Svensken på Virginia Tech: ”Vi befinner oss i lockdown”

För ungefär en timme sedan fick svenske Oscar Nyquist ett sms. Det var Virginia Tech alert och ett kort meddelande: En misstänkt beväpnad gärningsman befinner sig på området – håll er inomhus.

- Första tanken var, ‘är det sant, ska det hända igen?’, säger Oscar Nyquist till Ajour.

Svenske studenten Oscar Nyquist har sedan i somras studerat på Virginia Tech och var inte på området när larmet gick. Han är bara fem minuter från det campus där gärningsmannen härjat och dödat två personer.

- Han har blivit beordrad att hålla sig inomhus, men följer uppdateringarna från sina vänner som är på plats. De flesta är ok.

-  Sjukt att det ska hända igen, det är poliser överallt på den här skolan.

Sedan förra skolmassakern 2007 har säkerhetens höjts rejält. Skolan har till och med en egen poliskår på området. Trots det har en gärningsman tagit sig in på området och skjutit minst två personer.

Det är den enda säkra uppgiften som finns just nu. Oscar Nyquist följer allt som rapporteras just nu. Mest från vännerna som sitter inne på skolan.

- Just nu är det hetsigt, alla vill veta vad som händer, kommer det att skjutas igen?

- Jag har flera kompisar som är där, alla skriver på Facebook. ”Locked in studio side room, waiting”, skriver en kompis, till exempel.

-  Alla undrar lite vem är det som blivit skjuten, bortsett från polisen. Vem var det andra offret, kommer det fler.

- Speciellt eftersom de varit med om det tidigare. Några gick på skolan 2007, när det hände första gången, säger Oscar Nyquist

Följ händelseutvecklingen här.