Facebook ger alla användare fem dagar att rösta om nytt användaravtal

Det låter som ytterligare en spam-scam för att få dig att dela och göra konstiga klick. Men det är sant. Facebook står inför ett beslut att göra förändringar och har beslutat att lyssna på användarna.
Därför har de skapat en app där varje användare har en röst om vad de tycker om de nya förslagen till användaravtal. Och denna gång är det kanske viktigare än någonsin. Du röstar på om du någonsin ska få rösta igen.

Själva röstningsförfarandet är egentligen inget nytt. Efter starka protester från användarna 2009 kom Facebook på idén att öppna upp för en typ av demokrati. Låta sina användare rösta och bestämma hur förändringar i användaravtalet skulle se ut. Sedan 2009 har Facebook haft en möjlighet för användare att tycka till – bestämma – genom olika röstningar. Även om mycket av det varit en chimär – enligt de regler man satte upp skulle det behövas en storm av gemensamma röster för att faktiskt göra skillnad – var det ett demokratiskt experiment som mycket respekt.

Men tre år senare kan det vara slut. Det börsnoterade företaget är sannolikt inte så sugna på att, i sina egna regler, ha inskrivet att vi som användare har en  – om än än så länge teoretisk – makt över framtiden för företaget och har därför kommit med ett förslag på ändring. Alla en miljard användare har fått ett mejl med förändringen, men gissningsvis inte ens en promille har läst det.

I förslaget som nu ligger vill Facebook ta bort användarens veto-röst och istället ersätta den med, till exempel, en ”frågelåda” där man kan posta förslag på förändringar till ansvarig chef på Facebook. Röstningen började idag, den 5 december, och slutar om fem dagar, den 10 december.

Om 300 miljoner har röstat är resultatet bindande, enligt Slate som citerar Facebooks policy. Det är 30 procent av alla Facebooks användare. Kanske en omöjlighet. Och Facebook har knappast slagit på någon trumma för att sprida saken. Tvärtom. På röstningsappen får du ingen sammanfattning utan istället hela det nya (och gamla) avtalet att läsa på själv.

I korthet handlar förändringarna om följande:

1, Din rösträtt
Facebook vill slippa hela demokratigrejen och ersätta den med en frågelåda till sekretesschefen Erin Egan. Detta var ett av flera förslag som kom upp av användarna när Facebook hintade om förändringen.

2, Facebook vill dela din information inom sitt eget företag
Idag är till exempel tjänsten Facebook uppdelat i två företag, ett i USA och ett i Irland. Dessutom har man köpt bilddelningstjänsten Instagram. Man vill nu få rätt att samordna lagring av information mellan dessa företag.

3, Facebook vill förtydliga vem som ser vad.
Som egentligen handlar om att ändra semantiken – inte ge dig mindre kontroll – över till exempel vad som blir synligt på tidslinjen.

Det finns en rad andra saker. Facebook har själva försökt sammanfatta det lite här. Och du kan läsa mer på Slate här. Men nu är det dags: gå in och rösta på om du vill ha förändringarna eller inte.

RÖSTA HÄR