REVA-protest ledde till våld från ordningsvakter

Tumult uppstod i T-Centralen i Stockholm vid en protestaktion mot det kritiserade REVA-samarbetet i lördags. Ordningsvakter och polis försökte avvisa demonstranter från platsen, men till slut kunde inte ordningsvakterna håll sig och använde batong mot aktivister. Ajour sammanställer här filmer på tumultet.

Spåren från ordningsmaktens övervåld 9/3 lever kvar på aktivisternas kroppar, skriver Aktion mot Deportation på sin Facebook-sida.

blåmärkeUnder lördagseftermiddagen hade flera demonstranter öppnat upp spärrar i T-Centralen som en aktion mot REVA-samarbetet. När några av dem senare stod och delade ut flygblad om REVA och de utökade ID-kontrollerna i tunnelbanan kom ordningsvakter till platsen.


I det här klippet syns en ordningsvakt slå en demonstrant med batong vid 01:30 i klippet.

http://youtu.be/i2Ayrat-oGI

En man säger att ”man får inte misshandla” och blir knuffad ut ur trygghetsrummet.

Anton Ullerstam, vittne till händelsen, filmade och berättar för Ajour om hur han upplevde det hela:

– Händelseförloppet är för mig lite oklart eftersom jag inte var med hela tiden. Jag och min mamma hade bestämt oss för att åka in lite tidigare än demonstrationen mot Reva för att köpa lite barnböcker åt min brorsdotter. Det första vi såg när vi kom upp för rulltrappan var hur fem ordningsvakter bar bort en person mot ett rum och uppståndelsen kring det. I övrigt såg jag inte så mycket av vad som hände, dels på grund av att det var så mycket folk, dels för att jag försökte få med så mycket som möjligt med min Ipod.

Niklas (som egentligen heter något annat), var också vittne till händelserna och var aktiv i själva demonstrationen.

– Det som hände var att vi delade ut flygblad och pratade med folk och sen kom ordningsvakterna helt plötsligt. Det kändes som att de på en gång sökte den här konfrontationen. De svarade inte på några frågor om varför de agerade som de gjorde. Vanligtvis brukar ordningsvakter kunna förklara ”ni får inte göra så här, om ni gör så här måste vi avvisa er från den här platsen”. Men de kom direkt och började rycka i folk och knuffas.

Han såg även att en av ordningsvakterna deltog i det våldsamma avvisandet helt utan uniform.

– En av dem hade inte ens börjat på sitt skift, han bytte om till ordningsvaktsuniform senare. I TV4:s snabbklipp kan man se hur han inte har uniform.

Inrikessvep

– När de inte svarade på frågan om vad de gjorde och försökte frihetsberöva vår kompis började folk protestera och förhindra dem från att ta honom, berättar Niklas. De förklarade aldrig på vilken grund de omhändertog honom, vilket stöd de hade i lagen. De bara slog folk och skrek ”Backa! Backa!”. Jag själv blev aldrig slagen, men knuffad vid flera tillfällen.

http://youtu.be/SzPZ6pPY9_Q

Vid 01:02 i klippet syns ordningsvakten slå en demonstrant med batong. Man kan senare i klippet också se hur polisen tillrättavisar ordningsvakten för användandet av batong. Niklas menar att det är samma ordningsvakt som i TV4-klippet inte hade uniform på sig.

Lovisa Åbom på SL:s presstjänst menar att filmklippen inte visar hela bilden av vad som hände i lördags.

– Det man kan säga generellt om de där klippen är att de är filmade av personer som är intresserade av att visa en sida av de här händelserna. Bara baserat på de här klippen är det väldigt svårt att säga nånting.

SL har inte sett att ordningsvakter har betett sig på ett felaktigt sätt.

– I de rapporter vi har fått om incidenterna har vi inte fått några indikationer på att någonting har varit fel, säger Lovisa Åbom. Men nu kanske vi inte har fått alla detaljer.

Niklas berättar att polisen kom efter att ordningsvakterna hade frihetsberövat en person.

– En blev tagen till det här förhörsrummet, som syns i klippen. Sen blev tre till gripna av polis, men det såg inte jag. Men det polisen gjorde sen var att de skulle transportera de personerna till Kronobergshäktet.

– Det jag känner till är att det var en person som vid något tillfälle blev gripen för våldsamt motstånd, säger Lovisa Åbom på SL. Personen blev placerad i ett trygghetsrum, som det kallas, som används i de situationer då någon blir gripen ute i trafiken och man tillkallar polis. För det är polisen som gör en bedömning om vad som ska ske.

Om ordningsvakternas beteende menar hon att det är en fråga för polisen, då polisen tar över befälet för ordningsvakterna när de är på plats.

– Om det är så att någon har gått utanför sina befogenheter, så är det på polisnivå, så det kan inte jag svara på.

Niklas tror själv att det handlar om att ordningsvakterna upplevde aktionen som provocerande och att våld då skulle vara befogat.

– Sånt där händer aldrig vanligtvis, men eftersom det är politisk aktion kan våldet bli normaliserat. De kanske kände att det vid det här tillfället är okej att bruka våld. Att de då kan komma undan med det. Det känns som ordningsvakterna såg det som en chans att få använda sina batonger, att många av dem gick igång på det.

batong1

Det kan vara svårt att avgöra om användandet av batonger var felaktigt utifrån videoklippen, menar Lovisa Åbom.

– Ja, de har ju batonger för att de har rätt att använda dem om det är så att situationen kräver det. Sen kan inte jag säga om just den här situationen krävde det, för det går inte att avgöra baserat på de här klippen. vi ser ju bara en väldigt liten del av händelseförloppet. Jag vet heller inte i vilket sammanhang som den här personen blev gripen för våldsamt motstånd eller kring vilka omständigheter det skedde.

– Enligt de rapporter vi har fått var den här situationen var väldigt trängd, och det var därför man kallade på polis senare, säger Lovisa Åbom. Det man inte ser är hur många människor var på plats när det här hände. Då kallade ordningsvakterna på förstärkning, och det var även andra ordningsvakter enligt den information jag har fått som tillhörde Åhléns City som försökte få lugn på den här situationen.

Vänner till Niklas som blev utsatta för slagen stöttar nu varandra.

– De mår väl inte så bra, folk har fått stöd av varandra. Det de mest är förbannade över är hur ordningsvakterna misshandlar människor helt godtyckligt, att de använder våld utan något egentligt stöd i lagen.

Nu har en polisanmälan gjorts mot ordningsvakterna av aktivister som deltog i demonstrationen.

– Vi vet inte hur det kommer gå, förmodligen kommer det inte hända någonting, säger Niklas. Det är svårt att få ordningsvakter fällda för sånt här.

Men förutom de kameror som vittnen har använt för att filma, finns det även övervakningskameror runt om i T-Centralen, vilket skulle kunna ge polisen en mer heltäckande bild av vad som hände.

Protesterna fortsatte ut på gatan där aktivister ställde sig framför polisbilen, och försökte förhindra dem från gripandet.

http://youtu.be/WTY_QPudEoo

Ajour har varit i kontakt med Citypolisen i Stockholm som inte vill kommentera pågående utredningar.