Bambuser: Vår tjänst är blockad i Syrien

Den svenska livevideotjänsten Bambuser är blockerad i Syrien. Det uppger i dag grundaren Måns Adler.

 

Tjänsten Bambuser, där medborgare enkelt och gratis kan sända livevideo med en mobiltelefon eller dator, har fått stor spridning i samband med den arabiska våren. Efter att regeringen i Syrien länge blockerat dem, hävdes blockaden för några veckor sedan. Sedan dess har Bambuser varit en av få kanaler som aktivister fritt har kunnat förmedla vad som händer i landet. På flera platser i landet har det satts upp kameror som fångat både protester och våldsamma strider.
Flera internationella medier har använt bambuserfilmer för att visa på våldet och utvecklingen i landet. Och igår kulminerade det när både CNN och Skynews tillsammans med flera andra av världens ledande medier använde Bambuserklipp i sina sändningar, med tydlig hänvisning till den svenska tjänsten.
Eva Voors på Bambuser tror att blockaden kan kopplas till just den starka exponering Bambuser fick i internationella medier.
– Igår var det över alla kanaler över hela världen och i morse stängdes det av, det gick inte att komma åt det på något sätt. nå det via andra länders nät, säger hon till Ajour.
Trots det är Facebook och Twitter öppet i landet. Eva Voors menar att det beror på att myndigheter använder dessa tjänster för att övervaka och spåra upp motståndsrörelse. Men Bambuser går inte att spåra. Åtminstone inte på samma sätt.
– Vi har kontinuerlig kontakt med aktivister, berättar hur de ska slå av gps-signalen och vår tjänst kräver inte att man ska ha en verifierad mejl för att få användas. Då blir det svårare för myndigheter att övervaka.
Vilket också fick till följd att Bambuser stängts ner i landet.
– Fruktantsvärt bedrövligt tycker vi. Järngänget kommer att sända ändå via en teknik som vi inte kan avslöja, säger Eva Voors.
– Nästa steg för oss är att vi kommer prata med journalister internationellt, försöka uppmärksamma det här och sedan supporta de som fortsätter använda Bambuser inne i syrien. Uppmana dem att inte använda gps, hjälpa dem och ha daglig kontakt med dem. Vi kan inte göra mer än att prata med medier och få den typen av påtryckning på landets myndigheter, säger Eva Voors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Imorgon så kommer Måns till StudioBronx Afterwork och pratar om livesänd video som verktyg för demokratisering.
    Det här kommer garanterat tas upp.
    http://studiobronx.se/172-om-livesand-video-som-verktyg-for-demokratisering-med-mans-adler/
    Live 17:30 imorgon fredagen den 17 febaruri på http://studiobronx.se

  2. Filip says:

    Hörrni, varför läser jag mer om Pirate Bay-rättegången och anklagelser om korruption på Reddit än i svenska medier. Det känns som att det är precis sånt som Ajour verkar finnas till för; om det inte finns någon större substans (vilket skulle förvåna mig) känns det ändå relevant att skriva om att Sverige pekas ut som köpt (av Warner) och korrupt. Exempelvis; stämmer det verkligen att flera av domarna hade intressekonflikter, samt att en domare började jobba för Warner i samband med rättegången?
    Här är det senaste jag läste: http://www.reddit.com/r/technology/comments/ps5ac/the_pirate_bays_peter_sunde_questions_why_we_let/

    • Tack för tips (och påminnelse). Det är sant – de frågorna är bra och viktiga att kolla upp och bevaka.

    • Carina Svendsen says:

      Frågan är väl lite konstigt ställd, ”Varför skriver X mer om Y än Z”
      Menar du att alla ska skriva om samma saker? Är det inte bättre att alla skriver om olika saker? Jag tolkar det dessutom som att du redan har en åsikt som du vill ha bekräftad.
      En orsak till att Ajour inte skriver om Peter Sunde är väl att han står dom på Ajour ganska nära.
      Finansiering är dessutom alltid ett känsligt ämne, vilka finansierar Ajour? Varför döljer flattr, Peter Sundes nya tjänst, vilka dom faktiska finansiärerna är bakom dom?

      • Carina Svendsen says:

        Bankerna är ju den sista utposten av ”döende industrier”, och om man då ger sig in i den branschen (betalningar/transaktioner) som Peter Sunde gör med flattr, så är det väl ganska bra om man klargör vilka som är inblandade.
        Tänk vad jobbigt det vore om det visade sig att TPB hela tiden var backat av ”industrin”, och flattr finansieras av VISA och PayPal (t.ex.)

      • Vill bara rätta: Ajour har inga band till Peter Sunde. Mer än att vi övervägt hans tjänst Flattr.

        • Carina Svendsen says:

          Jag vet inte hur man definierar band, ”internetvärlden” i Sverige är ju en rätt begränsad skara, det mesta ägs/styrs av Bonnier, Nyheter24, Stampen och Interaktiv Säkerhet, och ibland undrar jag om ni vet själva vem som står bakom, och vad syftet är.
          Alla idéer som inte är mina egna (era egna) är ju någon annans, och om man då inte ställer frågan vem/var/hur/varför när någon presenterar en idé, så är ju risken stor att man blir någon annans verktyg.
          Bara för att man inte är den skarpaste kniven i lådan så kan man ju fortfarande vara någons vapen.
          Jag är nästan släkt med en av era grundare, och jag tror inte riktigt på att ni gör det här för att ni ”tycker det är roligt”, och att ni lanseras som någons lyckliga hobbyprojekt. Projekt och idéer drivs av någons motivation eller agenda.
          Så, när Peter Sunde får en bild publicerad här, så kan jag inte tolka det på annat sätt än att ni står varandra rätt nära.
          http://ajour.se/tagg/peter-sunde/