”Forskning är en tjej-grej”

Ett stort samtalsämne just nu är ”Science: It’s a girl thing”. Projektet lanserades i Bryssel i torsdags, med vackra modeller som rullade fram i genomskinliga plastbubblor med glitter och glam och avslutades med ett ”raveparty”. Ett som kan antas i grunden vara ett välmenat projekt, att locka fler kvinnor till forskningssektorn, presenteras med en orgie av ytlighet och fluff.

När man klickar in på hemsidan möts vi av tjusiga modeller, läppstift och andra stereotypiska tjejsignaler. Där kan man ladda ner skrivbordsbakgrunder och affischer med tjejer i moderiktiga solbrillor och smartphones, och en trallvänlig låt kallad Chain Reaction. En video har dessutom släppts som är tänkt att locka fler kvinnor in i den fascinerande världen av ”tjejforskning” ett uttryck som snabbt dök upp på twitter.

I EU-kommissionens pressmeddelande om det här projektet så berättar de att kampanjen är riktad mot tjejer mellan 13–17 år, och att kampanjen inte enbart kommer att ske online. En mobil exponering med lastbil kommer att turnera genom Österrike, Tyskland, Italien, Holland och Polen. Lastbilen kommer att erbjuda ”roliga vetenskapliga aktiviteter, förevisa kopplingen mellan forskning, musik, kosmetika, mat och mode, med mera”. Som exempel tänkte de bjuda in tjejer att skapa sin egna läppglans, men de ska även få möjlighet att identifiera dofter som mint, choklad och jordgubbar. I pressmeddelandet försäkras att även pojkar är välkomna.

Andra aktiviteter kommer också att genomföras — ett s.k. ”Forsknings-café” där skolor får möta inspirerande förebilder: kvinnliga forskare från deras land, som kommer att prata om deras karriärer och vilka möjligheter det finns för kvinnor. Medverkande kommer även få chansen att vara med i en flashmob till låten Chain Reaction.

Washington Post skriver  att Geoghegan-Quinn, kommissionär för European Research, Innovation and Science i EU-parlamentet i Bryssel säger: ”Vi vill vända på klichéerna och visa kvinnor och flickor, och pojkar också, att forskning inte handlar om gamla farbröder i rockar”.

Som kuriosa kan det kanske vara intressant att se hur USA gjorde för att tackla samma ämnesområde nyligen.