Veckans måsteläsning

Håller du på att drunkna i informationsflödet? Blir du stressad av att försöka hänga med i alla snackisar på Twitter och den offentliga debatten? Vill du ändå känna att du har lite koll? För din skull tänker jag försöka mig på att sammanfatta veckans måsteläsning varje söndag. Jag försöker ge dig de mest diskuterade, de mest läsvärda och bästa länkarna från mitt eget flöde. Tipsa mig gärna om sådant du tycker bör finnas med, och fyll på i kommentarsfältet!

 

Så över till veckans måsteläsning, först från det allmänna nyhetsflödet:

SvD:s avslöjande att polisen bluffat om antalet gripna klottrare under arrangemanget Art of the Streets fick stor spridning.

Många har upprörts över ägarförhållandena i svenska apoteksbolag. Läs gärna också Jens Holm om den uteblivna radiodebatten med finansminister Anders Borg.

Det går dåligt för socialdemokraterna. I Skåne till förmån för SD som om det vore val idag skulle få 13 procent av de skånska rösterna, och MP som har stöd från 11 procent av väljarna.

Zlatan har varit på allas läppar under veckan på grund av boksläppet. Gulligast är ändå detta – Zlatan som hedersmedlem i Offerdals spelmanslag. Annat värt att notera är diskussionen om det faktum att boken kan laddas ner gratis som bibliotekslån. Inte konstigare än att den fysiska boken kan lånas gratis på bibliotek, eller?

Nästan 2000 personer har delat artikeln om killen som vaknade upp efter en stroke och plötsligt var gay.

Jag misstänker att få har missat Dagens Nyheters granskning av vårdföretaget Carema, som avslöjat uppseendeväckande brister i äldrevården. I veckan sa Carema upp sin DN-renumeration. Fler avslöjanden har följt sedan dess, som detta att personalen tvingas väga vårdtagarnas blöjor.

Harald Ullman, Ullman PR, vet tydligen att Julian Assange är oskyldig till de sexbrott han misstänks för. Det är i varje fall vad han säger till Dagens Media apropå att Assange anlitat honom för att sköta all PR kring återkomsten till Sverige.

 

Internationellt:

Arabförbundet har röstat för uteslutning av Syrien. Mer hos BBC.

Italiens Silvio Berlusconi lämnade makten i går kväll.

 

Debatt:

Lovorden haglade över den här krönikan av SvD:s Andreas Cervenka. Om Europas i särklass farligaste underskott.

Läs också Sakine Madon – Barnaga är inte hedersvåld.

Inte minst i ljuset av Ajour’s egna texter om alkohol – läs Cissi Wallin om alkoholen.

 

Och så lite internet, teknik och sånt:

Wikileaks lägger ner verksamheten, åtminstone tillfälligt.

Sverige är en lysande stjärna på tech-himlen, den här texten i global post listar spännande tjänster från Sverige och jämför med när Abba gjorde Sverige till ett land att räkna med i musikbranschen.

Om du vill ha inflytande på internet, undrar vad Klout är och om man överhuvudtaget ska bry sig – titta gärna på Joakim Jardenbergs föreläsning om inflytande på nätet och hur du skaffar det.

Google+ lanserade sidor för företag, motsvarande Facebook Pages, något som Niclas Strandh skrivit mer utförligt om.

Äntligen går det att spela Wordfeud med Svenska Akademiens Ordlista.

 

Media:

Fredrik Strömberg har räknat på svenska nyhetssajters intäkter.

Lars Westerlund, före detta chefredaktör på VK föreslår nedläggning av webben.

Dagens Medias redaktionsblogg Köksveckan har presenterat andra upplagan av årets Twitterpoliser.

 

Humor är också viktigt:

När jag ser Sagan om Konungens Återkomst brukar jag alltid fråga mig varför Frodo och Sam, när de har bara typ tio droppar vatten kvar, liksom häller vattnet utanför munnen istället för att ta vara på varje dyrbar droppe. Kanske hade de varit inne på den här sajten.

Vissa friar i enrum, andra i teve. Någon lånar Fredrik Backmans blogg när det ska frias.

Slutligen: Jobbigt läge för Atlas Productions.