”Därför är Sveriges mästerkock kraftigt sexistiskt”

TV4-programmet Sveriges mästerkock är ett av Sveriges just nu mest populära program. Michaela Larsson har granskat avsnitt två och funnit ett program som är kraftig sexistiskt.

3264239722

Sveriges Mästerkock är inne på sin tredje säsong och jurymedlemmarna blir bara mer och mer tröttsamma. De tre alfahannarna Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay har suttit som enhällig jury i alla tre säsonger. 

Dessa tre män, i synnerhet Per Morberg, gjorde det klart från första säsongen att riktig mat är kött. Genuin och äkta mat är en enkel köttbit med potatis och sås. De gjorde också klart för oss att det är manligt att jaga, skjuta, flå och stycka djuret själv. Deltagarna i Sveriges Mästerkock är smarta och har snappat upp allt detta och nu är programmet ett enda stort köttvurmeri. Det blir tydligt hur de kvinnliga deltagarna känner att de måste hylla de tre kockarna i juryn, vurma för dem, tillfredsställa dem och laga ”äkta” mat. De får acceptera de tre alfahannarnas nedsättande och diskriminerade uttryck. Inte sällan har någon av de yngre deltagarna en kärlekscrush på Per Morberg, något han inte är sen med att utnyttja.

För att som kvinna vinna juryns respekt tycks det viktigt att man 1) gillar kött, 2) inte jagar själv utan låter sin man göra detta, 3) hyllar juryns kunskap eller okunskap och 4) tar emot all slags skit.

Observera att följande skärmdumpar kommer från ett enda avsnitt av Sveriges Mästerkock. Så mycket skräp samlat på ett och samma ställe. Tänk er då att dessa tre gubbar fått tre säsonger att bete sig som de känner för.

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.28.08

Översatt: ”Nu ska jag säga någonting om djur så att juryn blir nöjd. Min man jagar. Jag är den som odlar.”

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.28.23

Översatt: ”Jag säger det en gång till. MIN MAN har alltså skjutit detta djur!!!”

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.39.01

Per Morberg tar sig ofta friheten att kalla kvinnor för det som faller in. Per uttrycker till och med att kvinnan i programmet är hans egendom.

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.24.44

Markus Aujalay, som är den något mer sympatiska och drägliga av de tre, frågar hur det känns. Den kvinnliga deltagaren uttrycker att det är lite jobbigt:

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.24.48

Översatt: ”Jag känner mig nu tvingad att hylla honom, så jag drar till med att han är bra på tomatsås.”

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.24.52

Översatt: ”Jag säger det en gång till så att du verkligen kan gotta dig i att du är vass på TOMATSÅS.”

Skärmavbild 2013-01-13 kl. 14.28.57

I undertexterna har Tv4 själva censurerat vad Leif Mannerström egentligen sa. Han avslutade meningen ”Du har väl smaksatt ordentligt?” med ”..nu, flicka lilla?”. Det strök TV4. Vilket jag ordnade upp i bilden ovan.

BAFznVZCIAAR0-5.jpg-large

I media stöttar och försvarar kockarna varandra.

TV4:
Hur vore det att ta in en eller två (!) kvinnliga jurymedlemmar?
Hur vore det att ha en jury som inte älskar att befästa könsnormer?
Hur vore det att inte tillåta sin jury använda nedsättande uttryck mot kvinnliga deltagare?
Hur vore det att fokusera på något annat än kött och djur?
Det hade blivit ett mycket bättre program.

Vi ses i rutan nästa vecka, pojkar små.

Förtydligande på grund av att inte alla kan ännu kan tänka ur genusperspektiv eller normkritiskt: Jag har inget emot deltagarna i programmet, eller bryr mig om huruvida de gillar kött eller inte. Det som stör mig är hur, den enbart manliga, juryn påstår att vissa sysslor och egenskaper är manliga och sedan upplyfter dessa som ”äkta” och ”genuint”, vilket blir kvinnoförminskande. För att då vinna juryns respekt måste deltagarna gå på det spår juryn gjort klart för oss är det rätta. Köttdiskussionen är ett symptom av ett större perspektiv, vilket främst framgick när Mannerström kallade en vuxen kvinna för ”flicka lilla”. I ett större perspektiv även kallat patriarkat.

TEXT: Michaela Larsson (posten tidigare publicerad här)