med rasande fart i social media. 

Nyfikenheten kring lapparna har varit stor och vi tog därför ett snack med personen bakom.

Lappen som verkar handskriven och hittats i ett antal trappuppgångar i Stockholms innerstad lyder:
Hej kära grannar! På fredag skall jag och min fru ha lite fredagsmys. Ibland tycker hon till om saker hon inte förstår och då brukar hon få sig en smäll. Ni förstår säkert, men tveka inte att komma förbi eller ringa 0735-886088 om ni tycker vi ska dämpa oss. MVH Grannen

Efterlyst-postern har följande innehåll:
Har du sett min flickvän? Hon försvann i lördags efter att vi bråkade och jag blev lite våldsam. Hon hade på sig ett par blå jeans, en vit t-shirt och en svart kofta. Hon är  1,67 lång och har kastanjebrunt hår. Jag vill gärna ha henne tillbaka så fort som möjligt. Ring mig på 0735 – 88 60 88.

Ringer man telefonnumret så kommer man till en röstbrevlåda och följande meddelande:
2011 var det över 28.000 anmälningar av misshandel av kvinnor över 18 år. Men det är svårt att se eftersom att det ofta sker bakom stänga dörrar. Genom att du ringde det här numret har du tagit första steget, du har öppnat dina ögon. För mer information om det här projektet besök hemsidan Oppnaogon.se

Bakom initiativet står Frida Eklund som studerar grafisk design på Berghs.
För några år sen befann hon sig på en resa och hörde en kväll en misshandel inom den familj som hon tidigare uppfattat som perfekt. Hon började då fundera på hur vanligt problem det här är och vad man kan göra för att uppmärksamma just misshandel inom relationer, bakom stängda dörrar. När det blev dags för slututställning föll det sig naturligt att konkretisera tankarna som hon burit med sig.

Just nu rasar debatten på flera håll kring hur kampanjen – om man kan benämna den så – utformats, om det är rätt sätt att belysa frågan och det sätt som använts.

(tack till de postningar på Facebook av @popfabriken, @deeped och andra som gjorde oss uppmärksamma på bilden)