Krönika: Facebook räknar likes genom kommentarer – och privata meddelanden

Trodde du att en Facebook-like var lika med en delning på Facebook? Tänk om. Per-Mattias Nordkvist reder ut att en Facebook-like lika gärna kan vara en kommentar, din väns kommentar på kommentaren – eller en länk i ett privat facebookmeddelande. 

För ett och ett halvt år sedan lanserade Facebook en ny funktion som nu blivit så självklar, imiterad och så väl etablerad att vi tar den helt för givet: Gilla-knappen. Tanken var att man på olika webbplatser utanför Facebook skulle kunna placera en räknare som visade hur många som ”gillar” en sida. Det smarta var detta att om man sedan tidigare var inloggad på Facebook inte behövde logga in igen för att ”gilla” en sida. Detta blev snabbt en succé då ägare av webbplatser fick ett bra mätverktyg för att se vilka delar av en sajt som är populära bland användarna, men kanske ännu viktigare var att ett klick på gilla-knappen samtidigt spred länken inne på Facebook vilket snabbt gjorde att man fick många fler besök till sin sida.

Denna funktion har senare kopierats av en rad system som till exempel Google Plus eller Pinterest. Även om Facebook kanske inte själv var först med detta så etablerade man gilla-begreppet i och med detta drag. Idag är det något vi alla använder oss av.

Under de snart två år som jag själv flitigt klickat på knapparna har jag levt i tron av att 1 gilla = ett klick på knappen. Men så är inte alls fallet. Om man lusläser förklaringarna på Facebooks egna Like-sida kan man se att man räknar mer än bara klick på like-knappen. Det var i samband med att NextWeb avslöjade att Facebook inte räknar likes utan även postningar av en länk i privata meddelande som detta uppdagades för mig. I själva verket är siffrorna bakom likes kraftigt överdrivna och inte alls motsvarar ett faktiskt klick på knappen.

En gilla-markering kan vara något av följande:

  • Ett klick på gillaknappen
  • En delning av länken till sidan inne på Facebook(utan att man gör något på själva sidan man delar)
  • En kommentar på en delning av länken
  • En like på den delade länken
  • Ett postning av länken i ett privat meddelande

Detta är för mig helt förbluffande och betyder att jag som ensam surfare kan stå bakom ett 10-tal likes på en sida. Låt oss ta ett exempel:
Jag postar en länk till denna artikel på Facebook. Gilla/like nummer 1.
Jag gillar min egen delade länk på Facebook. Gilla nummer 2
Jag kommenterar min egen delade länk på Facebook. Gilla nummer 3.
En kompis gillar min delade länk. Gilla nummer 4.
En kompis kommenterar min delade länk. Gilla nummer 5.
Jag svarar på min kompis kommentar. Gilla nummer 6.
Vi fortsätter diskussionen och skriver 4 kommentarer till var. Artikeln får då 8 nya gilla (totalt 14 ”gillningar”).
Jag klickar på gilla-knappen på artikel-sidan(utanför Facebook). Artikeln får sin 15:e gilla.
En artikel som saknade likes har på bara några minuter fått 15 gillningar trots att enbart två personer har diskuterat den på Facebook och bara en gång har gilla-knappen klickats inne på själva artikeln.

Detta är egentligen inte något nytt och Facebook själva medger att det är precis så här det skall fungera och att det är helt i sin ordning.

Själv känner jag mig lurad. Det är ju fullt möjligt att man diskuterar en länk utan att man för den sakens skulle har något intresse av att ge bort en like.

Så fungerar det:

TEXT: Per-Mattias Nordkvist