Fattigdom, orättvisor och Occupy Wall Street

Idag är det internationella dagen för utrotande av fattigdom, något som FN har uppmärksammat sedan 1993. Men detta ska inte handla om FN-floskler. De senaste veckorna har det i väst handlat mycket om Occupy Wall Street, och sociala/ekonomiska orättvisor. För att få lite perspektiv listar jag här lite statistik och jämförelser.
Cirka 80% av jordens befolkning lever på mindre än 10 dollar per dag. 22.000 barn dör dagligen på grund av fattigdom enligt UNICEF. Nästan hälften av alla barn lever i fattigdom. 1,6 miljarder människor lever utan elektricet.
Vi är 12 % av världens befolkning som använder 85% av vattnet. (Källa för samtliga siffror.)
För att få en bild över hur mycket man tjänar i jämförelse med andra är Global rich list en enkel och tankeväckande sajt. Här knappar man i sin månadslön och får upp hur man ligger till i förhållande till andra. En svensk medellön var ca 20.500 kr efter skatt, under 2009  (SCB). Det innebär att medelsvensken tillhör bland de sju procent i världen som har högst månadslön. Tjänar du 40.000 kr per månad tillhör du de 1% i världen som tjänar mest. 1 av 100. Det är alltså ”världselit”.
Om drygt två veckor beräknas vi vara sju miljarder människor på planeten. Under tiden som du läste den här artikeln dog ungefär 30 personer av hunger.
Fler intressanta länkar: Worldometer – En skrämmande räknare, En av sex amerikaner lever i fattigdom,  Cornell West Poverty tour.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Afshin says:

    Intressant. Kollat runt på sajten och detta blir bra känns det som. Spark!

    • Damon Rasti says:

      Tack för pepp. Och att du tog dig tiden. Vi kommer att bygga under en tid nu, detta är bara ett enkelt skal.

  2. Markus Larsson says:

    Är det nu man ska få en rage över att du inte tar upp frågan om vad som är alternativet till en globaliserad ekonomi, och på vilket sätt stängda gränser och planekonomi skulle leda till minskad fattigdom? Ja, det får bli så:
    Det känns väldigt mycket som etablerad journalistik att perspektiven inte vidgas till att tala om vad alternativen skulle vara. Ja, världen är orättvis, någon som inte visste det redan?
    Att några bortskämda slynglar ägnar sig åt pk-demonstrationer är inte så spännande.
    Handelskontakter sprider idéer och leder till ökad frihet för människor, det har fungerat så genom hela historien.

  3. Viktiga siffror, de borde läsas och begrundas mycket oftare. Jag skrev igår om varför jag gillar Occupy-rörelsen (http://annatoss.blogspot.com/2011/10/varfor-jag-gillar-occupy-rorelsen.html) och jag citerar Naomi Klein igen, bara för dig Markus: ”When so much is at stake, cynicism is a luxury we cannot afford”.

  4. Ann Kristin says:

    Planekonomi och stängda gränser är väl inte på kartan ens.För att citera Klas Eklund:”…en väl fungerande
    marknadsekonomi. Varken råkapitalism eller överreglerad ekonomi
    utan socialliberalism, en måttfull keynesianism – egentligen just den
    typ av ekonomi som nu är i ropet igen efter finanskrisen.” Men det är vad jag tror på. Efter 55 år och otaliga svängningar i åsikter, ett helt liv av sökande, har jag kommit fram till detta.

  5. @T_jakobsson says:

    Grattis till att ha tagit steget ut detta nya projekts ovisshet. Lycka till!
    Vill inte vara ogin och kritisera det första ni gör men vill ändå framföra några synpunkter.
    Johan Hedberg skriver såhär: ”Jag gråter inombords när jag ser att tidningarna missar halva storyn, att folk påpekar att de vill veta mer om något och ingen lyssnar.”
    Om jag förstår det hela rätt är detta ett mer läsar- och skrivarorienterat försök att komplettera det vanliga nyhetsflödet. I ljuset av det så förstår jag inte riktigt meningen med denna artikel. Vad är tanken att jag som läsare ska få reda på av den?
    – Att fattigdomen (ett luddigt begrepp) och ojämlikheten är utbredd i världen?
    – Att vi är förhållandevis väldigt lyckligt lottade i Sverige?
    – Att det pågår demonstrationer under namnet Occupy Wall Street runtom i världen?
    – Att mitt läsande inte stoppar människor från att dö i svält? 😉
    All denna information finns ju, om man mot förmodan inte redan kände till det, i ”gammelmedia” överallt. Rubriken ”Fattigdom, orättvisor och Occupy Wall Street” öppnar för många spännande frågor. Vad står Occupy Wall Street rörelsen för? Vad ÄR fattigdom? Hur kan man råda bot på den? Vad säger protestanterna? Vilka är protestanterna? Vad i systemet är det man opponerar sig emot? Vilka alternativ finns det? Vad är girighet? Osv osv etc etc
    ..eller är meningen bara att det ska vara en länklista till intressanta sidor på Internet?

    • Damon Rasti says:

      Tack för synpunkter. Vad Johan tycker om Ajour, får stå för honom. Detta var mitt första inlägg, och jag ville få ut en text för att känna av lite. Det var mest lite länkar och fakta. Jag kommer även posta youtube-videor ibland. Blir en salig blandning.

  6. Daubeffomma says:

    Which came first? chicken or the egg

  7. Med denna statistik i åtanke måste vi omedelbart överge rikemanslivet och utveckla en enkel livsstil: http://utrotahungern.wordpress.com/enkel-livsstil/