Dokumentär får Alex Schulman att radera blogginlägg om SVT-journalist

Under några månader har SVT-journalisten Johan Ripås arbetat med en dokumentär om hur Googles sökresultat får allt större inflytande på våra liv. Idén är att visa hur folks som har synder i det förflutna, eller har blivit baktalade, inte kan skaka sig loss från sitt Google-resultat. Istället ligger det kvar som ständiga påminnelser vid en googlesökning.

Men mest intressant har det varit att följa Johan Ripås egen googletvättning. Med hjälp av en av Sveriges absolut bästa sökmotor-experter, Nikke Lindqvist, har en del av dokumentären också handlat om att tvätta det egna sökresultatet. Nikke har dokumenterat en stor del av sitt arbete på sin blogg.

Mest handlar tvättningen om att dränka information med egen information. Skapa konton på sociala nätverk, registrera domäner, bygga bloggar och så vidare.

Men problemet är att den som skrivit de värsta sakerna om Johan Ripås är Aftonbladet-bloggaren och krönikören Alex Schulman. Som menar sig ha blivit oschysst behandlad av SVT-journalisten.

En google-sökning på Johan Ripås namn leder direkt till Schulmans bloggpost. Bloggen ”Rykteshantering” kontaktade Alex Schulman för en intervju, där Schulman menar att saken skulle kunna redas ut om journalisten bara bad om ursäkt, och att Schulman inte tänker särskilt mycket på Ripås.

Nikke valde då att blogga om de gånger under året Schulman twittrat om Ripås, med rubriken ”Mobbaren Alex Schulman”. I dag tog han kontakt med Nikke och meddelade att han raderat inlägget om Johan Ripås.

Uppdaterat: Alex Schulman berättar i sin blogg om varför han raderat inlägget: ”Man ska inte gå runt och vara långsint.”

Saken innebär att Johan Ripås därmed snart kommer att äga sitt eget sökresultat, efter månader av idogt googletvättande.

På torsdag sänds dokumentären. Jag gissar att det blir ändringar in i det sista.

Här är trailern: