Wordfeud och Den Stora Svenska Ordlistan

Varje gång du ser en röd markering under ord på Facebook eller Google+ sägs det att det antagligen är Göran Anderssons arbete som ligger bakom. Det är han som stått för merparten av utvecklingen av DSSO — Den Stora Svenska Ordlistan, ett oumbärligt kostnadsfritt stöd för rättstavningskontroll i olika mjukvaror som publicerades som öppen källkod, Nu har Göran Andersson lagt ner sitt sedan femton år tillbaka ideella arbete med DSSO på obestämd framtid.
Det som fick honom att ta det beslutet beror bland annat på den negativa uppmärksamhet DSSO fick i och med Wordfeuds popularitet. Ordspelsappens skapare hade helt enkelt lyft DSSO där böjningsformer och vissa programtekniska funktioner tillät konstiga sammansättningar och kritiken lät inte vänta på sig. 
Så här beskriver Göran det som hände:

”När kritiken mot Wordfeuds ordlista växte sig stark gick Wordfeud-makarna ut i media och skyllde på DSSO (och det blev första gången jag ens hörde talas om Wordfeud). Ett sedvanligt mediadrev följde, där DSSO förlöjligades i TV, kallades för ”den kassa ordlistan” i SvD, för ”helt koko” av Peter Englund osv. Jag har blivit påhoppad av mer än tusen Wordfeudspelare som varit fyllda av ett hat som jag inte begriper hur ett sådant fånigt litet spel kan framkalla. Oavsett hur jag har försökt förklara att jag inte har med det där spelet att göra, eller hur jag än försökt förklara elementär grammatik för folk, så tycks de anse att det är mitt fel att de inte lyckas så bra i Wordfeud som de hade önskat.”

Anders Wallenquist skrev ett inlägg på Google+ som fått stor spridning, om problemet med att DSSO inte fortsätter att utvecklas:

”Första gången på femton år som ordlistan får ordentlig uppmärksamhet så är det i ett missriktat sammanhang och av okunniga människor. I allmänhet är vi även snabbare på att klaga och ställa krav än att visa uppskattning och bidra med förbättringar på ett konstruktivt sätt. […]
Sverige behöver en fri ordlista som är anpassad att använda i program. Den måste vara fri om den skall kunna distribueras lika bekvämt som vi är vana vid. Alternativet är att varje individ sluter avtal med ordliste-utgivaren, ett merarbete och krångel användare av fri programvara är van vid att slippa. Svenska Akademiens lista är inte ett alternativ, dels är utgivningen av den ordlistan en viktig intäktskälla för akademien så det är naivt att tro att den skulle släppas fri, dels är det ett stort arbete som krävs för att implementera programanpassade regler.”

Eftersom det blir allt vanligare med program som publiceras med öppen källkod så behöver kunskapen om vad arbetet bakom kulisserna innebär ökas. Det är exempelvis inte enbart kontroversen med Wordfeud som gjorde att Göran till slut inte längre ville fortsätta med projektet. DSSO används även för Firefox, en populär webbläsare. Även där har användare, trots att de flesta är medvetna om att det handlar om ett gratisprogram som människor utvecklar på ideell basis, inte sparat på kritiken när ordlistan på olika sätt inte fungerat optimalt.
Många gånger går kritik av det här slaget ut på att ”detta kunde jag gjort bättre själv” — det som missas är att förutsättningarna är vidöppna för dessa att göra just det, tillsammans med den som skapat grunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Varg i Veum says:

    Sorgligt att läsa. Ingenting som uppmuntrar till ideelt arbete kan man ju lugnt säga…

  2. Eva Holmquist says:

    Verkligen så trist att läsa detta. Tänk att folk är så gemena – jag blir verkligen upprörd å Göran Anderssons vägnar. Hoppas att det också finns de som hör av sig och tycker han gjort ett bra och viktigt arbete. Och som påpekas, kritikerna har ju alla möjligheter att påverka i det här sammanhanget.
    Det är både bekvämt och lätt att sitta ”på åskådarplats” och kritisera… Och att någon lägger ner så mycket jobb helt ideellt – bara det kan ju vara direkt kränkande för en ”siggig & soffliggande svensson”.