Volkswagen ändrar sig – ger bil även till damrekordvinnaren

I söndags skrev Ajour om hur Volkswagen hyllade den som gjorde rekord i loppet – men bara i herrklassen.
Men nu har Volkswagen svängt och ger även Vasaloppets damvinnare Vibeke Skofterud, som slog Vasaloppsrekordet med nio minuter, en bil.

Jag har försökt nå informationschefen Marcus Thomasfolk för att ställa ett par frågor till honom om vad det var som påverkade VW i beslutet att nu – trots att avtalet sa något annat – belöna Vibeke med en bil för sitt rekordlopp. Tyvärr är det upptaget hos Marcus denna eftermiddag.

Det var det emellertid inte i söndags när jag ringde och frågade hur de tänkte när de inte belönade den kvinnliga rekordtiden i Vasaloppet på samma sätt som den manliga. Då sa Marcus Thomasfolk att det var ”otroligt” men inte ”omöjligt” att man skulle kunna ändra beslutet.

Idag, ett par dagar senare, har man alltså övervägt och tagit intryck av påtryckningar bland annat från sociala och traditionella medier och valt att ändra sitt beslut. I pressmeddelandet låter det som att man verkligen omvärderat sakfrågan.

– Frågan om hur även företag kan ta ett större socialt ansvarstagande är ju mycket aktuell och därför hoppas jag att vårt initiativ även kan sporra andra organisationer att tänka bredare. Även om det ju faktiskt är lite ovanligt för en samarbetspartner att i efterhand lägga sig i vem som faktiskt får del av priserna i en idrottstävling så inser vi att det finns en stark förväntan på oss och andra företag att vi i alla lägen gör det som är rätt. Även om vi spelar en mindre roll i sammanhanget, säger Marcus Thomasfolk.

Grattis Jörgen Brink och Grattis Vibeke Skofterud (@vibekeskofterud)

Pressmeddelande från Volkswagen

Ajours tidigare text och intervju med Volkswagen.

TEXT: Jonas Medin