FN diskuterar beskattning av internet i hemliga förhandlingar

I FN pågår diskussioner om att belägga internetaktörer med skatt, rapporterar c|net. Tanken är att försöka utvidga de nuvarande internationella avtalen för telekommunikation, som går ut på att mottagares nätverk betalar ett minutpris. Förslaget är skrivet av European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) — en lobbyorganisation med huvudkontor i Bryssel, som  presenterat det för FN-organisationen International Telecommunication Union (ITU) enligt två nyligen läckta dokument (pdf 1, pdf 2). 
Telekomindustrin i Europa har sedan en tid tillbaka uttryckt missnöje över amerikanska internetaktörers framgångar och skulle det här förslaget genomföras kommer det antagligen att handla om många miljarder som regelbundet betalas ut. Det skulle även betyda att internets infrastruktur behöver förändras; istället för en ip-adress så skulle det exempelvis kunna handla om ”geografisk ip-adress”. Detta skulle i sin tur innebära att länder kan isoleras, varnar kritiker. I teorin skulle ett land kunna vägra ratificera avtalet, men i praktiken ändå behöva rätta sig efter begränsningarna satta av FN, om majoriteten medlemsländerna skulle gå med på avtalet.
ITU har även dragit på sig kritik för att deras processer hålls hemliga. Obamaadministrationen och den amerikanska kongressen har bland annat utfärdat en varning för hur hemliga förhandlingar på ITU kan orsaka radikal omstrukturering av internets ekosystem. Patrick S Ryan och Jacob Glick på Google Inc har skrivit en uppsats i ämnet (pdf) där de trycker på vikten av att öppna upp processen, när ITU nu vill reglera internet. Det som tidigare fungerade när det gällde statliga telecom-monopol går inte att applicera på internet, vars utveckling hela vägen handlat om öppenhet, anser de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hmm says:

  Det är en skrämmande tanke men tyvärr en som jag sedan länge förutspått. Och jag kan inte se att det kommer att blidas en tillräckligt koordinerad allmän opinion som orkar bry sig för att det ska förhindras.

 2. Snajvid says:

  Jag är rädd att det här bara är början. Även om vi har sett flera förslag på reglering av internet, vilka några av dessa också tagits till aktion så är detta bara början.
  Det är en hemsk tanke, men är man logisk så är det inte svårt att se. Vi kommer förlora friheten över internet. Det är tvärr en hypotetiskt möjlig sanning.
  Jag vill inte se det hända. Och jag vill tro att om (när) detta händer kommer de som verkligen tror helhjärtat på ett öppet och fritt internet att skapa något nytt. Kanske någon form av ’sub-nät’ där vi kan få vara fria. Åtminstonde ett litet tag till.

 3. Per Sjöborg says:

  Robert A. Heinlein har komenterat detta bäst:
  Throughout history, poverty is the normal condition of man.
  Advances which permit this norm to be exceeded
  — here and there, now and then — are the work of an
  extremely small minority, frequently despised,
  often condemned, and almost always opposed by all
  right-thinking people.
  Whenever this tiny minority is kept from creating,
  or (as sometimes happens) is driven out of a society,
  the people then slip back into abject poverty.
  This is known as ”bad luck.”
  Vi förtjänar bara precis så mycket frihet som vi slås för, inte ett uns mer!