Så tidigt börjar företag sälja bikinis till barn

Foto: Mia Gylling
– Vidrigt!
– Sjukt!
– Inte gulligt på något vis!
Debatten huruvida små flickor ska bära bikiniöverdel eller inte är i full gång efter att en medlem i en privat facebookgrupp hittat en bikinitopp från holländska barnklädesföretaget Dirkje i en svensk affär.

Sommaren 2012 har kanske inte visat sig från sin allra bästa sida. Några soliga dagar har vi ändå fått och diskussionen om badkläder för barn är ett ämne som ändå är ständigt aktuellt. Många föräldrar är upprörda över att klädföretagen tillverkar och säljer bikniöverdelar för ettåringar och uppåt. Något man anser vara smaklöst och helt onödigt. Företagen skyller på efterfrågan.
Ajour.se passade på att fråga de största svenska kedjorna för barnkläder om deras policys för bikiniöverdelar för små barn.
Håcan Andersson, presskontakt på HM:
– Vi erbjuder barnbikinis från storlek 86/92 och uppåt på vår flickavdelning, då vi kan se att det finns en efterfrågan hos våra kunder.
– Vi säljer inga separata underdelar, men som förälder kan man själv välja om man vill använda båda delarna eller enbart underdelen.
Charlotte Högberg, informationschef, KappAhl:
– Vi säljer bad och solkläder, hela dräkter och blöjbyxor från baby och uppåt. Från storlek 98 säljer vi tvådelade baddräkter med toppar som liknar sport-bh. Från storlek 122/128 säljer vi bikiniöverdelar typ trekants-bh.
– Vi vill erbjuda det kunderna efterfrågar, men det är också en fråga om barns behov och etik och moral. Baserat på dessa olika faktorer har vi fattat beslut kring de olika storleksindelningarna.
Cathrine Wigzell, informationschef Åhléns:
– Vi säljer tvådelade badkläder från storlek 86 och uppåt. Åhléns har ett varierat sortiment där vi säljer hela baddräkter, tvådelade badkläder samt endast underdelar. Likväl som det finns föräldrar som endast vill ha nederdelar finns det föräldrar som vill att deras barn skall ha baddräkt/tvådelat. Dessa olika behov/önskemål försöker vi självklart att tillgodose efter bästa förmåga.
Kristina Hermansson, corporate communications, Lindex:
– Lindex säljer bikini som går från storleksgrupp 86/92 – 170. Dessa storlekar passar till barn från ca 1,5 år och uppåt. Lindex har en bred kundgrupp som har olika önskemål om vilka plagg de vill köpa till sina barn, därför har vi ett brett sortiment som tilltalar många kunder.
–Vi utgår från efterfrågan och en ständig sortimentsutveckling vad det gäller sortiment och passform och det är till slut våra kunder som väljer vad dem vill köpa. Vi ser det som positivt att det finns ett engagemang hos våra kunder och att man vill ge feedback på vårt sortiment. Vi strävar alltid efter att lyssna på och tar med oss de synpunkter vi får för att utvecklas framåt. Vi arbetar också med referensgrupper bestående av kunder och därifrån får våra sortimentsansvariga feedback i ett flertal frågor som berör vårt sortiment.
Vi har även sökt holländska Dirkje utan framgång.
Uppgifter om att  danska Molo säljer bikini-BH:ar från storlek 62 (alltså ca 2 månader) har också uppgetts men vi har inte kunnat bekräfta detta. Har du sett osmakliga badkläder för barn? Hör gärna av dig till Ajour eller berätta i kommentarerna.
Foto: Mia Gyllin
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Johannes says:

    Allt upprör någon.

  2. Johannes says:

    ”Har du sett osmakliga badkläder för barn? Hör gärna av dig till Ajour eller berätta i kommentarerna.”
    För ett par månader sedan så upprördes ni över att någon på facebook kommenterade eller hade åsikter om hur någon annan såg ut (hade hår under armarna) och nu letar ni efter fel som som ni tycker att andra gör, just när det gäller utseende/klädsel?
    Kan du inte säga vad Du tycker är rätt badkläder för barn istället? Inga badkläder alls? En heltäckande våtdräkt? Bara att kalla någon annans klädsel, oavsett om det är på ett barn eller en vuxen, för osmaklig låter ju som något en konservativ pappa säger till sin 16åriga dotter.

    • johan says:

      Men nu är det ju inte en konservativ pappa som har åsikter om vad som hans 16 åriga dotter har för kläder, Det handlar om att klädföretag tycker att det är passande att små barn på 1-2 år har bikini-bh’s på sig.
      Skillnaden mellan vad som är ”passande” skiljer sig åt mellan en som är 1.6 år gammal och en som är 16 år. Det låter väl inte så fruktansvärt kontroversiellt eller?
      Av samma anleding tycker jag personligen att sjukt och läskigt med beauty-pageants där deltagarna är 4-5 år medans t.ex miss universum-tävlingarna bara är tråkiga.
      Återigen personligt tyckande från min sida men du gör det väldigt lätt för dig när du jämför (nästan) vuxna människor med barn som knappt lämna pott-stadiet.

    • Hmm says:

      @Johannes: Skillnaden är väl mer den att med armhår så är det något som kommer naturligt vare sig vi vill eller inte men en bikini på ett blöjbarn är något som är konstlat och artificiellt. Det visar på en skrämmande syn att våra småbarn redan ska ses som en sexuell varelse inte som är ett rent kläd-mode (som jag tycker är helt ok att ägna sig åt även på småbarn).
      Att vissa inte ser skillnad på när det är naturligt utseende och artificiellt påtryckt norm finner jag förvånande.

      • Hmm says:

        edit* Kom med ett är för mycket 😉

      • Johannes says:

        Igen, sexualiseringen sker i _era_ huvuden, det är _ni_ som lägger in det sexuella i kläderna.
        Det naturliga vore ju att alla skulle gå nakna, _allt_ annat är ”påtryckta” normer.

        • Hmm says:

          Så du menar att det inte finns något som ses som sexiga kläder? Tycker du att det skulle vara ok om en ett barn gå omkring med trycket ”sexy bitch” på också? Eller var går gränsen för dig? Eller finns det ingen gräns alls?
          Jag gissar på att du inte har familj. (Ej menat som en fråga som jag vill ha svar på då det är personligt och jag skulle själv aldrig svara på dylik fråga. Mest ett försök till förklaring för mig själv varför detta inte är uppenbart för alla.)

          • Miriam says:

            ”Så du menar att det inte finns något som ses som sexiga kläder?”
            Det är så ”roligt” för du ställer ju inte den där frågan till mig för att du vill förstå, du ställer den för att du vill kunna förfäras hur depraverad jag är, men jag ska svara.
            SJÄLVKLART finns det inga sexiga kläder. Den som ser någonting ”sexigt” i NÅGONTING som har med en 1 åring att göra bör genast söka hjälp. Den som ser ett stycke tyg som sexigt bör nog också fundera över sitt tillstånd.
            Kläder är självklart inte sexiga, inga kläder är sexiga, igen, sexualiseringen ståt NI för. Ta en lång titt i spegeln.
            Det är sexigt för dig, för att du har lärt dig det, och möjligtvis också för att du har skapat personliga ”sexiga” associationer kring detta. Men om du inte kan skilja på ”bikini” och ”bikini”, så ligger det hos _dig_
            Samtidigt är det ju så, att om inte kläder är sexiga, så har ju ”allt” som kvinnor har gjort i 40 år varit förgäves (inte allt såklart, men när det gäller kläder) är det kanske därför ni slåss så hårt för att kläder SKA vara sexiga?
            Allra bäst är det såklart om man kan peka på specifika plagg som ”sexiga”, för då blir man ju själv ”sexig” bara man tar på sig dom, och om det inte är så så skulle man behöva tänka själv…
            Det är ju bara göra ett tankeexperiment. Någon som har levt helt isolerad från världen ser självklart skillnad på ett par ”granny-panties” och det du skulle kalla för ”sexiga underkläder”, men den personen skulle aldrig säga att dom var sexiga, på sin höjd opraktiska, men det allra troligaste är att han/hon inte skulle se det som kläder överhuvudtaget.
            På det sättet så är ju ett barn precis som den isolerade (opåverkade) personen.
            ”Tycker du att det skulle vara ok om en ett barn gå omkring med trycket ”sexy bitch” på också?”
            Om det gör någon skillnad för en 1 åring som inte kan läsa? Självklart inte!! Jag förundras över att du ens behöver fråga. Om du hade ett klädesplagg med vad du trodde var ett grafiskt mönster, men som du får reda på är ett skriftspråk som talas på andra sidan jorden. Vad menar du att det skulle innebära, att du helt plötsligt objektifieras, trots att ingenting har ändrats? Eller är det bara i ditt huvud det sker?
            ”Eller var går gränsen för dig? Eller finns det ingen gräns alls?”
            Men vänta här nu, det är väl inte JAG som har problem med gränserna!? Det är inte jag som tittar på en bikini för barn och tänker ”wow…sexy..”

          • Hmm says:

            Eehh nu blir jag förvirrad. Heter du Johannes eller Miriam?

    • Petra Jankov Picha says:

      Jag tycker bra badkläder för barn är praktiska barnkläder. Kläder som är praktiska att bada i och som skyddar mot solen.
      En trekantsbh är inte praktisk när man inte har några bröst. Den sitter inte på plats utan tyget åker omkring och det skyddar inte det det är menat att skydda eftersom det inte finns något att skydda.

  3. […] Ajour har uppmärksammat en debatt om huruvida små flickor ska bära bikiniöverdel eller inte i en tråd på facebook. I samband med att de tagit sig en titt på frågan ställde Ajour några av landets stora klädkedjo… […]

  4. Det är otroligt att butikskedjor i alla lägen skyller på ”efterfrågan”. Visst handlar mycket om det, men det vore ju fint om de kunde ta åtminstone liiite ansvar för vad de säljer.

  5. Martin says:

    Jag tänkte ge mig ut på stan och leta efter osmakliga barnbikinis (i avskräckande syfte) men funderar lite på vad jag ska titta efter.
    Är det kvinno-objektifieringen som är särskilt upprörande, eller är det genus-icke-neutraliteten? Vore det t.ex. mindre osmakligt om jag klädde min lille son i en bikini?

    • Miriam says:

      Det handlar ju om att man sexualiserar barn för sjutton!

      • Johannes says:

        Men sexualiseringen sker ju i _ditt_ huvud, för sjuttsingen, det är ju _du_ som är sjuk.

        • Johan says:

          Alla som uppmärksammar diskriminering är rasister, alla som påpekar sexism är sexister, alla som påpekar sexualisering av barn sexualiserar barn. Nej, du gör det återigen lite väl lätt för dig. Gör om gör rätt.

          • Johannes says:

            Jag har väl inte kommenterat ”alla” fall!?
            I just det här fallet är det så enkelt.
            För mig som inte har någon prestige i den här frågan (eller den här typen av frågor) och inte bygger min identitet eller min yrkeskarriär på att hitta, eller skapa, dom här felen, så finns det heller inga problem med att hitta dom enkla lösningarna.

          • Johan says:

            Stryk ”alla” och ersätt med ”de” i sådana fall då, din argumentation fallerarbi vilket fall dom helst. Hur är det med mig ? jag bygger ingen yrkeskarriär på att kritisera detta. Om jag inte är oppurtunist så vad är jag då?

          • Hmm says:

            Mitt svar till dig ha av någon anledning ramlat bort från tråden. Vet ej varför då det stod rätt här tidigare idag. Så mitt svar är
            Hmm skriver:
            20 juli, 2012 kl. 13:58….

          • Hmm says:

            Och nu hamnade det här!!!
            Ovan @Johannes/ Miriam….

  6. Anna says:

    Min dotter är 6 år och har stl 122. I år har jag inte hittat någon kedja som säljer bikinis utan en minimal trekants-bh. Det tycker jag är sjukt. Jag kan tycka att det är ok att ha överdel men den får gärna vara i barnvänligt format!
    Förra sommaren var vi på Teneriffa och då tänkte jag faktiskt på att de danska 2-3-åringarna hade vuxenbikinis i miniformat (trekants-bh och bikinitrosor med snörning på sidorna). DET såg sjukt ut.

  7. Såg trekantsöverdelar från storlek 86 på Stadium härom dagen. Kändes inte alls bra.

  8. Lillan says:

    När jag läste denna artikel tänkte jag NEJ inte nu igen!
    För några år sedan såg jag reklam för stringtrosor till flickor från 2-3 år hos en känd klädkedja. Kan man säga att det är sexistiskt eller är det ”bara” ett opraktiskt plagg till barn?
    Vi kan ju starta med att ställa oss frågorna om vilka tankar det är som ligger bakom beslutet att börja sälja vuxenplagg i barnstorlekar, samt vad man vill åstadkomma (syftet) med att sälja dessa till spädbarn och 2-åriga flickor?
    Företagens svar är ofta att ”det finns en efterfrågan” – tyvärr, jag tror inte en sekund på att efterfrågan är så pass stor att man ”tvingas” ta in kollektion efter kollektion med barnkläder som är vuxenkläder i miniformat. Tidigare föräldrakritik kring detta anser jag vara svar nog.
    Varför blir det då sådan storm? Det nämns här bland kommentarerna att ”inga kläder är sexistiska” utan att det sitter i huvudet på den som betraktar. Förvisso ligger det en poäng i detta MEN…det tankemönster som vi skapar utifrån det tryck media, reklam och porrindustrin har skapar associationer eftersom den sistnämnda kategorin (bland annat) just har som syfte att stimulera allas vår (naturliga) sexualitet.
    Hur gör man detta då? Jo genom att använda vissa typer av klädesplagg (om man öht bär kläder) som associerar med sex, därtill att använda ett specifikt kroppsspråk som appellerar till våra naturliga drifter.
    Ett par röda fylliga kvinnoläppar som erotiskt omsluts kring en korv med bröd är det väl ingen som associerar till korvbrödsbagaren eller kvarterets korvkiosk?
    Vårt tankemönster skapar hela tiden associationer, mot vad det än må vara. Att då INTE mena att bikinis till 2 mån babies, bikinitrosor med snörning på sidorna till småbarn, eller stringtrosor till 2-åringar INTE skulle vara sexistiskt är bara idiotiskt!
    Det finns en naturlig (mognads)gräns mellan att vara baby, småbarn, barn, ungdom till att bli vuxen som sker trappvis – vi ska inte skynda på detta utan låta varje tid få ta den tid som krävs. Jag vill INTE se ett samhälle där småflickor inte klarar av att vara ute utan exempelvis smink eller där självförtroende blir allt sämre för att de inte känner att de kan leva upp till vad de tror förväntas vara.
    Ett barn känner sig inte komfortabel med sexualitet förrän denna är mogen för det, och vi ska inte tro en sekund att ett barn INTE känner att något är fel om de blir betraktade på så vis.
    Kläderna vi bär skapar en känsla och hur vi uppfattar oss själva (och hur vi vill bli uppfattade). Jag fasar för att de lite äldre flickorna identifierar sig äldre än vad de är och därför underkastar sig saker de egentligen inte vill…det förekommer tyvärr ofta.

  9. Simon K says:

    Ganska intressant egentligen, en simultan debatt som jag följer på andra sidan Atlanten gäller ju ett förbud mot försäljning av vissa storlekar av läskedrycker. Cue ramaskri om moraliserande lagstiftning.
    Häromkvällen sitter jag och pratar om det med någon: i grund och botten vore det moraliserande – och felaktigt så – om det inskränker på vad du bör göra för att leva ett ”rättfärdigt” liv. Lagar som är lättare att svälja syftar förstås till handlingar där du påverkar någon annans liv, om jag säger det kortfattat och som en juridisk lekman. Slutsatsen vi där drog var att genom själva försäljningen av läskedrycker i stora förpackningar, sker en synnerlig normalisering av förpackningen; försäljaren svarar förstås aldrig enbart på efterfrågan utan meddelar även till övriga kunder vad som efterfrågas, och det i sin tur understryker efterfrågan.
    På tal om att svara på efterfrågan alltså.

  10. […] skrev tidigare i sommar ett inlägg om bikiniöverdelar till barn. År 2003 fick även Lindex massiv kritik för att sälja BH:ar till […]

  11. Ylva says:

    Efterfrågan från kunderna, jo tjena… tror knappast att det skulle bli ramaskri om kedjorna tog bort bikinisarna för de riktigt små.