Sa ”vagina”, blev utkastad

Efter en intensiv debatt om det senaste konservativa lagförslaget gällande aborter i Michigan, USA, blev en ledamot för demokratern avstängd på obestämd tid från att delta i debatterna – för att ha sagt ”vagina”. 

I Michigan försöker republikanerna just nu införa ett tredelat lagpaket gällande aborterna, och igår gick den första delen igenom. Det innebär att abortkliniker och –läkare nu måste teckna nya försäkringar och skaffa nya tillstånd och den förbjuder bl.a abortrådgivning över telefon. Går även nästa del av lagpaketet igenom kommer aborter efter vecka 20 bli illegala.

Ledamoten för demokraterna Lisa Brown är en av motståndarna till denna lag, och hon argumenterade igår kraftigt mot dess införande. Hon tog bl.a upp att hennes religion, judendomen, inte bara tillåter utan påbjuder abort om mammans liv är hotat, och att hon i och med denna lag måste böja sig för den kristna majoriteten bland republikanerna. I och med detta insinuerade hon att hennes religionsfrihet indirekt hotades av lagen. Som avslutning till talet sa hon att hon var smickrad över att talmannen och den manliga majoriteten av Michigans underhus var så intresserad av hennes vagina, men att ett nej är ett nej.

Just ordet ”vagina” verkar alltså ha varit för mycket för den manliga talmannen, republikanen James ”Jase” Bolger, och den republikanska majoriteten i underhuset – för Brown blev tillsammans med en annan ledamot (Barb Byrum, en annan demokrat som i början av klippet ovan ses försöka få ordet och i och med det bedömdes gå över gränsen för passande uppträdande) därefter avstängd på obestämd tid från att få delta i debatterna i underhuset.

”Det var så motbjudande att jag inte ens vill säga det ordet framför kvinnor”, sa en ledamot senare om ordet som Brown hade använt enligt TPM, men Brown försvarade sig senare på en presskonferens med frågan ”om jag inte får säga vagina, varför står vi då och lagstadgar kring vaginor? Vilket språk förväntas jag använda?“.

Till följd av avstängningen har en hashtagg på Twitter tagit fart, #VaginaMovieLines. Den fungerar nu som en bredare protest mot att ordet ”vagina” fortfarande är så tabubelagt att säga, mot sexismen i att lagstifta kring kvinnors kroppar samtidigt som kvinnorna själv inte ens får prata om dem och mot skambeläggningen av de som gör det. Bloggen Stupid Shit Sexists Say har gjort en sammanställning av taggens bästa tweets