Expressens oansvariga löpsedel om Blondinbellas semesterbild

Bilden på Blondinbella har cirkulerat en del på nätet de senaste dagarna. Men aldrig hade jag trott att den skulle hamna på ett löp i Expressen (här i Expressen Göteborgsedition, GT).

Det är det här som Expressen brukar kalla att ”göra en BBC”. Man tar ett fenomen som alla talar om, men som man själv aldrig skulle vilja sprida, och så gömmer man sig bakom ”det här rapporterar andra om”.

I det här fallet är det särskilt vidrigt. Bloggstjärnan Isabella ”Blondinbella” Löwengriphar åkt till Karibien och twittrar en bild på sig själv från stranden. Inget mer. Det får ett gäng haters, Kissies och anorektiker att passa på att peka och skratta. Åt att det inte ser ut som HM eller Gina Tricot. Det är ingen nationsskandal, inte ens ett skvaller.

Det är ett konstruerat nyhetsvärde. Vilket såklart kan vara okej – och framförallt enkelt att gömma sig bakom – men både oansvarigt och konstigt att vilja tapetsera Sveriges näst största stad med en bloggares semesterbild, för att använda det i en viktdebatt.

Det är en omvänd BBC utan ansvar för den egna publiceringens konsekvenser.

Uppdaterad: Här skriver Blondinbella själv om saken.