Nu jagar Radiotjänst dig med dator – så gör du för att slippa avgift

I början på året tillgängliggjorde SVT sina kanaler, live på nätet. Det innebär att alla med en dator och internetuppkoppling har tillgång till SVT, vilket i sin tur gör att dessa även tvingas betala tv-licens. Det berättade CS om tidigare i år och SVT bekräftade, men tydliggjorde att ägare med endast mobiltelefoner och internetuppkoppling inte kommer avgiftbeläggas. (uppdaterat:) Även mobiltelefonägare kommer att tvingas betala, enligt DI idag.
I veckan har Radiotjänst börjat implementera de nya riktlinjerna. I deras kontroller har de frågat om dator, surfplatta och internetuppkoppling och när det bekräftats direkt välkomnat dem som nya kunder.
Det spelar alltså ingen roll om du tittar på SVT på nätet eller inte, du har ändå skyldig att betala licens.
Men det finns sätt att komma undan. Radiotjänst kallar det ”plombering” och menar att om man omöjliggör – eller försvårar – för sin dator att ta del av SVT:s utbud på nätet, så kan man slippa avgift. Till IDG.se förklarar Radiotjänst att det kan handla om att be sin internetleverantör blockera SVT:s sajter, eller annat ”ospecifierat sätt stoppa mottagningarna”. Efter man utfört detta ”ospecifierade sätt” kan man skicka ett intyg till Radiotjänst om att en plombering har gjorts.
– Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson vd för Radiotjänst till IDG.

Johanna Nylander tydliggjorde problemet i det uttalandet ganska väl:

Men än viktigare i Radiotjänsts uttalande är att det alltså nu är fritt fram att vara kreativ. Givetvis har internet redan bjudit på en del lösningar. Varav den roligaste hittills måste vara Dan Nilssons:

Har du andra tips på hur man kan ”ospecifierat” plombera sin dator? Tipsa oss gärna.

Uppdaterat: Dan Nilsson har nu börjat sälja sin wellpapp-plombering!