PSY tjänar pengar på upphovsrättsintrång

Förutom att PSY satte Sydkorea på medvetandekartan när han slog igenom globalt med sin Gangnam Style, är han även ett exempel på de förändrade inkomstvägarna i musikbranschen, skriver AP. Tillsammans med intäkter från reklammedverkan och försäljning av låten via iTunes, beräknas PSY ha tjänat 8,1 miljoner dollar 2012. Det är en extra bra affär för honom, till och med, när folk bryter mot upphovsrätten, genom exempelvis parodier och remixer av hans låt.

TubeMogul är en tjänst som köper annonsering vid videos, och de beräknar att PSY och hans agent YG Entertainment har tjänat cirka 870 000 dollar från annonsering som syns vid själva videon. Det är hälften av inkomsterna av annonsplaceringen, då Google Inc behåller ungefär hälften själva. PSYs avspända förhållande till upphovsrättsintrången av hans låt har gjort att han och YG Entertainment dessutom tjänar pengar på parodier och remixer av hans verk.

Youtube har nämligen en automatfunktion som känner igen upphovsrättsskyddade verk. Artister kan välja att få upplagt innehåll borttaget, eller dela annonsintäkterna från visningarna med Google. PSY har valt att låta allt vara kvar online och den sista veckan i september, när Gangnam Style hade haft runt 300 miljoner besök, identifierades mer än 33 000 andra videoversioner ha lagts upp. Annonsintäkterna från dessa, tillfaller PSY.

Musik handlar allt mindre om att vara en produkt som man säljer. Det fungerar istället som marknadsföring, vilket leder till andra typer av inkomster. Många artister tar till olika kreativa lösningar för att hitta nya vägar till inkomster idag. Trent Reznor i Nine Inch Nails har profilerat sig genom att exempelvis dela ut sin musik gratis, mot att han fick en email-adress.

Allt fler svenskar får idag sin huvudsakliga inkomst genom ett Youtube-konto och allt fler inte minst, skapar sig en plattform på videosidan som språngbräda för sina karriärer.

Edit 22 december: Jag har tagit bort bisatsen ”, varav den den största delen pengar kommer från Youtubevisningar” i inledande stycket, då det inte står med i ursprungsartikeln jag citerar ur. Ber om ursäkt för detta. Tack Blisk för påpekandet. //emma