Ica har en grej som nog de allra flesta tycker är ganska praktiskt — erbjudanden om rabatter på produkter som du gillar och köper ofta. Det där kan Ica göra för att de har koll på dina inköpsvanor, såklart. Samma sak gör de flesta andra som har tillgång till data, fast på olika sätt.
Ni läste väl nyheten om Facebooks spotifylista för de som brutit med sin partner eller är nykära? Ger man Facebook uppgifterna till vad man lyssnar till, i kombination med status, så kan de sätta ihop såna där listor.
För ett tag sedan åkte jag bil med en kompis som tillåter Facebook att lägga upp en notering varje gång han spelar en låt i Spotify. Jag fick lov att ta kontrollen över hans telefon en stund och DJa utifrån hans listor, och visst tekniskt strul gjorde att han såg ut att spela ”Born this way” fem-sex gånger på raken. Okej, plus några gånger till när jag insåg att det var ett kul bus att fylla hans statusuppdateringar med Lady Gaga.
Vi var trötta och fnissiga, och min kompis försäkrade att det inte var ett dugg pinsamt. Han upplever sig profilerad som lite annorlunda i bekantskapskretsen för sin musiksmak och trygg i det. Själv kan jag tycka det är pinsamt om nån på bussen skulle råka höra att jag har en låt på repeat. (Vissa går faktiskt inte att lyssna på, bara EN gång, så det så.)
Jag förutsätter att man är medveten om sådana här saker, som min kompis, och tycker att det är okej. Ungefär som att det är väldigt få som har något emot att få skräddarsydda specialerbjudanden från Ica.
Men nu handlar det inte om potatis och den lite olustiga tanken uppstår — vad är nästa steg? Du uppdaterar din status, och får ett låtförslag? I praktiken är det nog lurigt för FB att veta om det är läge för ”Jag är glad att det är över” eller ”Love Hurts” — men det är inte otänkbart att det finns tillräckligt med data för att kunna göra såna automatiska förslag. Och inte bara för kärleksrelationer.
Nästa generation ”oj, vilken tokig placering det blev på den autogenererade annonsen” kanske rent av är låtförslaget ”Celebrate” när en närstående gått bort. Men där är vi inte riktigt. Än.
(Om du undrade över rubriken, så hittar du en ledtråd här.)