Så tidigt börjar företag sälja bikinis till barn

Foto: Mia Gylling

– Vidrigt!
– Sjukt!
– Inte gulligt på något vis!

Debatten huruvida små flickor ska bära bikiniöverdel eller inte är i full gång efter att en medlem i en privat facebookgrupp hittat en bikinitopp från holländska barnklädesföretaget Dirkje i en svensk affär.

Sommaren 2012 har kanske inte visat sig från sin allra bästa sida. Några soliga dagar har vi ändå fått och diskussionen om badkläder för barn är ett ämne som ändå är ständigt aktuellt. Många föräldrar är upprörda över att klädföretagen tillverkar och säljer bikniöverdelar för ettåringar och uppåt. Något man anser vara smaklöst och helt onödigt. Företagen skyller på efterfrågan.

Ajour.se passade på att fråga de största svenska kedjorna för barnkläder om deras policys för bikiniöverdelar för små barn.

Håcan Andersson, presskontakt på HM:
– Vi erbjuder barnbikinis från storlek 86/92 och uppåt på vår flickavdelning, då vi kan se att det finns en efterfrågan hos våra kunder.

– Vi säljer inga separata underdelar, men som förälder kan man själv välja om man vill använda båda delarna eller enbart underdelen.

Charlotte Högberg, informationschef, KappAhl:
– Vi säljer bad och solkläder, hela dräkter och blöjbyxor från baby och uppåt. Från storlek 98 säljer vi tvådelade baddräkter med toppar som liknar sport-bh. Från storlek 122/128 säljer vi bikiniöverdelar typ trekants-bh.

– Vi vill erbjuda det kunderna efterfrågar, men det är också en fråga om barns behov och etik och moral. Baserat på dessa olika faktorer har vi fattat beslut kring de olika storleksindelningarna.

Cathrine Wigzell, informationschef Åhléns:
– Vi säljer tvådelade badkläder från storlek 86 och uppåt. Åhléns har ett varierat sortiment där vi säljer hela baddräkter, tvådelade badkläder samt endast underdelar. Likväl som det finns föräldrar som endast vill ha nederdelar finns det föräldrar som vill att deras barn skall ha baddräkt/tvådelat. Dessa olika behov/önskemål försöker vi självklart att tillgodose efter bästa förmåga.

Kristina Hermansson, corporate communications, Lindex:
– Lindex säljer bikini som går från storleksgrupp 86/92 – 170. Dessa storlekar passar till barn från ca 1,5 år och uppåt. Lindex har en bred kundgrupp som har olika önskemål om vilka plagg de vill köpa till sina barn, därför har vi ett brett sortiment som tilltalar många kunder.

–Vi utgår från efterfrågan och en ständig sortimentsutveckling vad det gäller sortiment och passform och det är till slut våra kunder som väljer vad dem vill köpa. Vi ser det som positivt att det finns ett engagemang hos våra kunder och att man vill ge feedback på vårt sortiment. Vi strävar alltid efter att lyssna på och tar med oss de synpunkter vi får för att utvecklas framåt. Vi arbetar också med referensgrupper bestående av kunder och därifrån får våra sortimentsansvariga feedback i ett flertal frågor som berör vårt sortiment.

Vi har även sökt holländska Dirkje utan framgång.

Uppgifter om att  danska Molo säljer bikini-BH:ar från storlek 62 (alltså ca 2 månader) har också uppgetts men vi har inte kunnat bekräfta detta. Har du sett osmakliga badkläder för barn? Hör gärna av dig till Ajour eller berätta i kommentarerna.

Foto: Mia Gyllin