Krönika: De bygger murar i min stad

I lokaltidningen läser jag om hur det byggs allt fler grindar på Södermalm. Och då pratar jag inte om dessa elektroniska monster SL smäller upp, utan gallergrindar och staket som ska hålla ”obehöriga” borta från bostadsrättsföreningars gårdar och utrymmen. Obehöriga i detta fall är allmänheten. Det som tidigare var genvägar för folk blir till senvägar. Nybildade bostadsrättsföreningar är numer maktfaktorer i stadsbilden och dess ordföranden självutnämnda kungar.

När den gård jag bor på omvandlades fick vi tre nya enheter. Jag bor i mittensegmentet, nummer 9. Några veckor efter sin omvandling var nummer 11:s första åtgärd inte ett stambyte eller att måla om, utan att bygga ett staket för att förhindra oss andra att använda deras utgång, som är mycket mer praktisk. De gillade inte ”springet”. Marken är min nu, och jag gör vad jag vill. Jag äger. Så jag bestämmer. 

Samhällsnytta och medmänsklighet är så 1900-tal. För två år sen var frågan aktuell i Hammarby sjöstad, när en journalist uppmärksammade önskemål från boende i bourgeoisiens högborg om att bygga fler staket eller kanske få ett s.k.  gated community. Detta är en vanlig företeelse i USA där stora bostadskomplex är spärrade med bommar och vakter för att endast boende ska kunna röra sig i området. Motiveringen är att det ska ge trygghet. Slippa kriminalitet.

Med säljord som ”livskvalitet”, ”framtidens boende” och annan livsstilsslang säljs nu de första lägenheterna i Victoria Park http://www.victoriapark.se/ ­ i Malmö. Sverige första grindsamhälle. Här finns affärer, restauranger och t.o.m. en biograf. Och bommar och vakter. För tryggheten. Underförstått för att slippa kriminalitet. Och en undersökning visar att en av tre svenskar vill ha ett inhägnat boende.

Det finns bara ett problem. Ett staket är den snabbaste vägen mot en falsk trygghet. En markering av vi:et som skapar ett tydligare ”de”. Göran Cars, professor i samhällsplanering, kallar det för en djupt tragisk samhällsutveckling. För problemen klättrar över grindar. Brott låter sig inte hindras av metall. Se bara på folk som sitter i fängelse. Folk låser in sig, och tror att bekymren försvinner. Blundar för samhället i övrigt. Ett bättre namn kanske vore strutsboende. ”Flytta hit och gräv ner huvudet i vår importerade sandstrand intill den tempererade poolen”. Inflyttning snarast!

Tills dess fortsätter kungarna av Södermalm att bygga nya murar. Försvarar sina slott. Från pöbeln. Från de andra. Nyrika är kända för att sakna smak. Nyrika bostadsklippmiljonärer visar inga andra tendenser.