Veckans måsteläsning

Dags igen för några nedslag i veckans nyhetsflöde, eller kanske jag ska säga ur mitt eget flöde. Jag kan omöjligen ha koll på allt och ber er därför fylla på med tips och länkar i kommentarsfältet!

Allmänt:

Jag börjar med vad som tycks ha upprört mest, nämligen Katrin Zytomierskas synnerligen osympatiska uthängning av sin före detta barnflicka. Här är länken, (inlägget är nu bortplockat, cachad här) men jag råder er att inte klicka på den. Sammanfattningsvis beskriver hon först sin egen förträfflighet som arbetsgivare åt barnflickan, redogör för hur hon ägnat sig åt välgörenhet och skräder inte orden om sin egen ”godhet”, för att därefter vilja ha barnflickan ”död eller levande”, efter ett svek. Ett svek som om man är en sådan god och förträfflig människa som Zytomierska först utger sig för att vara borde ha förstått och även förlåtit. Och även om hon blev besviken finns ingen som helst rimlighet i att hänga ut tjejen som hon gör. Det är bara ondska. Veronica Svärd har skrivit utförligare. Även Lisa Magnusson har rett ut det här med hur man bör behandla sin Au Pair.

Annika Hamrud granskar Avpixlat.

Rättegången fortsatte mot Martin Schibbye och Johan Persson, de båda journalister som sitter fängslade i Etiopien misstänkta för samröre med en terrororganisation. Efter de båda rättegångsdagarna var försvaret och de båda journalisternas anhöriga positiva, då försvaret fick mycket utrymme för att förklara och det hela kom att handla mer om journalistik än om terrorism.
Under veckan kom det också fram att Lundin Oil ska ha haft koll på Schibbye och Persson innan de greps.

Igår delades nobelpriset ut under sedvanlig pompa och ståt. Mycken uppmärksamhet riktades mot kronprinsessans mage och i det här klippet sägs man kunna se en bebisspark. Jag har tittat många gånger men ser ingenting. Du kanske har bättre syn eller inbillningsförmåga, vilket det nu är:

Många var vi också som hade väldigt roligt åt att det tydligen ska ha serverats flensost på festen.

Samma dag passade ett gäng nazister på att demonstrera i Stockholm. Många motdemonstranter mötte upp, och jag har sett flera vittnesvåld om övervåld från polisen mot motdemonstranterna i mitt flöde. Åsa Linderberg skrev i Aftonbladet och har fått en del kritik för påståendet att alla motdemonstranterna var vänsteraktivister. Flera personer som deltog säger sig inte alls vara vänster. Man kan vara emot nazister utan att hålla till vänster. Ja man kan till och med vara liberal.

Mycket sorglig läsning, välgjort och bra i Sydsvenskan. Som jag älskar den tidningen.

Anders Lettström, känd som vän till kungen – även om kungen ska ha tagit avstånd från honom – har skrivit en uppmärksammad debattartikel i DN. Ett drag som sågas av experterna. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar också.

På tisdag är det Lucia, och det skulle vara intressant att veta hur många av alla Lucior ute i Sverige som har snopp. Loke är arg eftersom just könet hindrar honom från att bli Lucia i sin skola.
En annan fråga är hur många bilder som kommer att läggas upp på Facebook av små snoriga Lucior och tomtenissar från dagisar i riket.

Internet/teknik:

Företaget Twingly köper den svårt eftersatta Bloggportalen av Aftonbladet. Det kan inte komma något annat än gott ur det, som jag ser det.

Twitter bygger om, och det med besked. Deeped har skrivit utförligt om nyheterna.

Att det som publiceras på nätet har evigt liv och å ena sidan ofta glöms efter bara några timmar, men å andra sidan kan poppa upp och plötsligt bli hur hett som helst många år senare bevisade veckans spridning av den här gamla artikeln på Expressen. Från 2003 är den.

Debatt:

Jag har inte sett filmen Play, och har inte heller hängt med i debatten kring den mer än ytligt på Twitter, eftersom jag gärna vill se och bilda min egen uppfattning först. Men den här artikeln av Maja Bredberg har delats så flitigt att jag antar att den är bra. (jag har alltså inte läst den)

Amelia delar ut en dumstrut till Anders S. Nilsson. Med all rätt.

Och lite relaterat, apropå kvinnokroppar. Har du också funderat på hur Barbie skulle se ut i naturlig storlek? Här är svaret:

Media:

Jan Helin sa under en debatt på Publicistklubben i Stockholm att papperstidningen i princip kan läggas ner. Han utvecklar sitt påstående i Resumé.

Parisa Khosravi, global nyhetschef på CNN, säger att nyhetsåret 2011 har varit utan motstycke det mest händelserika på åtminstone 20 år.

Humor:

Autocorrect. Som vi älskar och hatar dig.

Det här möjligen ytterst tveksam humor. Döm själv.

Slutligen en sammanfattning av veckan här på Ajour:

Vi har slagit besöksrekord, vilket vi såklart är väldigt stolta över. Veckans viral var denna bild på kungafamiljen och Jimmie Åkesson.

Jack skrev ett inlägg i debatten om Flashback. Han har även intervjuat Thomas Ekström, vars dotter blivit en känd viral på Youtube efter att ha valt den mörka sidan.

Brian har förutom veckans släpp i Spotify även skrivit om nya dolda appar i Spotify, och om Spotify Radio.

Damon rapporterade att JO nu riktar allvarlig kritik mot hanteringen av fallet Amin som vi tidigare berättat om på Ajour, han som utvisades till fel land på grund av slarv från svenska myndigheter. Damon har också skrivit en mycket omdiskuterad krönika, om att inte passa in på kändisfesten. Micke Kazarnowicz skriver här och kritiserar såväl krönikan som hanteringen av kritiken.

Här rapporterade vi också direkt med hjälp av Oscar Nyquist som befann sig på Virginia Tech i torsdags när det var skottlossning med dödsoffer där.

Med det säger jag tack och hej för den här veckan. Och påminner om att du såklart är välkommen att fylla på med läsvärdheter i kommentarsfältet, och även tipsa under veckan om bra grejer.