DN går på nätskämt – rapporterar om intatuerad bajskorv

Den här artikeln låg vid lunchtid uppe på DN.se:s förstasida. Artikeln är sedan tvåtiden borttagen, men är cachesparad av Google och går därmed fortfarande att läsa.

Rossie Brovent ville tatuera en stillbild från filmen Narnia på ryggen, och gick till exet Ryan Fitzjerald. Men när han fick reda på att Rossie Brovent varit otrogen mot honom med hans bästa vän valde han istället att hämnas, skriver The Sun.

– Han lurade mig genom att dricka en flaska billigt vin med mig och ta tequilashots innan jag skrev på papperet. Jag var utslagen under större delen av tiden, och sen vaknade jag upp med den här fruktansvärda bilden på min rygg, säger Rossie Brovent till The Sun.

Men tidningen Daily Mails webbtidning MailOnline avslöjade igår att historien, som The Sun plockade upp från hemsidan VeryWeirdNews, med största sannolikhet är fejk. En talesman för domstolen i Dayton, där den stämning som Brovent ska ha lämnat in mot sin expojkvän för tatueringen mest sannolikt hamnat, säger till MailOnline att de inte mottagit någon sådan. Och bilden på bajstatueringen går att spåra tillbaks till den polska skolåterträffshemsidan Nasza-klasa.pl, upplagd 2009 under namnet Ania.

Björn Hedensjö, chef för DN.se, berättar för Ajour att artikeln var en rewrite från en utländsk site (The Sun).
- Så fort vi fattade att det var en näthoax så plockade vi bort den, och nu ska vi skriva en uppföljande artikel som också får fungera som en rättelse.
Hur arbetar ni för att förhindra den här sortens misstag?
- Det händer ju då och då, och jag tror det är oundvikligt. Man får tillämpa vanlig kritik och välja sina källor med omsorg, och sen får man helt enkelt vara hederlig och berätta om det när man gör såna här missar.
Just The Sun är ju inte direkt känt som en trovärdighetens fanbärare. Svartlistar ni sidor som visar sig vara osäkra som källor?
- Nej det finns ingen sådan svartlistning, men det är också extremt sällan vi rewritar något från The Sun.