Pierre-sur-Haute, militäranläggningen som den franska säkerhetspolisen helst inte vill se på Wikipedia. Foto: S. RIMBAUD (CC-BY-SA)
Vad händer när källbelagda uppgifter visar sig vara hemligstämplade och ett lands säkerhetspolis försöker censurera uppslagsverk? När franska säkerhetspolisen inte lyckades få Wikipedia att ta bort en artikel, gav de sig direkt på användarna istället.
Artikeln skriven tillsammans med Ajours Leo Wallentin
I början av mars kontaktade den franska underrättelsetjänsten Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DGSI, den franska motsvarigheten till SÄPO) Wikimedia Foundation med en förfrågan om att få en artikel raderad.
Artikeln i fråga var Station hertzienne militaire de Pierre-sur-Haute och innehöll enligt fransmännen hemligstämplade uppgifter. Wikimedia bad om mer information, vilket de inte fick och avslog därför önskemålet.
I stället gick DGSI på Wikimedia Frankrikes ordförande, som även är administratör på franskspråkiga Wikipedia, och hotade med rättsliga åtgärder om inte artikeln raderades. Ordföranden, Rémi Mathis, föll till föga och tog bort artikeln, som dock återställdes av en annan administratör (utanför Frankrike) efter en tids diskussion bland användarna.
Idag har Michelle Paulson, jurist på Wikimedia Foundation i en kommentar på franska Wikipedia kommenterat deras beslut att lämna artikeln utan åtgärd:
”…at this point, we do not see a demonstrated reason to remove it on legal grounds”
Det är inte första gången en administratör på Wikipedia uttsätts för påtryckningar. För en månad sedan hotade en organisation att stämma en enskild administratör, för att han deltagit i en diskussion om att ta bort organisationens Wikipediasida. Hoten hjälpte inte – sidan är borttagen, eftersom Wikipediagemenskapen inte ansåg att organisationen var tillräckligt känd för att ha en egen artikel i ett uppslagsverk. Men den händelsen ledde till en diskussion bland wikipedianer om riskerna med att blanda sig i kontroversiella diskussioner, och vad som händer med uppslagsverket om ingen vågar ta i svåra ämnen.
Mattias Blomgren, ordförande i Wikimedia Sverige, känner inte till några liknande påtryckningsförsök i Sverige.
– Att en demokrati som Frankrike gör på det sättet förvånar mig. Om det är en artikel som bygger på allmänna öppna källor så finns det ju inget skäl att vilja ta bort den, och öppna trovärdiga källor är Wikipedias grund, säger han.
Att ordföranden för Wikimedia Frankrike går in och raderar en Wikipediaartikel är i sig kontroversiellt. Wikipedia drivs visserligen av Wikimedia Foundation, men dess lokala stödföreningar (”chapters”) har ingen makt över innehållet på sajterna. Och det är inte självklart varför en stödföreningen i just Frankrike skulle ha mer att säga till om när det gäller franska Wikipedia, än en stödförening i någon annat land med många fransktalande invånare. Räkna med att delar av wikipediagemenskapen kommer att vara fly förbannade.
Uppdatering 6 april: Sedan i går har artikeln också översatts till engelska, och gått från i princip ingen trafik alls till jätteläst. Antagligen inte precis vad den franska säkerhetspolisen hade hoppats på.
Läs mer