Skaka rumpan kan ge böter

Sverige har en lång tradition av att reglera saker och ting. Flera krogar runtom i Sverige har fått betala böter efter att gästerna börjat spontandansa. Det krävs nämligen tillstånd för det.

Debatten som uppstod under mellankrigstiden om den effekt som dansbanorna hade på ungdomarnas moral (känd under etiketten ”dansbaneeländet”) kan idag tyckas komisk. Men faktum är att det fortfarande finns områden där lagstiftarna sätter ner foten när folk har för kul.

Dans är nämligen starkt reglerat i Sverige. Om du börjar dansa på en krog som inte har tillstånd, kan det få ödesdigra konsekvenser för ägaren. Eller som Svenska Dagbladets Sanna Rayman beskriver hur det kan gå tillväga när hon är ute på galej:

Allmän uppsluppenhet, god öl och skojig karaoke har lett till att vi skapat oss ett litet dansgolv mellan några bord och stuffat runt. När vi gjorde detta utsatte vi krögaren i fråga för bötesrisk.

Böter blev också straffet för den restaurangägare i Oskarshamn som nu har åtalats för förseelse mot ordningslagen sedan gäster dansat på hans restaurang. Även i Lund har en krögare för inte så länge sedan fått hosta upp pengar då gästerna på restaurangen hade svårt att sitta still. 16 000 kronor för att vara exakt. Listan kan göras längre.

I Sveriges riksdag har det vid flera tillfällen motionerats kring avskaffandet av danstillståndet. Men fortfarande kan man i 2 kap. 4 § ordningslagen hitta stycket som säger att vill man anordna danstillställningar, då krävs också ett tillstånd.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Fallet med krögaren i Oskarshamn verkar iallafall ha fått åtminstone en riksdagsledamot att planera en ny motionsrunda. Kanske är det dags att släppa dansen fri?

Uppdatering: I Stockholm planeras den 22 september en ”manifestation för fri kulturyttring och mot det byråkratiska förmynderi som danstillståndet innebär”. Facebook-eventet hittar man här.