Så stöttas homosexuella Jonah av internetvärlden

I kväll snubblade jag över den här YouTube-videon. Där berättar 14-åriga Jonah Mowry om hur han i flera år blivit mobbad för sin sexuella läggning, hur elever i hans skola hatar honom, hur han ibland hatar sig själv och att han funderat på att ta sitt liv.

Men. Det slutar positivt. För Jonah har, som han själv säger, ”A million reasons to live”. Och om några dagar håller nog några miljoner människor med honom.

Videon, som postades redan den 10 augusti i år sprids just nu med rasande fart via sociala medier. Det hela verkar ha börjat med att kändisbloggaren Perez Hilton twittrade om videon för 22 timmar sedan och även uppmuntrade andra kändisar på Twitter att dela videon. Hilton har även skrivit om den i sin blogg. Därefter har det tagit fart.

Videon har enligt YouTube setts över 260 000 gånger (2011-12-04 kl 22.51) men den siffran stämmer antagligen inte eftersom den inte verkar uppdateras. Under videon strömmar flera hundra kommentarer in i minuten, och flera videosvar som uppmuntrar Jonah har skapats. Från Jonah Mowrys officiella Twitterkonto kom en första tweet för bara 19 timmar sedan men kontot har redan över 3000 följare. Enligt tjänsten IsItOld.com som Ajour skrev om häromdagen är länken till videon redan gammal, den har nämligen tweetats fler än 20000 gånger.

Det mest häpnadsväckande är dock att första gången var för två dagar sedan.

Förhoppningsvis blir Jonahs video en uppmuntran till andra i samma situation, att fortsätta kämpa, att inte ge upp, att ta sig igenom smärtan och lära sig älska sig själv igen.

Uppdaterat: Här är ett senare klipp där Jonah säger att han har fler vänner nu. Klippet är borttaget från hans Youtubekanal.

/Erik Olesund