Nyårsbild över Stockholm är sann – nästan

Kanske har du snubblat över bilden på ett vintrigt Stockholm med nyårsraketer överallt? Well, bilden är fejk. Fast ändå inte. Ajour har pratat med fotografen bakom en av de senaste dagarnas mest spridda bild.

Du har säkert redan sett den. Såhär ser den ut:

[bild borttagen på fotografens begäran, 2016. Klicka här för att se bilden]

Originalbilden ser ut såhär och togs från Kaknästornet en tidig morgon 2007 av fotograf Ola Ericson.

[Fotografen vill 2016 inte längre godkänna att bilden visas på Ajour. Men bilden finns på nätet, till exempel här.]

Uppdraget kom från Kaknästornets restaurang och handlade om att föreviga Stockholmsnatten och fyrverkerierna. Men nyårsnatten blev inte riktigt som Ola Ericson hade tänkt sig.

- Det var risigt, ruskigt väder och bilderna blev ganska bruna som det kan bli när det är dåligt väder, säger Ola Ericson till Ajour.

Han tyckte inte att bilden dög för kunden och återkom därför några dagar senare, tidigt i gryningen, och tog en ny bild på Stockholm – utan fyrverkerier.

- En dubbelexponering. Jag la ihop bilderna. Det är alltså samma vy, men färgerna är olika.

Bilden har han sedan dess sålt flera gånger. Uppenbarligen både med och utan dubbelexponeringen. Det är också därför Imagebank Sweden har den i sin bank, med hänvisning till fotografen och rubriken ”Nyårsafton”.

Så kan man kalla det för fusk?
- Det beror väl på vad man har för kriterier. Jag tycker att ska man ge sig in i områden där som naturvetenskapliga sanningar, om man klistrar in lodjur och så där, då är man ute och cyklar, så kan man inte hålla på. De här bilderna har använts i kommersiellt sammanhang och de skiljer sig egentligen inte alls från andra redigerade bilderna som finns i media.
- Men ja, jag vet inte om man ska säga om den är falsk, bilden är plåtad från samma position på olika tillfällen och så har jag lagt ihop exponeringarna.