Experimenterar vidare med kommentarer

Vi fortsätter att testa oss fram lite med Ajour-kommentarerna. Vårt kommentarssystem har blivit allt bättre. Det fick sig ett rejält test på vår rekordpost med 250+ kommentarer. Då blir det tydligt vilken viktig funktion rangordnade trådar blir för sällanläsaren av kommentarerna. Men här blev det också viktigt att skruva på karma-inställningarna. Tillräckligt låg ”karma”, det vill säga nedröstningar på en kommentar, gör att kommentaren inte bara hamnar längst ner i kommentarstråden, utan också fälls ihop. Därefter måste man aktivt välja att klicka på den för att läsa. I den hektiska debatten var det många som röstade ner kommentarer som man tyckte hade ”fel” åsikter. Helt i sin ordning, men vår karmainställning ska hantera det och inte fälla ihop saker som bara är ”fel”. Därför höjde vi denna nivå.

Ett ännu viktigare test var vår postning om nazister i Grekland. Där mobiliserade flera svenska nazistsajter trafik till oss vilket gjorde att vi fick ovanligt många rasistiska kommentarer. Det var också en av få, jag tror det är tre gånger totalt, som Ajour valde att radera en kommentar. Här blev, än en gång, karmainställningarna ovärderliga. De gjorde att det blev tydligt för var och en att de representerade några få idioter. Den värsta kommentaren blev helt dold, trots våra höjda karmagränsinställningar.

Långsiktigt är alla de här sakerna viktiga, eftersom det lär läsaren att ta en titt i kommentarsfältet. Det som medier i alla tider fostrat läsaren till att förstå att det knappt är någon idé att läsa, eftersom de goda kommentarerna gett vika för de bisarrt uthålliga trollen. Rangordningssystemet, strukturen, ger ett incitament för goda kommentarer att skrivas.

Vi testar vidare med kommentarerna. I dagarna startade vi ett twitterkonto som flödar ut de senaste kommentarerna på Ajour. Varje gång någon postar en kommentar dyker det upp som en tweet på @AjourKommentar med hashtaggen #Ajour. Med det vill vi ge ytterligare fokus på hur varje kommentar bidrar till samtalet. Ibland kommer det säkert bli spammigt, men då får man avfölja kontot. Eller bara sluta läsa en stund. Precis som man kanske gör i kommentarsfältet? Testa hur som helst gärna att följa kontot här:


Jocke Gustin ritar nu också på hur vi kan ge kommentarerna ännu mer utrymme. Sedan tidigare ligger varje posts mest gillade kommentar överst i posten. Men kan vi höja den mest gillade ännu mer? Under tiden vi håller på att rita om hela sajten (vi har inte kommit så långt än, saker tar tid) är tanken att den kommentar med mest gillaröster får plats som ett krönikörscitat överst bredvid loggan. Kanske kan vi lägga in en bild på kommentatören där också? (som hämtas från gravatar, vilket är den tjänst vi använder för att bildsätta våra kommentarer) Blir bra?