Hur gör man när man blir bombad av spamföljare på Twitter?

Twittraren @Skrivbent har ungefär 3 000 följare. Tills idag. Då fick han plötsligt knappt 20 000 följare. Som någon köpt till honom som en illvillig gåva.


Det är kanske tidigt att kalla det trend, men faktum är att sedan Östhammar-incidenten har vi sett hur allt fler utsatt personer och företag för just massföljningar av spam-konton.
Det är ett effektivt sätt att håna någon, göra någon till en uppblåst typ, eller odla frågan hos andra om varför personen går och köper följare. Precis som med @Sportblogg, vilket Ajour skrev om igår.
Så hur gör man? Oklart. När man väl är utsatt går det snabbt. Som vi visade igår kan man få nästan en miljon följare på en månad. Jag antar att enda sättet att skydda sig när det faktiskt händer är att låsa sitt konto. Men när följarna väl har kommit finns de kvar. I Östhammars fall har 95 procent av spamföljarna försvunnit efter två månader. Men fortfarande har kontot tre gånger fler följare än när de började. I flera andra fall har nästan inga av spamföljarna försvunnit. Kanske handlar det om kvaliteten på de spamföljare man köper? Twitter arbetar såklart ständigt på att ta bort spamkonton från tjänsten, men det verkar ta tid. Inte heller finns något enkelt sätt att ta massblocka spamkonton.
Känner du till något bra sätt? Eller behövs det byggas något? Klart är att köpa följare till någon annan kan vara det mest effektiva sättet att försöka förlöjliga någon. Eller tvinga kontoägaren till desperata åtgärder:


Uppdaterat: Enligt @boegig kan eventuellt den här lösningen fungera:


@CJlinde tipsar om att givetvis rapportera till Twitter och att använda det här verktyget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Manageflitter.com är ett riktigt bra verktyg som jag använder. Där kan man hitta fejkkonton och avfölja direkt.

  2. Simon says:

    På vilket sätt är det ett problem att ha spam-följare? Det är ju en sak om man själv följer spam-konton, men vem som helst får väl följa mig om de vill, eller?

    • ”Det är ett effektivt sätt att håna någon, göra någon till en uppblåst typ, eller odla frågan hos andra om varför personen går och köper följare.”

      • Simon Winter says:

        Ja, det känns ju lite konstigt när du citerar från inlägget i en kommentar. Jag förstår det som att du tycker att jag har läst inlägget slarvigt.
        För mig liknar det här den debatt som fanns (och kanske fortfarande slumrar) om vem som ”får” länka till vem. I slutet av 90-talet blev folk upprörda om någon på en sida med motsatta åsikter länkade till ens egen sida.
        Jag förstår att antalet följare är viktigt för en del personer, men hade inte förstått att det hade blivit en ”känslig” fråga på det här sättet.