Känd programledare kritiseras hårt för närgånget våldtäktsskämt

Daniel Tosh. Foto: Wikipedia

Humor är allvarliga saker. Under en ståupp-show på klubben Laugh Factory i Los Angeles, Kalifornien, gjorde programledaren Daniel Tosh ett framträdande som i efterhand orsakat en hel del rabalder. Under showen ska han ha skämtat om våldtäkt, och sagt att våldtäktsskämt alltid är roligt. En kvinna i publiken höll inte med om detta och ropade ut det i lokalen. I USA är ”hecklers”, det vill säga häcklare, ett inte helt ovanligt inslag i ståuppkomik och komikern förväntas ofta komma med ett rappt och vasst svar när hen blivit åthutad från publiken. I detta fall vände sig Tosh direkt till kvinnan som invänt, och sa ”vore det inte kul om den där tjejen blev gruppvåldtagen precis just nu av typ fem killar?”.

Kvinnan som blev tilltalad har nu beskrivit händelsen i ett blogginlägg på sin vänninas Tumblr, och där berättar hon vidare att skämtet fick henne och väninnan så illa berörda att de omedelbart lämnade lokalen. Hennes blogginlägg har nu fått stor viral spridning, så till den grad att Daniel Tosh igår själv gick ut på Twitter och bad om ursäkt – även om han i samma andetag påminde om att bloggaren inte berättat om skämtets kontext.

Men Daniel Tosh – som fick sitt genombrott som ståuppare i David Lettermans soffprogram och senare blev programledaren för Comedy Central-internethumorprogrammet Tosh.0 – kom inte undan så lätt. Kontroversen har fortsatt rasa, och många kritiserar Tosh för tilltaget. ”Tosh skämtade inte bara”, skriver till exempel Elissa Bassist för The Daily Beast och fortsätter (i min egen översättning) ”Han var arg. Hans ’skämt’ var en reaktion på den så kallade häcklaren som drog ner brallorna på honom inför publik. Han använde då humor för att slå ner henne, påminna henne om hennes sårbarhet och påminna om sin egen maktposition”. Vid sidan av kritiken har dock Tosh också fått stöd från såväl andra professionella ståuppkomiker som Laugh Factorys egna ägare, som till Daily Mail säger att ”om du inte vill bli förolämpad ska du inte gå på komedishower”.

Kvinnan själv reagerade igår kväll på uppståndelsen med att på sin väninnas Tumblr tacka för allt stöd hon upplevt, och understryka att hon inte tänker inleda någon process mot Tosh. Däremot tänker hon fortsätta gå på komedishower – om än efter att i fortsättningen alltid kolla upp komikerna hon ska se.