STIM: ”Sverigedemokraterna har gjort dubbelfel”

Sverigedemokraterna använder sig av en känd psalm i sin senaste reklamfilm – utan tillstånd. Det berättade Ajour om i går och saken fick stor spridning i svenska medier.

Producenten Chang Frick, som gjort filmen för Sverigedemokraterna, menar i en kommentar att han ”rent juridiskt har [...] fått beskedet från sakkunnig att det är tillåtet att använda psalmen så som vi gör”.

Samma sak uppgav han till Börge Ring under gårdagen.

- Killen från SD ringde mig flera gånger igår och ville förklara sig och jag bad honom bara att ta bort sången, men han hävdade vid ett senare samtal att de hade juridisk rätt att ta med den, skriver Börge Ring i ett mejl.

Det påståendet skrattar STIM åt.

- Man blir väldigt nyfiken på vem Sverigedemokraterna har konsulterat då, säger Mattias Franzén, på STIMs kommunikationsavdelning.

Han menar att Sverigedemokraterna i det här fallet har gjort ett dubbelfel.

- Det ena felet är att de har använt musiken utan tillstånd. Det andra är att de utan tillstånd har använt hans musik i ett politiskt sammanhang.

- Det är så klantigt skött från de här Sverigedemokraterna att man baxnar.

STIM har ännu inte fått kontakt med Börge Ring och kommer därför inte att påbörja någon process innan de har fått uppdraget från upphovsmannen. Men Mattias Franzén menar att Börge Ring har goda möjligheter.

- Som det ser ut nu, med de kunskaper jag har och det jag har fått höra från våra jurister, så verkar det som att det här är någonting som vi verkar kunna gå vidare med.

Här läser du Börge Rings reaktioner på att Sverigdemokraterna använder hans psalm i en reklamfilm.