Flicka vägras vara stjärngosse – rektor vill ha ”vackert luciatåg”

Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: @eovemar CC-BY http://flic.kr/p/aTmjWM

På Enskedefältets skola i Stockholm har lucia orsakat en diskussion efter att en tjej i trean inte fick vara stjärngosse i luciatåget. Skolan menade att hon får välja på att vara något annat, eller räkna matte istället.
- Vi vill ha ett traditionsenligt och vackert luciatåg, detta gör vi för barnens skull, säger skolans rektor Svante Lööf.

Historien om tredjeklassaren Lisa som inte fick vara med i luciatåget började efter att hon bestämt sig för att vara stjärngosse. Men att en flicka skulle vara stjärngosse var någonting skolan inte gillade. Skolans musiklärare, som är ansvarig för luciatåget, hänvisar till att det inte skulle bli ett vackert luciatåg och att de måste hålla sig till traditionerna.

Lisas mamma kontaktade skolan för att få svar på varför hennes dotter inte får vara stjärngosse i tåget. I ett mejl skriver läraren:
”Det är ett traditionellt Luciatåg vi har på skolan i år 3. Det innebär alltså att alla tärnor är tjejer och killarna är stjärngossar.”
Något Lisas mamma har svårt att förstå. Hon förklarar hur hennes dotter känner i ett vändande mejl.
”Lisas motivering är att hon känner sig som både tjej och kille och vill helst vara just stjärngosse. ‘Annars är jag inte med’. Visst kan hon väl få vara stjärngosse?”

Det svarar inte skolan på. När Ajour når skolans rektor, Svante Lööf, har han svårt att svara på varför detta skulle vara något problem.

– Vi ställde frågan till flickan igår om vad hon vill vara i luciatåget och då svarade hon att hon ville vara tomte. Så nu är problemet löst som jag ser det.

Enligt mamman är det först efter mycket övertalning av lärarna Lisa beslutade att vara tomte istället. Enligt Lisa själv berättade lärarna att alternativet var att räkna matte när resten av klassen övade inför luciatåget.

Skolans rektor Svante Lööf menar att de vill hålla på sina traditioner.

Enligt dig kan inte tjejer vara stjärngossar i ett luciatåg?
– Det har ingenting med genus att göra som jag ser det utan vi vill ha ett traditionsenligt och vackert luciatåg, detta gör vi för barnens skull. Tidigare har det aldrig varit några problem men till nästa år får jag vara tydligare på den punkten, säger han.

Skolan står fortfarande fast vid sitt beslut om att flickan ska vara tomte, något som de alltså lyckats övertala henne till. Mamman skriver i ett mail till skolan:

”Vänligen förklara för mig hur ett luciatåg blir fult av att en flicka har strut på huvudet? Och hur vet du att eleverna skulle skämmas för att en stjärngosse är tjej? Så gott som hela samhället utanför er trångsynta skolvärld tycker att det är ren skandal att begränsa min dotters sätt att uttrycka sig så som ni nu gör.”

(Både Lisa och mamman har bett att få vara anonyma. ”Lisa” heter egentligen något annat.)

TEXT: Marcus Åberg

Läs också Ajours Sofia Mirjamsdotter som kommenterar artikeln i en krönika.