Facebooks nya sökmotor – ett övervakningssystem?

facebook-search-russia-small
Den 15 januari presenterade Facebook sin nya funktion ”Graph search”, eller ”Innehållssökning” som det heter på svenska. Fortfarande är sökfunktionen ett stängt betatest och ett fåtal personer, främst i USA, har fått tillgång till att prova den. Sökmotorn gör det möjligt att i vanliga textfraser hitta personer på Facebook. Genom att exempelvis skriva ”Vänner i Örebro som gillar mexikansk mat” kan användare hitta likasinnade bland sina vänner eller vänners vänner. Men sökningarna kan också användas för mindre lättsamma saker.

En anonym Tumblr-blogg vid namn Calling All Dictators visar exempel på hur Facebooks sökningar skulle kunna användas för helt andra syften än att hitta lunchkompisar. Genom att skriva ”Folk i Ryssland som gillar yttrandefrihet” eller ”Folk i Syrien som gillar syriska oppositionen” genereras idag listor på de personer som matchar sökningen. Sådan information skulle kunna gynna illasinnade regimer och diktaturer för att kartlägga människors åsikter.
Det finns också andra exempel som är mindre extrema än de föregående. En arbetsgivare skulle kunna kartlägga en anställds vänskapskrets genom att söka på deras sexuella läggning eller andra privata intressen, för att se huruvida de stämmer överens med företagets egna uppfattningar i frågor.
screenshot 2013-01-30 kl. 09.00.49
Men Facebooks nya sökfunktion öppnar inte upp någon ny information, den gör det bara enklare att hitta den. Bloggaren Tom Scott som fått tillgång till det nya söket skriver att Facebook har bra sekretessinställningar, men att det är många som inte vet hur man använder dem. Facebook har en tradition av ”opt-out”, alltså att användarna själva måste aktivt stänga av nya funktioner när de träder i kraft. Gör de inte det kan information delas ut på ett sätt som användaren inte önskar.
Facebook själva uppger att de ständigt uppmuntrar sina användare att se över sina sekretessinställningar ofta. På sin blogg berättar de hur användarna kan gå tillväga för att för att vara säkra på att informationen sprids på rätt sätt. Företaget berättar också att de senaste tiden har lyft fram utvalda sekretessverktyg och gjort det enklare för folk att använda dom.
Det är inte känt när innehållssökningen introduceras för allmänheten, men det går att anmäla sitt intresse för att testa tjänsten på Facebooks sida om innehållssökning.
TEXTLukasz Lindell, producent av social video på FKDV som intresserat sig för och verkat på internet sedan mitten på nittiotalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. ELINA says:

  Ja, det är ju som vanligt vi själva som väljer vad vi lägger ut för information -om det så handlar om vår poitiska åsikt eller sexuella läggning. Det gåller att se till att man har rätt sekretess inställningar helt enkelt. Och som det alltid varit med internet – det goda kommer med det onda.

 2. Karl Andin says:

  ”Fortfarande är sökfunktionen ett stängt betatest och ett fåtal personer, främst i USA, har fått tillgång till att prova den.”
  Jag vet inte det, det verkar i så fall inte vara så svårt att bli en del av dessa ”ett fåtal personer”. Jag skrev upp mig som intresserad av att prova funktionen för nån dag sedan och nu har jag tillgång till den, i Sverige.

 3. Jag anmälde mig och fick testa ”Graph Search” under lördagskvällen.
  Så skulle jag göra en sökning på ifall en web-site hade egen Facebook. Istället började den söka bl.a bland mina vänner och restauranger. CRAP är vad ”Graph Search” är. Går man till Facebooks diskussionsforum så är inte kritiken nådig.
  https://www.facebook.com/help/#!/help/community/question/?id=4900175636565