Arkiv för
veckans spotify

28 januari

Ett urval av årets första nya musik på Spotify – samt ett en summering av 2012

Veckans SpotifyVeckorna kring årsskiftet är alltid fattiga när det kommer till ny musik. Desto mer tid då att istället blicka tillbaka över året som gått. Årets första urval handlar därför om både och – alltså först och främst om den nya musik som vi, åtminstone de två senaste veckorna överösts av, samt kortfattat om det bästa från musikåret 2012.

Ingen missade väl att David Bowie efter tio års tystnad, och vid 66 års ålder, inledde året med att släppa singeln “Where Are We Now?”. Men uppfattade du också hur ömsint, melankolisk och fantastiskt vacker den var? Inte? Lyssna några gånger till.

A$AP Rockys debutalbum var efterlängtat under alldeles för lång tid. På gränsen till oroväckande lång tid. Men när det väl släpptes visade det sig vara variationsrikt, underhållande, lagom balanserat (med fina gästframträdanden) och i princip aldrig tråkigt. Det var nästan så att man blev förbannad, eftersom han gjorde allt rätt och närapå överträffade trenden han rider på.
Läs vidare →

17 december

Ett urval av de senaste veckornas nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDe senaste veckorna har kanske framför allt dominerats av fina hiphop- och r&b-släpp. Till det senare hör dessvärre ännu inte Rihannas ”Unapologetic”, som fortfarande saknas på Spotify.

Själfulla Sinkane (från Yeasayer med flera) svängde på sin ojämna debut – som tydligt lyfte fram afrikainfluerade rytmer.

Alicia Keys senaste alster kanske inte levde upp till titeln, men så pjåkigt var det ändå inte sett till höjdpunkter som housepianot i “Listen To Your Heart”, crescendot i “101”, den intensiva och sångmässigt magiska Maxwell-duetten “Fire We Make” och så “New Day” förstås.

School Of Seven Bells lämnade med största tydlighet vålnaderna från det tidigare i år släppta konceptalbumet “Ghostory”, för att istället sprudla av något ofullbordade idéer samt… än mer spöklika stämningar och kyliga synt/shoegaze-melodier.
Läs vidare →

5 december

Spellista: Spotifys bästa jullåtar

Nu är det dags, tiden då vi överdoserar i låtar och musiktyper vi aldrig annars skulle lyssnar på. Jullåtar, julspellistor.

För traditionalisten har Ajour sammanställt Spotifys mest spelade, engelska, jullåtar. Den listan hittar du här:

Men vi har också gjort en lista som är mer i Ajours anda, där vi alla läsare sammanställer de bästa låtarna. Listan finns redan här och av någon anledning var de första bidragen som kom in Ulf Lundell och ”Allmäna sången” Musae Sioniae. Vilket känns helt i sin randommässiga ordning. Så lyssna, hitta dina guldkorn, men framförallt: Lägg till din egen bästa jullåt här!

Har du fler bra länkar till jullåtar? Tipsa oss!
Uppdaterat: Någon Grinch går då och då in och raderar de låtar som Ajourläsarna har lagt till. Tråkigt tycker vi, men hoppas att ni gärna vill fortsätta fylla på!

13 november

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyEfter lång väntan fick vi till slut, på Spotify, ta del av den 22-årige kanadensiske indie-r&b-stjärnan The Weeknds tre, från förra året, släppta mixtapes – samlade på en officiell och remastrad samling.

The Weeknds av mörker höljda känslor svämmade över bland industriellt iskalla syntar och slöa beats, som skars itu av hans änglalika röst och blev, förstås, väl mycket att ta till sig på en och samma gång. Men uppdelat, framför allt den första delen “House of Balloons”, var det, förstås, närapå oslagbart bra.

Vitalic höll sig fast vid sin stil och sitt lyckade koncept som blandar hård fransk electro och techno med rock. Och han hade som vanligt en oförtruten känsla för att skapa episka låtar med ett enastående tryck och driv i sig – oavsett tempo.
Läs vidare →

6 november

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDen senaste veckans musikaliska transsportsträcka tog oss från åttiotalssyntar och drömpop till powerpop och indierock – via julen.

Ice Choir smackade en ostskiva rätt i åttiotalsplytet på dig med fäbless för syntar, new wave och Scritti Politti.

Stumbleine följde upp sommarens vackra minialbum med fortsatt skickligt utförd elektronisk downtempo, eller chillwave eller indie-r&b om du så vill.

Tracey Thorns gudabenådade röst är allt du behöver i jul. På sin julskiva samlade hon tio tolkningar samt två egenkomponerade låtar – som alla på sätt och vis berörde julhelgen, årstiden eller vintern. Och oss.
Läs vidare →

30 oktober

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDen senaste veckan ställde Kendrick Lamars rap och Lukids electronica merparten av övriga nya musiksläpp på Spotify åt sidan.

Trail Of Dead var lika passionerat frenetiska som de brukar vara. Mer behövdes inte.

Ostigt, javisst, men det var stört omöjligt att slå ifrån sig Diamond Rings känsla för pop, när han vräkte ned sina syntmelodier i åttiotalet och brottade fram hit efter hit.

Det tog tid men till slut landade Ryan Leslie fina kombinationen av rap och R&B i nytt material, som var precis lika ojämnt som väntat, med såväl givna höjdpunkter som sömnpiller.
Läs vidare →

22 oktober

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDen senaste veckan gick inte till historien som en av de bättre vad gäller musiksläpp, men förutom att Bat For Lashes övertygade fick vi åtminstone möjligheten att bekanta oss med…

.., Halls, vars debutalbum var en hisnande upplevelse. Inte bara för att melodierna ofta lät som hymner, utan för att detta, det organiska, också räddades till sans av undersköna elektroniska syntar och beats.

Sången, och distansen mellan sången och melodierna, gitarrerna, var det som fascinerade mest på Tamaryns senaste alster.

Kitsuné firar tio år och för 14:e gången släppte detta hipsterskivbolag en samling i sin serie “Maison”, med ett nytt lass modern retro som inte gjorde fansen besvikna.
Läs vidare →

15 oktober

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDet har varit tvärare musikaliska kast än vanligt bland den senaste veckans släpp – mellan tungt och mjukt och allt från indierock och hardcore till R&B och drömpop.

Tame Impala är inte bara en extremt begåvad och frustrerande bra musiker och producent, han är också ett smågalet geni – vilket hans senaste mer lättillgängliga material vittnade om.

Det var med viss besvikelse det konstaterades att A.C. Newman nya album inte motsvarade tidigare uppbyggda powerpop-förväntningar. Istället fick vi allt som oftast nöja oss med stillsam folkrock – om än bra sådan.

Lyckligtvis letade sig slutligen Last Dinosaurs albumdebut fram till Spotify och väl där bjöds vi på en sprakande power- och indiepopföreställning som var späckad med hits.
Läs vidare →

8 oktober

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDet puttrar på med fina musiksläpp, men än väntar vi på att det ska rassla till på samma sätt det gjorde direkt efter sommarens slut.

Den här veckan har framförallt Solange tagit oss med storm och befäst den stadiga strömmen av starka R&B/Indie-R&B-spår som vi förärats med hittills i år.

Sun Airwas lämnade sovrummet för en större och pampigare ljudbild, med tydliga influenser av allt från Manchester till symfonirock.

Ren, skär och glädjefull indierock. Och saxofon. Sedan händer något mot slutet, men det kunde vi bortse ifrån eftersom The Soft Pack är under utveckling, positiv utveckling, och detta bara var ett delmål.

Errors gjorde en avstickare med ett “minialbum” om åtta låtar – med ett pulserande elektroniskt filmmusikliknande mishmash bestående av åttiotalssyntar och bubbliga beats.

Brooklyn-duon, med det olikt lika namnet, Eraas lyckades med konsten att banka in kalla kårar längs med ryggraden – samtidigt som vi bekvämt lutade oss tillbaka för att njuta av desamma.
Läs vidare →

1 oktober

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyFörra veckans släpp av ny musik på Spotify visade sig inte helt oväntat vara svårslagen den här veckan, då endast ett fåtal stack ut – bland annat Hundred Waters.Inget pekar på att Mumford & Sons smått ofattbara framfart kommer att stanna, trots en relativt medioker och ensidig leverans den här gången.

Leveks fjäderlätta och Simon & Garfunkel-doftande albumdebut lovade gott inför framtiden, då de experimentella melodierna och stämmorna förhoppningsvis utvecklas till att bli än mer följsamma och fängslande.

Duon, med det än så länge svårgooglade namnet, Hiawatha trollband med ett antal eklektiska, bastunga och dystopiskt vackra spår.

Cave Paintings rytmiska och lättsmälta debutalbum var något för massorna att upptäcka och tycka om.

Läs vidare →