Soppkök i Stockholm


Under dagen i dag har alla nyfikna som tacksamt tittat in i det vita tältet mitt på Medborgarplatsen i Stockholm fått kläder, smörgåsar och frukt som spontant samlats ihop av frivilliga. Efter ett upprop på Facebook för ett par veckor sedan föddes idéen till Soppkök Stockholm (#soppköksthlm på Twittter) och det har sedan spridits i sociala medier. Precis som namnet antyder serverades det även värmande soppa till de hemlösa som samlats i kylan.

Initiativtagaren Foujan kände att hon ville göra något för stadens över 8 000 hemlösa när hon själv frös av att ta sig till och från tunnelbanan. Det primära syftet med Soppkök Stockholm berättar hon är att hjälpa så många människor som möjligt och belysa att problemet finns, men hon poängterar att det bara är tillfälligt. De vill inte etablera sig, tvärtom vill de sluta existera, men däremot vill de gärna bjuda in till samtal mellan politiker och hemlösa för att gemensamt komma fram till en lösning.

- Vi vill inte ha någons pengar”, säger Foujan utan ber istället om hjälp under de kommande månaderna då Soppkök Stockholm kommer dyka upp igen.

Det finns en mailinglista där man kan anmäla intresse för att få info om nästa datum och för att ta del av de erfarenheter som de frivilliga samlat på sig under dagen. Vill du engagera dig kan du kontakta Soppkök Stockholm via mail, Facebook eller Twitter.

TEXT OCH BILD: Helen Alfvegren