Youtube stängde ner Tejbz – en av Sverige största youtubekanaler

Tobias ”Tejbz” Öjerfalk är en svensk gamer som driver en av Sveriges mest populära youtubekanaler. Eller gjorde. För just nu har Youtube stängt av honom och allt hans material.

- Hjärtat stannade en minut kändes det som, säger Tobias Öjerfalk.

Tobias är en av få riktiga Youtubestjärnor i Sverige. Hans kanal har över 67 miljoner klippvisningar och han lever heltid på reklamintäkterna från sin youtubekanal.

Men inatt, strax efter att han la upp sitt senaste klipp, stängde Google-ägda Youtube av honom och plockade bort hela hans kanal, med alla klipp.

Bilden som Tejbz allra helst själv vill att vi använder för att beskriva situationen. Foto: Tejbz (c)

”Tejbz” hade lagt ut ett klipp där han, med tillstånd från upphovsmakaren, hade använt musik.

- Det verkar som de tror att jag skammat för jag skrev ”buy their song” I descripten på senaste videon, säger Tejbz.

Saken är inte helt ovanlig för kanalägare på Youtube. Men oftast föregås nedstängning av att man har misskött sig tidigare, till exempel fått en ”strike”, för att man använt någon annans upphovsrättsskyddade material. Någon sådan varning har Tejbz aldrig fått.

Tejbz har nu kontaktat Youtubevänner i USA som hjälper honom med kontakter in på Youtube för att lösa situationen.

- Jag har tillbaka kanalen imorgon. Machinima är på caset. Eller ja det är mest troligt att den är tillbaka imorgon. De pratar med Youtube på telefon nu.

Hur kändes det när du loggade in och såg att allt var borta?

- Hjärtat stannade en minut, kändes det som, säger Tejbz.

Uppdaterat: Tejbz meddelar nu via chatt: ”Machinima har kontaktat youtube nu och kanalen håller sakta men säkert på att restoras”

Uppdaterat2: Tidigt i morse hade Youtube återställt hela Tejbz kanal. Tejbz tackar Machinima för hjälpen. Jag har sökt Google för en kommentar.

Uppdaterat3: Google svarar nu genom deras kommunikationschef i norden, Andreas Svenungsson. Han säger att Google inte uttalar sig specifikt om klipp eller kanaler.
- Varje minut laddas 48 timmars video upp på YouTube så det är inte praktiskt möjligt helt enkelt.
Han medger ändå att misstag sker.
- I enskilda fall tas en video eller kanal ned av misstag. När vi får reda på det sa kollar vi på materialet och agerar sa fort vi kan med att återställa klippet eller kanalen, säger Andreas Svenungsson.