Blocket och "helsvart" – så lätt skapas ett drev

För fyra timmar sedan postade en Blocket-användare en enkel fråga på Blockets Facebooksida. Hen hade fått tillbaka ett mejl från Blocket att hens annons var kränkande.

Rekordsnabbt har nästan 25 000 facebookanvändare gillat postningen. Men är det sant? Lite längre ner ser man Blocket själva posta en länk till annonsen, som redan publicerats tidigare i morse.
Andra användare försöker återpublicera Blockets svar senare i tråden, men drevet är redan igång. Allt fler ansluter sig, kommenterar och gillar. Få är intresserade av Blockets svar och pratar istället om landet ”där man inte får säga negerboll” eller sjunga nationalsången nu också förbjudit ”helsvart”.
Men är det så enkelt att Blocketanvändaren bara har hittat på att ”helsvart” var kränkande för Blocket? Nja, snarare har det blivit ett missförstånd. För Ajour berättar Blockets pressansvariga att det handlar om att Blocketanvändaren fått ett automatiskt svar att något i hens annons var ”kränkande”. Blocket hanterar en stor mängd annonser och menar därför att de inte har tid att peka ut vad i annonsen som är kränkande. Ordet som i det här fallet fastnade i Blockets filter var inte ”helsvart” utan ”avlivning”. Granskaren hos Blocket hade slarvat, missat kontexten i vilken ”avlivning” stod – i det här fallet att kattägaren hade räddat katten från avlivning – och ”annonsen är kränkande”-mejlet till Blocketanvändaren hade gått iväg.
– I det här mejlet framgår det inte varför annonsen är kränkande, bara att någonting är det. Så då ändrar [hen] från helsvart från svart och då upptäcktes avlivnings-modereringen. Vi har absolut inte restriktioner vilken färg ett djur har, såklart inte, och felet korrigerades när hen skickade in en ny annons, säger pressansvariga Annette Karlberg.
Men en sådan nyans är uppenbarligen inte lika intressant. Posten fortsätter att få kommentarer och gillningar. Och det påminner än en gång om vikten av ifrågasättande.
I DN i tisdags skrev jag en krönika om just det, hur vi ibland delar vidare, gillar och skriver kommentarer utifrån helt andra faktorer än om det är sant: ”Vi delar inte vidare berättelser för att de är sanna, utan för att det bekräftar vad vi ’redan visste'”.
Och avslutningen gäller även nu:

”Varje gång vi ser en berättelse eller uppgift som verkar ensidig behöver vi fråga både oss själva och den som lämnat uppgiften:
Är det sant?”

(tips via @karlandersl)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Mats Rimborg says:

    ”Blocket hanterar en stor mängd annonser och har därför inte tid att peka ut vad i annonsen som är kränkande.” Vilket skitsnack! Det finns inget som helst skäl att de inte skulle kunna göra det lika enkelt och automatiskt som att peka ut den som kränkande. För övrigt tycker jag att ordet hen är kränkande.

    • Det var inget faktum, utan jag som försöker återge vad som berättades till mig. Men det kanske du förstod.

      • Henke says:

        Sa eller skrev verkligen ”pressansvariga Annette Karlberg” hen?

        • Tänk, ändrade _precis!_ till att sätta klamrar run hen, så att det skulle vara tydligt att det var min markering för att anonymisera henom.

          • Henke says:

            Att pilla i citat känns inte riktigt rätt, trots klamrar.

          • Det är inte helt ovanligt när man vill skydda identiteten på en person.

          • Henke says:

            Kommer du att radera min kommentar om jag skriver att det var en ”hon”?

          • Mats Rimborg says:

            Könstillhörigheten är naturligtvis långt ifrån tillräcklig för att identifiera någon som annonserar på Blocket. Om du verkligen ville skydda identiteten hade det varit mer verkningsfullt att inte ha en direktlänk från artikeln till annonsen där vederbörandes namn och bostadsort framgår än att använda ett ifrågasatt pronomen som stjäl fokus från artikelns innehåll. Eftersom det finns en sådan länk är argumentet att du skriver ”hen” för att värna identitetsskyddet inte trovärdigt.

          • Henke says:

            Och varför ska det anonymiseras öht?

          • För jag fick inte tag på personen och tyckte inte identiteten tillförde något till storyn. Jag hade inte velat vara personen som ”missförstod”.

          • Henke says:

            Men du skärmdumpar och talar om exakt var man kan finna svaret. Folk är inte dumma.

          • Nej, men jag står inte för den direkta publiceringsskadan. Kanske överkänsligt beslut, men jag står hellre på den överförsiktiga sidan.

          • Henke says:

            Men ”hon” eller ”han” avslöjar ju mycket mindre än namnet, eller hur? Att inte skriva namnet kan jag köpa dock.

          • Aaron A. Aronson says:

            Du ändrade dock bara på ett ställe i citatet. Jag läste meningen fem gånger innan jag förstod att [hen] och hen antagligen är samma person. Jag trodde att [hen] var en moderator på Blocket och att hen var annonsören. Du länkar till Blocket-annonsen där annonsören publikt skriver sig med namnet Isabelle, använd då det men skriv ”Isabelle” om du vill anonymisera. Alternativt kan du skriva annonsören. Men det sätt du skrivit det på med [hen] och hen blir bara förvirrat. Och för guds skull, om du ska envisas med att försöka använda hen, böj det då rätt i inledningen.

      • Mats Rimborg says:

        Ja, jag förstod att det var Blocket som försökte försvara sig på det viset, men det var en dålig undandflykt.

  2. peter says:

    Alltså facebookdrev…
    (Bara en liten undran: ska det inte vara ”hens” och inte ”henoms”? Man säger ju inte ”honoms” utan hans)

  3. Kristian Fredriksson says:

    Handlar den här artikeln om en höna?

    • Henke says:

      LULZ

    • Mats Rimborg says:

      Ja, om hur man gör en höna av en fjäder, tror jag. Fast det kommer i skymundan på grund av skribentens överordnade mål att framställa sig som genusmedveten.

      • Henke says:

        Det är ju det här jag menar Emanuel. Hen stör mer än det tillför. Det är väl någon typ av publicitetsskada om något.

        • Jag är med på att det kan störa, men jag fattar inte alls hur du menar att det utgör någon typ av publicitetsskada för någon?

          • Henke says:

            Att set stör det du egentligen skrev om. Alternativ användning av ordet bara.

          • Kristian Fredriksson says:

            När en läsare blir irriterad över språkbruket försvinner innehållet i artikeln per se. Det du försöker förmedla är viktigt men ditt språk förstör din trovärdighet. Visst är innehållet det väsentliga men hönan är där och förstör din artikel. Sorry, men så är det.

          • Fredrik says:

            Det är synd om de personer som måste bli upprörda av andra personers språkbruk.

          • Sofia says:

            Hönan? Jag fattar inte. Om jag skriver att det var kiss i sängen, tänker du på att kyssas då? Eller ser du rosa om jag istället skriver pink?

      • O. says:

        Larv. Karlstens mål är uppenbart: att mana till besinning i delnings-/gillningshetsen. I det sammanhanget är ju politisk korrekthet (sic) vanligare än källkritik. Jag har själv reagerat innan jag tänkt, vilket kan få pinsamma konsekvenser.

  4. Jesper says:

    Ser inget bra ut med det hemska ordet hen hela tiden. Speciellt inte av en krönikör.
    Tänkvärt innehåll i övrigt, men det överskuggas av det jobbiga ordet som återkommer hela tiden.
    peace!

  5. Leif Denti says:

    Bra artikel Emanuel men det verkar som att du får en hel del kängor av att du använder ordet hen tillsammans med din hemmasnickrade böjning av ordet. Jag har två kommentarer.
    1. Jag tror du har snokat upp en intressant aspekt av att människor är ute efter att bekräfta sina redan etablerade uppfattningar. På engelska kallas det confirmation bias. Rock on!
    2. Använd som förslag hellre ”denne”, ”dennes”, ”blocketanvändaren”, och så vidare om du inte vill skylta med blocketanvändarens könsidentitet.

  6. Fredric says:

    Vad ni diskuterar hen när det finns andra grammatiska fel.
    Rubriken: ”från Blocket om att”, ”om” är överflödig.
    Första stycket: Facebookanhängare gillat kommenterat?
    Det finns fler men jag orkar helt enkelt inte efter alla hen. 😛

  7. Apa says:

    ”Hen”.
    Jag skäms så fruktansvärt över att vara svensk

  8. […] av ett ord som inte ens är riktat till dem, “hen” har klättrat upp på listorna av saker som kränker. Själv köpte jag inte “hen” rakt av. Kändes… konstigt. Men onekligen har det […]

  9. Joseph says:

    Så många idioter i kommentarsfältet, så lite tid.

  10. Jonas scherman says:

    Bra artikel, som visar på hur enkelspårigt rasisterna (inte) tänker. Man är bara intresserade av att få sin föreställningsvärld bekräftad (även om det visade sig att det hela handlade om ett missförstånd, vilket inte alls var lika intressant att diskutera nu när man väl har fått upp ångan i rassesnacket).
    Sedan skall nog jag också börja med ”hen”, för det verkar ju vara oerhört provocerande för några ”hen” här i komentatorsfältet. Att skifta fokus genom att skjuta budbäraren och mer eller mindre sabotera debatten är en klassisk härskarteknik. Att diskutera trivialiteter än uppenbar rasistiskt skit… är bara lågt, mycket lågt! 🙁