Nya Iphone kommer skicka mejl till din Facebook-adress – så gör du för att slippa

Från och med i dag kan du få massor av mejl till din dolda Facebook-inbox. För att Facebook smygt in en ändring. Och att Apples nya operativsystem, Ios6, använder Facebook för att uppdatera din adressbok. Det låter krångligt? Inte så. Men viktigt att du gör ändringen. Vi tar det från början:

Ajour har tidigare berättat om ”Facebooks dolda inbox”. Här kommer mejl som skickats till dig från de som inte är dina vänner, eller från sidor. Men också från de som skickar till din @facebook.com-adress. En sådan fick alla automatiskt när Facebook gjorde en större uppdatering förra året. Man berättade då om det fenomenala i att mejlen som skickades hit levererades olika beroende på hur du använde internet. Via mobilen, som sms, som chatt eller som ”meddelande” inne i Facebook – beroende på hur uppkopplad du var.

Mejlen slog aldrig. Alls. Därför tvingade Facebook på alla användarprofiler en @facebook.com-adress. Har du inte gjort en aktiv ändring är det din Facebook-mejl som står på din ”Om”-sida. Likt bilden här till höger. Det där går att ändra, men är knappast enkelt. Och det må väl vara.

Men idag, när Apples nya operativsystem för Iphone rullar ut, blir det genast allvarligare.

En av de nya funktionerna för Iphone är en synkning mellan Facebook och din kontaktbok. Det är en smart sak. Därmed får vi bilder på våra vänner från Facebook och uppdaterade adresser och telefonnummer. Men vi får också den mejladress som finns på kontaktsidan. Som för de flesta alltså numera är en påtvingad Facebook.com-adress.

Det innebär att dina Iphone-vänner kommer få och skicka till en mejladress du inte använder. Som ofta kommer att hamna i din dolda Facebook-inbox och högst sannolikt glömmas.

Idag och dagarna som följer kommer miljontals över hela världen göra synkningen, därför är det viktigt att du göra ändringen redan idag.

1. Gå in på din profilsida, klicka på ”om”.

2. Skrolla ner till din ”kontaktruta”

3. Du har redan en mejladress sedan tidigare. Kanske vill du att bara den ska synas? Välj då att Facebookadressen bara ska vara synlig för dig. Och att den andra mejladressen är publik. Vill du ändra eller lägga till en mejladress? Klicka på ”lägg till”. Du kan inte radera din Facebook.com-adress.

4. Här är det viktigaste steget. Till höger om de inställningar som styr hur synlig en mejladress är finns knappen som styr om den ska synas på Timeline. Det här det här Facebook har ändrat utan att tydligt berätta om det. Välj att din Facebook.com-adress inte ska synas på timeline (och därmed inte din kontaktruta).

5. Och välj att din vanliga mejl SKA synas.

När du gjort det här kommer du fortfarande att se din Facebookadress, men den syns bara av dig och – viktigare – den kommer inte fångas upp av någon adressbok.

(via användbart/techcrunch)