Expressens oansvariga löpsedel om Blondinbellas semesterbild

Bilden på Blondinbella har cirkulerat en del på nätet de senaste dagarna. Men aldrig hade jag trott att den skulle hamna på ett löp i Expressen (här i Expressen Göteborgsedition, GT).

Det är det här som Expressen brukar kalla att ”göra en BBC”. Man tar ett fenomen som alla talar om, men som man själv aldrig skulle vilja sprida, och så gömmer man sig bakom ”det här rapporterar andra om”.
I det här fallet är det särskilt vidrigt. Bloggstjärnan Isabella ”Blondinbella” Löwengriphar åkt till Karibien och twittrar en bild på sig själv från stranden. Inget mer. Det får ett gäng haters, Kissies och anorektiker att passa på att peka och skratta. Åt att det inte ser ut som HM eller Gina Tricot. Det är ingen nationsskandal, inte ens ett skvaller.
Det är ett konstruerat nyhetsvärde. Vilket såklart kan vara okej – och framförallt enkelt att gömma sig bakom – men både oansvarigt och konstigt att vilja tapetsera Sveriges näst största stad med en bloggares semesterbild, för att använda det i en viktdebatt.
Det är en omvänd BBC utan ansvar för den egna publiceringens konsekvenser.
Uppdaterad: Här skriver Blondinbella själv om saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. MrArboc says:

    Men det är helt OK att kalla Kissie anorektiker?

  2. Och vad kallas det du gör nu? En omvänd expressen? Var börjar och slutar ansvaret?

    • Som du såg i den Facebooktråd som föranledde detta så var det ingen självklar sak. Att skriva, alltså. Någon föreslog att jag kunde skriva utan bilden. Hade det hjälpt? Om jag hade blurrat bilden?
      Vad tycker du själv – borde jag inte ha skrivit?

      • Carina Svendsen says:

        Jag svarar på det då.
        Självklart borde du inte ha skrivit, det inser du säkert själv om du tänker efter.
        Dels så adderar du ju till allt dåligt som du säger att GT gör. Utan dig och GT så skulle ju människor som Katrin Z och Kissie vara..ingenting, som bäst, istället är ni nu varsin del av samma symbiotiska existens.
        Jag tycker till och med att din fråga är oärlig, det är ju inte så att du låter bli nästa gång även om alla här skulle säga att du borde ha låtit bli. Du tycker ju själv att GT borde låtit bli, det borde vara svar nog.
        Du berättar dessutom vilken ”icke-nyhet” det är, det blir ju inte mer värt att skriva om ytterligare ”ett led ner”, jag gissar att GT’s löp imorgon är ”Nätstorm mot GT”, och så intervjuar dom dig.
        Och så undrar ni varför tidningar går en säker död till mötes..

  3. Lisen says:

    Menar du verkligen att det är anorektiker som ”pekar och skrattar”..? Det har jag svårt att tro.

    • johan says:

      Har du verkligen svårt att tro det? Vilka andra än anorektiker skulle tycka att blondinbella är för tjockt på den bilden?

      • Linnea says:

        Anorexi har absolut med en förvrängd perception att göra. Men det är den EGNA kroppen man inte kan se för vad den är, inte andras kroppar. Att hacka på Isabella handlar inte om att vara anorektiker, utan om att vara mobbare. Det kan ju sammanfalla, men det finns inget som säger att bara för att man är anorektiker så tycker man att Isabella är tjock. Sveriges främsta mobbare Katrin Z och Kissie verkar ha gjort ätstörningar till något slags åsiktspaket, men de är ingalunda representanter för ätstörda i Sverige.
        Hade det känts okej att skriva ”det får ett gäng aspergare att passa på att peka och skratta”, förresten?

  4. Lars Näslund says:

    Emanuel,
    du har alldeles rätt. Det är ingen nationsskandal. Det är inget skvaller.
    Isabellla Löwengrip är aktuell med att dra i gång sin nordiska företagssatsning med kontor i Göteborg.
    Nu förs en het diskussion om en av Sveriges mest offentliga personer där – sjukt? – många människor deltar.
    Är det viktigt? Är det oviktigt? Är det intressant? Säger diskussionen något om tillståndet i de sociala medierna? Om det offentliga samtalet?
    Säger snacket om Isabella Löwengrips val att publicera bilderna på sin extremt lästa blogg något om var vikt- och kroppsidealen bland unga kvinnor fortfarande finns i februari 2012?
    Jag tror det och för mig är nyhetsstoryn och Anna Bäséns kommentar självklar journalistik. Motsatsen, att blunda, strunta i, tycka oviktigt, vore förfärlig. Och från min horisont tjänstefel.
    Göra en BBC? Ja, absolut. Ungefär som de gör i kväll, när de berättar om den stormiga debatten i Frankrike om affischen för filmen The Players där skådisen Jean Dujardin står mellan benen på en barbent kvinna i högklackat.
    Expressen, med editionen GT, har genom åren skrivit massor och drivit debatt om de omänskliga skönhetsidealen bland skådespelare, fotomodeller och unga kvinnor överhuvudtaget.
    Nu valde GT att också göra en löpsedel på Blondinbella-diskussionen. Är storyn och debatten värd det? Det kan man ha olika uppfattningar om. Inte blir nåt bättre av att gömma den på insidorna.
    Lars Näslund
    Chefredaktör GT

    • Linnea says:

      Om kommentarsrankingen: här är ju ett exempel på när det blir väldigt konstigt när en kommentar blir dold pga låg ranking. Det är ju jättebra att Lars svarar, men kommentaren döljs för att folk inte gillar vad han säger (nota bene! VAD, inte HUR!)…?!

    • Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

      Vill man ha en seriös debatt om omänskliga skönhetsideal, något som faktiskt är viktigt och behövs, varför inte göra en story på det istället för att pumpa lösnummer med Löwengrip?
      Ska man framställa sig som seriös publikation får man väl publicera seriöst också. Ett löp om hur många tusen unga tjejer i Sverige som svälter sig själva med det här twittertramset som en liten ruta bredvid kunde ha varit seriöst. Det här är bara trams och dravel.

      • Carina Svendsen says:

        @ Lars Näslund
        Men när du säger ”mest offentliga”, så handlar det ju om att hon är omskriven, så det du säger är att för att ni har skrivit om henne förut, så ska ni göra det igen.
        Samtal är ju något som förs mellan 2 eller flera parter, ni berättar inte OM samtalet, ni är en del av det, utan er bekräftelse så vore det ingenting, internet är inte ”verkligheten” på det sättet, något jag tycker du som chefredaktör på en tidning borde inse.
        Om det skulle vara 100.000 svenskar som läser Blondinbellas blogg dagligen, så är det 8.900.000 som inte gör det, det som är fascinerande är att du försöker sälja din tidning till dom 100.000 genom att skriva något dom redan läst. Om övriga 8.900.000 hade velat läsa det, så hade dom ju redan gjort det.
        När du säger att Blondinbellas blogg är ”extremt” läst, hur vet du det, du utgår från hennes uppgifter antar jag.
        Varför skulle det vara tjänstefel att låta bli? Det finns ju övergrepp, brott, korruption, osv. osv. som ni varje dag låter bli att skriva om.
        @ Anders Gabrielsson
        Som vi så ofta gör idag så utgår du från ”sjukdomen” som ett faktum, vi ska inte prata om skönhetsideal överhuvudtaget, eftersom vi inte vill ha några skönhetsideal, vi vill ha människor som ÄR sina ideal, och låter andra vara sina.

        • Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

          Jag förstår inte riktigt vad din kommentar till mig betyder. Kan du utveckla?

          • Carina Svendsen says:

            Nu var det ett tag sen det här var aktuellt, och egentligen tyckte jag det var ganska självförklarande vad jag menade.
            Men, om vi tänker oss det som ett ”binärt” problem, ett antingen eller scenario, verkligheten är sällan så enkel, men det bör kanske ge oss en vink om vilket håll vi bör röra oss åt.
            Om vi har 1 tidning, i vilket scenario tror du att människor då har bäst chans att skapa sig en självbild, utifrån egna och sin omgivnings värderingar, om den tidningen skriver ”Det är okej att vara tjock”, eller om dom inte skriver något alls?

          • Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

            Konstruerade dikotomier leder sällan till meningsfulla diskussioner enligt mina erfarenheter.
            Mitt svar blir därför en lika meningslös motfråga: Om en tidning ska skriva om utseendefixering, är det bättre att de gör det genom att skriva om att en kändis ”tjockmobbas” på Twitter eller att de gör ett seriöst reportage?

  5. Carina Svendsen says:

    Mycket snack och lite verkstad
    Nu är ju allt det här ett led i Blondinbellas marknadsföring, hennes blogg för en allt mer tillbakadragen tillvaro, och hennes företag går dåligt, DEN diskussionen borde föras, hur och varför media faktiskt spelar på ideal och, som någon sa, mobbing, för att hjälpa till med det.
    För om man säger sig vilja uppnå någon slags förändring när det gäller kroppsideal, så bör man också fråga sig om det är det man gör, på det här sättet, eller om det faktiskt kanske vore bättre att låta bli att skriva. Ni lyfter ju mobbningen till en slags konstform.
    Självklart inte, det är direkt kontraproduktivt i det hänseendet, däremot säljer det, om något skulle vi idag helt sluta prata om kroppsideal (och utseende) eftersom det skulle skapa förutsättning för alla att inse att just deras kropp är ideal.
    Men GT’s löpsedel hade ju inte fått hälften så mycket uppmärksamhet utan Ajour, och det är såklart ingen slump, som sagts, all ”journalistik” förutsätter någon form av finansiering. Ska man reflektera över medias roll och sakers tillstånd så ska man kanske fundera på hur illa ställt det är när ”allt” media gör idag handlar om ”negativ campaigning” och att skapa och referera diverse ”hashtags”.
    Handlar inte t.ex. #homoriot om precis samma sak, att blottlägga och exploatera andra människor, eller att få dom att göra det själva, för att sälja eller upphöra sin position som den som startade hashtagen?

  6. […] går skrev Emanuel Karlsten från Ajour-nätverket en kritisk text om GT:s löpsedel. Karlsten, som är krönikör i DN och hjälpt Aftonbladet i olika projekt, […]

  7. Mia Reynolds says:

    Bra att du ryter till. Det här är inte ok på något sätt. Low point för Expressen.

  8. Carina Svendsen says:

    Jag väljer att citera mig själv från 06:05 i morse:
    ”Jag gissar att GT’s löp imorgon är ”Nätstorm mot GT”, och så intervjuar dom dig.”
    Inget löp förvisso, men 30 minuter senare postar Expressens chefredaktör ett blogginlägg med den innebörden.
    Tycker ni inte själva att mediadramaturgin är tråkig när den är SÅ förutsägbar, det säljer ju inte ens, Blondinbella har ju iaf vett nog att få ut en kryssning av allt det här.
    Tur att det inte var några hårdare känslor iaf, eftersom Mirjamsdotter fick fara med och tycka till om facebook, jag antar att det var en del av överenskommelsen.

  9. […] bra. Diskussionen om hennes baddräktsbilder kändes rejält märklig och jag gissar att det är i den kontexten man ska förstå valet av att göra Size Me-kampanjen. Och att hon satt sig i sinn att vara en god […]

  10. […] vid så pass ung ålder lyckas vara så inflytelserik. Och det är starkt av henne att, efter en långdragen debatt om hennes kropp när hon lagt upp en bild från sin semester, visa upp den på framsidan av sin egen […]