Vd:n för bolaget som tar över traumavården: ”Vi är inte ett riskkapitalbolag”

I morse var det många av mina vänner som spred den här artikeln, på Facebook och Twitter. Jag också, eftersom det vid första anblicken lät dystert att Röda Korset förlorade sitt uppdrag att vårda torterade flyktingar till förmån för ett riskkapitalbolag.

Det är självklart jättetråkigt för dem som jobbar åt Röda Korset, och för deras patienter som känner sig trygga där. Men vad är ett riskkapitalbolag? Jag började googla och även ställa en del frågor på Twitter.

Bolaget som heter WeMind AB går inte med vinst. I styrelsen sitter bland andra förre styrelseordföranden för Röda Korset, Anders Milton, och Aftonbladets vd Anna Settman. Vd och grundare är Urban Pettersson, en IT-entreprenör med bakgrund hos bland andra Spray och Razorfish. Han är även en av männen bakom SIME.

Plötsligt dök han upp på Twitter och meddelade att WeMind AB inte är ett riskkapitalbolag.

Jag ringde upp honom för att ställa några frågor, till en början om hans egen bakgrund.

– Jag pluggade ekonomi och när jag var nyutexaminerad kom IT och jag tyckte att det kul att starta saker, jag gillar entreprenörskap och drog igång en hel del projekt i IT-branschen. Men efter några år när jag insåg att jag har många år kvar i arbetslivet insåg jag att jag inte kommer att känna mig nöjd om jag ska fortsätta på samma bana, så jag sökte och kom in på psykologlinjen. Jag hade en del privat erfarenhet av psykvården och ville göra den bättre. Idag är det bara de med feta plånböcker som har möjlighet att få den bästa behandlingen, detta ville jag ändra på.

– Under studierna startade jag ett projekt för att få ut behandlingsmetoder som KBT i vården, och hade kontakt med landstinget. Jag insåg att jag kan det här med affärer och entreprenörsskap och då blev det så att jag grundade WeMind AB.

Vad säger du om påståendet att ni är ett riskkapitalbolag?

– Jag blir ledsen, eftersom vi startade i protest mot utlandsägda bolag som bara vill tjäna pengar. Vi drivs inte av vinstintresse, hittills har vi gått 10 miljoner back. Alla ägare är på ett eller annat sätt involverade och engagerade i vår verksamhet, det är en förutsättning.

Kommer ni att hitta den kompetens som krävs för att klara det nya uppdraget med traumabehandling av flyktingar?

– Bra fråga! Den exakta kompetensen när det gäller målgruppen är bara de båda enheter som hittills haft uppdraget, men vi jobbar mycket med KBT och till exempel våldtagna tjejer som har svåra trauman och vi tror att metoden är det avgörande för om en person får rätt hjälp.

Ni söker just nu personal till er nya traumaenhet, finns den kompetensen?

– Eftersom vi är helt nya måste vi såklart räkna med att vi behöver en startsträcka för att komma igång och bli riktigt bra, men en förhoppning är ju att personer som tidigare jobbat med detta hos till exempel Röda Korset nu vill komma till oss.

Hur kan det komma sig att ni är så pass mycket billigare än de andra företagen som var med i upphandlingen?

– För att vi har en effektiv verksamhet. Vi har inga vinstkrav, vi vill bara ge våra patienter den bästa möjliga behandlingen. Vi har en slimmad organisation, lite administration, få möten. Vi fokuserar på möten med våra patienter. Vi har bland de nöjdaste patienterna i branschen.

Hur vet du det?

– Vi undersöker och följer upp våra patienter ständigt, för att utvärdera också vårt eget arbete och resultatet är väldigt gott.

Jag försöker hitta fler omdömen om WeMind AB på nätet, och finner bland annat detta på Reco och detta på Rejta. Inga fina betyg, å andra sidan lite för få för att kunna dra några långtgående slutsatser.
När jag frågar på Twitter efter någon med erfarenhet av WeMind får jag följande svar:


Jag har även sökt men ej fått tag i Monica Brendler som är verksamhetschef på RKC. Röda Korsets pressmeddelande om upphandlingen finns här.

Här kan du läsa Psykologbloggen, från WeMind.

Har du personlig erfarenhet av WeMind AB och deras behandlingar? Vill du berätta? Eller har du något att berätta om Röda Korsets traumabehandling? Kommentera, eller mejla mig. Min mejladress hittar du i högerspalten.

Uppdatering: I Sveriges Radio kan ni höra både Monica Brendler och Henrik Almqvist, chefsläkare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som ansvarat för upphandlingen. Han säger bland annat att Röda korset inte klarade av kombinationen av kvalitetskrav lika bra som Wemind. Lyssna på inslaget HÄR.

Uppdatering 2: Sändaren har nu ändrat i sin ursprungsartikel så där nu står ”privat vårdbolag” istället för ”riskkapitalbolag”.