Experimenterar vidare med kommentarer

Vi fortsätter att testa oss fram lite med Ajour-kommentarerna. Vårt kommentarssystem har blivit allt bättre. Det fick sig ett rejält test på vår rekordpost med 250+ kommentarer. Då blir det tydligt vilken viktig funktion rangordnade trådar blir för sällanläsaren av kommentarerna. Men här blev det också viktigt att skruva på karma-inställningarna. Tillräckligt låg ”karma”, det vill säga nedröstningar på en kommentar, gör att kommentaren inte bara hamnar längst ner i kommentarstråden, utan också fälls ihop. Därefter måste man aktivt välja att klicka på den för att läsa. I den hektiska debatten var det många som röstade ner kommentarer som man tyckte hade ”fel” åsikter. Helt i sin ordning, men vår karmainställning ska hantera det och inte fälla ihop saker som bara är ”fel”. Därför höjde vi denna nivå.
Ett ännu viktigare test var vår postning om nazister i Grekland. Där mobiliserade flera svenska nazistsajter trafik till oss vilket gjorde att vi fick ovanligt många rasistiska kommentarer. Det var också en av få, jag tror det är tre gånger totalt, som Ajour valde att radera en kommentar. Här blev, än en gång, karmainställningarna ovärderliga. De gjorde att det blev tydligt för var och en att de representerade några få idioter. Den värsta kommentaren blev helt dold, trots våra höjda karmagränsinställningar.
Långsiktigt är alla de här sakerna viktiga, eftersom det lär läsaren att ta en titt i kommentarsfältet. Det som medier i alla tider fostrat läsaren till att förstå att det knappt är någon idé att läsa, eftersom de goda kommentarerna gett vika för de bisarrt uthålliga trollen. Rangordningssystemet, strukturen, ger ett incitament för goda kommentarer att skrivas.
Vi testar vidare med kommentarerna. I dagarna startade vi ett twitterkonto som flödar ut de senaste kommentarerna på Ajour. Varje gång någon postar en kommentar dyker det upp som en tweet på @AjourKommentar med hashtaggen #Ajour. Med det vill vi ge ytterligare fokus på hur varje kommentar bidrar till samtalet. Ibland kommer det säkert bli spammigt, men då får man avfölja kontot. Eller bara sluta läsa en stund. Precis som man kanske gör i kommentarsfältet? Testa hur som helst gärna att följa kontot här:


Jocke Gustin ritar nu också på hur vi kan ge kommentarerna ännu mer utrymme. Sedan tidigare ligger varje posts mest gillade kommentar överst i posten. Men kan vi höja den mest gillade ännu mer? Under tiden vi håller på att rita om hela sajten (vi har inte kommit så långt än, saker tar tid) är tanken att den kommentar med mest gillaröster får plats som ett krönikörscitat överst bredvid loggan. Kanske kan vi lägga in en bild på kommentatören där också? (som hämtas från gravatar, vilket är den tjänst vi använder för att bildsätta våra kommentarer) Blir bra?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Andreas says:

    Ytterligare ett alternativ, något mer traditionellt, är att följa RSS-flödena för kommentarer på enskilda inlägg, till exempel här: http://ajour.se/kvinna-overfallen-av-vasttrafiks-kontrollanter/feed/ . Jag föredrar fortfarande det framför mailprenumerationer.

  2. En sak som inte alls har med det här att göra, men som är lite relaterad till posten om Facebooks ”dolda” inbox, det vill säga folk som använder internet och kanske inte är helt hundra på precis hur allting fungerar:
    Om man har Google+ men inte använder det så mycket att man har helt koll på vad som händer, och även har en Blogger-blogg, dyker alla bilder man lägger upp på bloggen, även bakgrunder och bilder som av olika anledningar tas bort, upp på ens Google+. Genom Picasa. Utan att man blir tillfrågad, och nästan helt öppet.
    Jag fick reda på det genom att en bekant, som jag inte ens visste hade Google+, sa att han sett ”all the nice pictures”.
    Nu kan det ju vara så att jag kommit åt en inställning, eller snarare inte tryckt i en viss inställning. Men de vänner jag har som också har Blogger var med om samma sak och tyckte det var otroligt jobbigt.
    (Ett lite väl långt inlägg – kanske om något alla redan visste)

  3. Lisa FE says:

    OFF TOPIC: Vet inte riktigt hur man tipsar er om nyheter för det finns inget formulär eller mail vad jag kan hitta, men jag vill göra er uppmärksamma på den här journalistiska super-ankan: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5108731 som dessutom har varit uppe här: http://blogg.aftonbladet.se/spela/2012/05/valdsamt-diablo-skjutande-uppror-lokalradio

    • Tack, vi har koll på den, hittade inte riktigt tid att göra något på den. Och givetvis borde det vara enklare att tipsa oss! Vi får fixa det. Annars kan man kontakta respektive skribent eller hitta mejl längst ner på sidan på ”om ajour”

  4. Lisa FE says:

    ..och så vill jag passa på att säga att det förslaget som bloggposten handlar om blir jättebra. Fram för framröstade kommentar-citat uppe till höger på sidan! Karlsten 4 president!

  5. André says:

    Kul att se att Ajour börjar lyfta fram kommentarerna mer och lika kul att läsa vad som planeras 🙂
    Ett caveat, dock: att den populäraste kommentaren automatiskt lyft till motsv. krönikörscitat är lite att inbjuda till gaming av systemet.
    Mitt förslag är att lägga en modereringskö så att ni måste godkänna en kommentar som ”krönikörscitat” (om inte den populäraste godkänns föreslås den näst populäraste o.s.v.).

  6. Det här är bra idéer! Roligt att se att ni hela tiden förbättrar sajten.
    Jag föreslår fortfarande (http://korta.nu/ajourforslag) att flödet med kommentarer borde ligga till höger, i samma nivå och med samma status som artikeln – eller med möjlighet för redaktören att blanda sin egen text med kommentarer hen vill lyfta upp.
    Att alla kommentarer taggas med #ajour skulle kunna bli spammigt om man följer den hashtaggen, men samtalet där är kanske så utspätt med vanliga tweets att det inte kommer att märkas. En reflektion jag fick i huvudet utan att ha testat den tesen mot verkligheten.
    Varmt lycka till!

    • Hallå, idén med att lägga kommentarer parallellt med texten är inte ny, men har framförallt inte särskilt goda resultat. Hur många vill eller kan läsa två texter i taget? Jag tror mest det är en kulturfråga. Vi är vana och medvetna om att kommentarer kommer under. Att höja dess läsvärde är inte så mycket en fråga om placering, utan att vänja läsaren med att de bästa kommentarerna kommer överst. Det tar nog tid…
      Och angående ajour-kommentarerna och taggen: risken finns absolut. Och vi är vaksamma på om det blir spammigt. förhoppningen nu är att det bara ska bidra till samtalet kring våra texter, knuffa in fler i samtalet, bli nyfikna och samla diskussionen.

  7. Ni är något viktigt på spåren här…
    Sedan tror jag att framtidens media måste hitta på former för mer läsarmedverkan än bara kommentarer, men det är kanske nästa steg?

  8. Hmm says:

    Tack för att ni tar till er av kritik.

  9. […] Det finns en stor outnyttjad potential till demokratisk dialog i kommentarsfälten på nätet.  Det går att få till ett samtal om man behandlar de som kommenterar som vuxna och ställer undersökande frågor. Jag skulle gärna se en studie där man undersökte hur många faktiska personer som lämnar kommentarer på största sajterna i Sverige och hur demografin ser ut. Då skulle man kunna fundera över vilka insatser man kan göra för att attrahera nya grupper och för att öka läsbarheten. Ajour experimenterar på sin sajt med ökad läsbarhet. […]