Miljontals svenskar har i dagarna möjlighet att kostnadsfritt uppgradera sin Apple-produkt till iOS6. Ajour har redan pratat om vilka problem det kan medföra och många fler har rasat över kartor, förlorad trådlös uppkoppling och att Youtube inte är som det var på telefonen. Erik Abelsson reder för Ajour ut vad som har hänt med ios6 och varför det kan vara bra att vänta med att uppdatera.
I början av juni hade Apple sin årliga WWDC (World Wide Developer Conference) i San Fransisco. En femdagars konferens för utvecklare där även nya produkter ofta presenteras och så även i år. Under den första dagen av denna konferense, den 11 juni höll företaget en av sina klassiska keynotes där bland annat MacBook Pro Retina presenterades och till den det nya operativsystemet för Apples datorer, Moutain Lion (10.8).
För att prata om företagets bärbara produkter äntrade Apples Senior Vice President for iOS Software Scott Forstall (ca 68 minuter in i keynoten) scenen och presenterade vad de kallade för nästa generations mobila operativsystem, iOS6, som skulle föra med sig mer än 200 uppdateringar.
iOS6 var då under uppbyggnad betaversion släpptes samma dag tillsammans med ett så kallat SDK (Software developer kit) för att utvecklare både skulle kunna hjälpa Apple finna problem men också för att de skulle ha tid på sig att konstruera appar inför den officiella lanseringen som skulle ske någon gång under hösten.
Den 12 september höll Apple ett ”special event” som de kallade, en ny keynote för att presentera nästa generations iPhone. Förutom alla rykten kring den nya telefonens specifikationer talades det om att det redan presenterade iOS6 skulle släppas samma dag. Detta då utvecklare som redan använt iOS6 under några månader talade om hur den senaste betan (version 4.) hade blivit så stabil att den var redo att släppas ut till konsumenter.
Förutom att presentera iPhone 5 och nya modellar av iPod var Scott Forstall åter uppe på scenen för att tala om iOS6 igen. Han visade några av nyheterna och berättade att den nya uppdateringen skulle gå att ladda ner den 19 september till de äldre modellerna iPhone 3Gs, 4, 4S, iPad 2, The new iPad och fjärde generationens iPod touch.
I onsdagskväll var det dags och redan tidigt dök det upp flera frågetecken som upprörde användare och som det skrevs om runtomkring på de sociala medierna. Några av dessa diskuterar jag nedan.
Uppdateringen av iOS6:
Precis som vid tidigare uppdatering av iOS var det många användare som tidigt var intresserade av att uppdatera. Detta var något som bland annat Feber.se lade märke till då de redan dagen efter hade siffror på att mera än hälften av deras besökare som kom från iOS plattformen redan uppdaterat sina enheter. Då ska sägs att Febers läsare består till stor del av teknikintresserade personer och mer officiella siffror pratar om mellan 15-20% som uppdaterat.
Det första problemet kring uppdateringen som dök upp var med vilken hastighet uppdateringen kunde laddas ned. Många klagade över hur segt det gick något som kan vara förståligt då mjuvkavaran till Apples datorer även uppdaterades samma kväll och trycket på servarna var mycket högt.
Problemen med seg nedladdning verkar inte längre vara lika stora men skulle man drabbas så säger rykten att nedladdning med enheten kopplad till en dator via iTunes är stabilare.
Problem med Wi-Fi:
Ett av de stora problemen som rapporterats kring iOS6 är problemet att ansluta till internet via Wi-Fi. Det var många som drabbades, framförallt verkade problemet drabba telefonanvändare men rapporterades även finnas på iPad. Problemet yttrade sig på olika sätt där vissa hade problem att koppla upp och andra blev utkastade från sin uppkoppling. Den första hjälpen på problemet kom från pseudonymen AgentOrange på Macrumors.com:s forum.
Senaste nytt om problemet skriver Macworld.co.uk om där problemet kortfattat inte ligger i själva operativsystemet utan istället på den vi kan kalla det startsida som telefonen testar sin uppkoppling mot. Där tidigare mjukvara testat uppkopplingen mot ”http://apple.com” testar iOS6 den istället mot ”http://www.apple.com/library/test/success.htm”.
Denna testsida sägs nu vara uppdaterad vilket gör att Wi-Fi ska funka. Det var den uppmärksamma @stevestreza på Twitter som upptäckte detta och ifall problemet fortsätter ska man enligt honom bara slå av och på Wi-Fi för att få det att fungera.
Avsaknaden av dedikerad YouTube-app:
Rykten gick en tid innan iOS6 först presenterades att Apple hade slutat utveckla den dedikerade YouTube-appen som funnits med i telefonen sedan första generationens telefon. Dessa rykten har under sommaren visats sig stämma och har berott på att de licenser kring Googles produkter som skrevs vid lanseringen av den första iPhone:en 2007 löpte i fem år. Licenser som inte förnyats då klimatet mellan dessa företag minst sagt hårdnat i och med de otaliga patentkrigen.
Google som äger YouTube får nu själva står för utvecklingen av denna videoapp vilket också betyder att den precis som andra appar laddas ner via AppStore. Som vanligt vid förändringar som denna är mottagandet ganska blandat. Kommentarerna är ändå förhållandevis positiva och problem ligger främst i att det ännu inte finns någon officiell iPad-app.
Givetvis finns det inofficiella appar som fungerar så länge. Den populäraste verkar vara WolrdTube HD. Mitt tips är däremot att skapa en länk utav YouTubes iPadvänliga sida så att den lägger sig som en ikon.
På sikt blir nog denna förändring bara positiv och för alla iPadanvändare är det bara att vänta på den officiella appen.
Adressbokens synk med Facebook
Ajour berättade tidigare i veckan om vilka konsekvenser det kan få.
Apples nya kartapp:
Störst storm på de sociala medierna har det varit kring att Apple valt att gå ifrån Googles kartjänst, detta beslut precis som med borttagandet av YouTube berodde på de licenser som skrevs redan 2007. Det är inte lätt att slå en så heltäckande karttjänst som Googles något som varit tydligt i de senaste dagarnas diskussioner. I och med de nya kartorna har Apple introducerat navigering som varit en efterfrågad funktion men försvunnit har istället funktionen gatuvy som istället ersatts av 3D kartor. 3D kartor skapar tredimensionella bilder av städer som gör att man som användare nästan kan flyga runt i städer.
Detta ihoppusslande av bilder skapade på många ställen smått komiska vyer, någon som i sin tur fört med sig sidan: http://theamazingios6maps.tumblr.com/ där exempel på dessa bilder läggs ut. En sida som fått snabb spridning senaste dagarna. Exempel på en av bilderna från sidan ser vi här där Odengatan i centrala Stockholm fått en mycket märklig lutning.
Tumblern är ett komiskt exempel på vad som i övrigt är mycket negativa kommentarer om den nya karttjänsten. Allra mest eftersom den saknar mycket av den täckning som Google hade. Detta är något som vi svenskar givetvis får lida av då Sverige inte tycks vara den mest prioriterade marknaden. Värst verkar göteborgarna ha fått lida då staden helt försvunnit från kartorna något SVT Nyheter tagit upp.
Givetvis förstår man komplexiteten i att kartlägga hela världen, Apple har kommit en bit på vägen men tyvärr är de långt efter Google. Synd att två giganter inte kan samsas då man hade älskat att se Googles gatuvy blandas med Apples 3D-vy. Än så länge verkar det framförallt vara Stockholm som fått den 3D-vy men uppdateringar borde komma, frågan är hur länge man måste vänta?
Är du inte i jättebehov av att ha en väl fungerande karttjänst ser jag inte detta skulle hålla någon ifrån att uppdatera sin telefon. Men vi får nog leva med att översköljas av ganska så komiska bilder från denna tjänst ett tag fram över innan Apple fått upp standarden.
TEXT: Erik Abelsson Följ @erikabelsson