TT förbjuder reportrar att twittra nyheter

För några veckor sedan var amerikanska nyhetsbyrån AP i blåsväder efter att de delat ut en varning till reportrar som twittrat en nyhet.

Och i dag har det nått Sverige. Under eftermiddagen postade svenska nyhetsbyrån TT:s reporter Owe Nilsson ut följande tweet:

TT:s redaktionschef Mats Johansson bekräftar den nya policyn.

- Den gäller inte bara reportrar och inte bara Twitter. Det är så här vi ser på sociala medier och hur man ska förhålla sig där, säger Mats Johansson.

Policyn har utarbetats under ett halvår och har även granskats av journalistklubben på TT innan den idag blev offentlig för hela redaktionen. I policyn är det tydligt att medarbetare inte får twittra nyheter innan de har gått ut i ”linan”, det nyhetsflöde av artiklar och notiser som TT säljer till företag.

- Däremot kan man använda sig av Twitter för att diskutera, men att återge nyheten som den är distribuerad på linan, det vi vill vi inte. Däremot kan man länka till den tidning som har publicerat nyheten, säger Mats Johansson.

Din kollega Owe Nilsson undrar vilka av era kunder som ser Twitter som en konkurrent. Har någon klagat?

- Vänd på det, tänk om man på eget initiativ la ut delar eller hela nyheter på Twitter. Tänk om alla reportrar gjorde det. Skulle inte funka, det skulle bli tramsigt. Vi säljer vår nyhetstjänst.

Är ni rädda för att Twitter ska döda er affär?

- Någonstans i förlängningen ligger värdet att försvara det vi gör, man ska få TT-kvalitet om man betalar för det. Det är vårt levebröd. Om sedan någon säger ”det där kan vi hitta på Twitter, det kan vi väl få gratis bara man surfar runt lite” är ett sådant synsätt naturligtvis inte bra för oss, då tappar vi intäkter, och får sämre förutsättningar att göra bra journalistik.

Men er affär handlar väl främst om paketeringen? Att samla all världens information, göra ett journalistiskt urval och låta redaktionerna ta del av det så snabbt som möjligt. Hotas det verkligen av att reportrar twittrar?

- Våra reportrar har vi anställda för att de ska bidra till nyhetsspridningen.

Och då kan man inte twittra?

- Nej.

Mats Johansson menar att TT givetvis uppmuntrar reportrar att använda Twitter för andra saker än att sprida nyheter. Som att hitta information eller diskutera nyheter, men inte att citera nyhetstexter. Inte ens i intensiva nyhetsskeden. Då får man länka till den kund som valt att publicera nyheten.

Den nya sociala medier-policyn har trätt i kraft direkt och på Twitter råder nu delade meningar bland TT:s reportrar huruvida policyn är bra. TT har ännu inte beslutat om policyn kommer att bli offentlig. Idag, fredag, offentliggjorde TT sin sociala medier-policy.

Här är några TT-reportrar att följa:

@owenil – politisk reporter
@sofiatanaka – Reporter med inriktning på kriminal- och rättsreporter
@matsrorbecker – ekonomireporter
@cfklerbergTT – utrikesreporter

För några veckor sedan skrev jag om det orimliga i att redaktioner förbjuder sina reportrar att twittra nyheter.

Läs också 7 skäl varför TT ska flasha på Twitter. Och TT:s svar på det.
Uppdaterat: Debatten har fortsatt, sammanfattade den här.