Twittrande professorn Tor Aulin får lämna Chalmers

Professorn Tor Aulin twittrade nedvärderande om författaren Ann Heberlein, men påstod att hans konto blivit kapat. Det var lögn. Det och en rad andra oegentligheter har lett till att professorn inte längre kan arbeta kvar på Chalmers universitet, rapporterar tidningen Feministisk perspektiv.

Ajour har tidigare rapporterat om hur Tor Aulin twittrat öppna påhopp på kvinnliga skribenter. Till Ann Heberlein skrev han bland annat:

”Intressant med allt känslomässigt flum om @annheberlein. Kommer från de ”troende”. Passar bra till hennes verksamhet. 100% skitprat.”
”Är det så att du lever på att vara Sveriges största knäppskalle? Vad gör du på LU?”

Det fick Chalmers att göra en granskning där de kom fram till att Tor Aulin själv stod bakom tweetsen. Trots att professorn nekat. De gjorde en egen utredning där konsekvensen nu blivit att Aulin måste lämna sin tjänst. Men inte bara på grund av tweetsen. Han har också brutit mot riktlinjer för användningen av universitetets IT-utrustning, missat att dyka upp på möten och gjort resor han inte blivit ombedd att göra.

– Dessutom ljög han ju om att han inte skrivit tweetsen. Så här är gör man bara inte, det sa vi till både media och till honom själv. Men Tor Aulin valde att inte följa arbetsledningens beslut, säger universitetets presschef Christian Borg till Feministiskt perspektiv.

Tor Aulin själv menar att han inte har fått sparken och när Ajour når Christian Borg förklarar han att man inte använder sådana ord.

- Det är ord som vi inte använder, men det finns ett antal skäl för Chalmers att vilja söka det här avslutet, säger Christian Borg.

Tor Aulin avslutar sin tjänst vid årskiftet och arbetar fram tills dess utanför universitetets väggar. Själv menar Tor Aulin att han är på en ”beordrad” längre tjänsteresa i Kina. Och att man inte ska lita på pressens skriverier om hur han har fått lämna. Däremot menar han att det är bra att Heberlein lämnat Twitter. ”En bättre värld!”, kommenterar han saken på Twitter.

Läs mer om Tor Aulins påhopp här.