Rekord i Vasaloppet ger bil – men bara om du är man

Jörgen Brink vann i dag Vasaloppet för tredje gången. Vibeke Skofterud för första gången. Både gjorde starka insatser och slog rekord. Aldrig förr har det det gjorts ett snabbare Vasalopp. Det innebär att Volkswagen gör en extra bonus – med en bil.
Men bara om du är man. Damklassen blir utan.
Jonas Medin har talat Marcus Thomasflok, informationschef på Volkswagen Group Sverige. Här är hans rapport:

Volkswagen har gjort ett avtal med Vasaloppet där man varit överens om att belöna eventuella rekordlopp i Vasaloppet, respektive Tjejvasan. Det betyder att Jörgen Brink som vann dagens Vasalopp på rekordtid (16 sekunders marginal) får en bil, men att Vibike Skofterud (rekord med 9 minuters margina) blir utan.

Marcus håller det för otroligt att Volkswagens beslut ändras i efterhand. Han är inte orolig för badwill. Detta trots att ämnet varit uppe både under SVT:s sändning och diskuterats på Twitter:
- Nej det kan inte bli så. Det viktiga är att vi håller vårt avtal.

Där emot öppnar Marcus för omvärdering i framtida sponsringssamarbete med tanke på den uppmärksamhet som damklassen får i media.

Man kan med lite perspektiv konstatera att eftersom det finns både en potentiell bil för damer och en för herrar så kanske det inte är en så stor sak. Men med tanke på vilken uppmärksamhet Vasaloppet får så kanske det främst är ett PR-fel att värdera Tjejvasan framför Vasaloppets damklass. Speciellt med dagens utfall är det lite av en PR-mina då det kan uppfattas som att Volkswagen gynnar män framför kvinnor.

Aftonbladet har pratat med Skofterud: ”Det är för dåligt”
Pressmeddelande.

TEXT: @medinjonas