Newsmill stänger ner sina kommentarsfält.
Jag tänker inte rasa mot detta beslut, som jag utifrån redaktörernas egen motivering absolut förstår. Det finns helt enkelt inte resurser till att moderera eller styra upp debatten som uppstår i kommentarsfälten.
Däremot konstaterar jag att Newsmills beslut ändå är mer anmärkningsvärt än exempelvis SvD:s beslut att bara tillåta ett begränsat antal kommentarer per person, eller Aftonbladets, att koppla kommentarsfältet till Facebook. Varför?
Därför att grundtanken med Newsmill var att skapa levande debatt i symbios med läsarna. Newsmill som idé var den nya tidens debattforum, där redaktörskunnande och urval skulle kombineras med enskildas lust och vilja att delta i den offentliga debatten. En ambition som tidigt visade sig vara svår att upprätthålla.
Det dröjde inte länge förrän Newsmill fick dåligt rykte, både på grund av de artiklar som publicerades och på grund av kommentarsfältet som hade väldigt högt i tak. Sedan dess har det gått lite upp och ner, men många seriösa skribenter har valt att inte publicera sig på sajten, för att det varit en sammanhang där de ej velat synas.
Det har gjorts flera försök till samarbeten med andra nyhetssajter, inget av dem har fått något större genomslag.
Newsmill har levt sitt eget liv, och de debatter som förs där är inte sällan de som hamnar i skuggan på andra sajter. Det är i grunden något bra, att det finns en plats för sådant som ej betraktas som nyhetsvärdigt eller tillräckligt fint för att publiceras på DN Debatt. Men förutsättningen för detta tror jag också har varit kommentarerna. Jag vågar gå så långt som att gissa att kommentarerna i sig dragit mer trafik än själva artiklarna på sajten.
Därav frågan i rubriken – är detta dödssstöten för Newsmill?
Det kan vara så att debatten skärps, att kvaliteten höjs, och att vi kanske får fler repliker på artiklar i stället för kommentarer. Om nu redaktörerna hinner med att läsa och göra det urvalet.
Det kan också vara så att Newsmills ivrigaste anhängare lämnar sajten och piper iväg till andra platser på nätet som har högre i tak, där det finns möjlighet att ventilera sina egna åsikter och inte bara läsa andras.
Trenden att stänga eller skärpa reglerna för kommenterande på nyhetssajter talar tydligt. Det är ohållbart att låta läsarna delta i samtalet utan att ha några som helst ramar kring hur det ska gå till. Och det är där problemet ligger. Inte i att läsarna inte egentligen kan hantera friheten som uppstår när de kan tycka vad som helst i anslutning till en text på nätet, utan att det från början har varit dåligt uppstyrt från sajtägarnas sida.
Vad gäller just Newsmill återstår att se vilket resultatet blir av detta beslut. Kanske är det så att Newsmill spelat ut sin roll, kanske är det så att det ska ses som ett experiment i den tidiga interneteran och som sådant på det stora hela lyckat. Kanske kan kommentarfältsproblemen leda till nya tag, med nya ambitioner och en annan syn på kommentarsfälten, än den som tyvärr också Newsmill intog väldigt tidigt. Nämligen synen att ”kommentarsfält kan man ha och därför ska vi ha det, men vad vi ska ha det till vet vi inte riktigt”.
Att öppna upp för vem som helst att kommentera utan att själv vara närvarande eller fånga upp kommentarerna alls, är lite som att bjuda alla man känner och dem man inte känner på fest utan att själv dyka upp, och låta gästerna själva fixa underhållningen. Ibland blir det riktigt bra. Andra gånger spårar det ur.