Ikväll är det Kony2012 affischeringsnatt – men hur många svenskar är med?

Kony2012 – kampanjen och filmen som blev den mest virala någonsin – har blivit både utskälld och hyllad. Framförallt i Sverige har den som yttrat något positivt om kampanjen snabbt tillrättavisats om organisationen bakom och att allt är en ”scam”.

Allt byggde på att under 2012 göra krigsbrottslingen Kony känd över hela världen. Och att under några datum affischera hela världen med hans namn. Ikväll är det första stora datumet. Och i ett klipp försöker organisationen nu peppa sina medlemmar:

När filmen spreds i Sverige var det snabbt många som engagerades, startade grupper på Facebook för att få andra att agera, sprida informationen. Men motreaktionen var hård och fick flera att ifrågasätta sitt engagemang. Grupper las ner eller blev till digitala kyrkogårdar.

Inför affischeringen i dag finns ingen aktiv grupp kvar på Facebook. Det är svårt att överhuvudtaget hitta något svenskt engagemang för saken.

Den största gruppen, Kony 2012 Sweden, har 2573 medlemmar. Men där har ingen skrivit sedan Kony-filmen såg sin peak, i början på Mars.

Den näst största, Kony2012, har sitt senaste meddelande från 13 mars. Ingen svarar när jag söker tillträde till gruppen.

Den mest aktiva gruppen är Kony – Gotland med 2314 medlemmar. Där skrev någon ett meddelande för fem dagar sedan som raljerar kring Kony:

Den enda gruppen som svarar på min förfrågan att gå med är Kony 2012 Sweden, med knappa 700 medlemmar. Responsen på min fråga om någon planerar engagera sig inatt är svag.

Mycket mer än så går inte att hitta.Vilket gör Kony2012-fenomenet både mer intressant och tragisk. Tänk att något kan engagera så många, så snabbt och att engagemanget kan försvinna lika snabbt.

Vet du någon som ska engagera sig inatt? Tipsa oss gärna.

Läs mer:

Uppdaterat 21:39: @adriantomic skickar den här bilden på en aktivist som på tunnelbanan klistrade upp affischer.

- Han körde ett litet ”snack” med några tjejer på tunnelbanan. ”Vet ni vad det här är?” och så berättade han lite om vem Kony var och vad han har gjort.

- Sedan gick han bakåt i tåget och fortsatte att sätta upp lappar, säger Adrian Tomic till Ajour.

Uppdaterat 21/4: Även i Uppsala affischerades det inatt (via @jannmalmqvist)