Uppdaterat, med kommentar från Bengt-Erik Engholm:
Efter att nyheten publicerades här på Ajour har bland andra Svenska Dagbladet tagit in en artikel om Mohammad Sadegh Razmdoost, och idag meddelar P1 att Migrationsverket inhiberat avvisningsbeslutet och tänker titta på ärendet igen.
Den senaste tiden kommer nästan dagligen tips om personer som avvisas från Sverige på lösa eller dåliga grunder, trots stort skyddsbehov. Vi kan inte publicera/uppmärksamma dem alla, men det här fallet vill vi uppmärksamma, genom att publicera det brev som skrevs för att vädja till Migrationsverket att låta Mohammad Sadegh Razmdoost stanna i Sverige.
Brevet skickades av Svenska PEN och Svenska Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur till Migrationsverket i februari. Följden blev att utvisningen uppsköts tillfälligt och att Mohammad fick en ny advokat. Men i förra veckan tog Migrationsverket beslutet att avslå Mohammad Sadegh Razmdoosts ansökan om uppehållstillstånd, och idag har ärendet överlämnats till Polisen. Vår iranske kollega kan alltså när som helst hämtas av polis och skickas hem till Iran och fängelse.
Bäste handläggare,
Svenska PEN har sedan 1922 arbetat med frågor gällande författares och journalisters rätt till skydd i samband med förföljelse på grund av sin publicistiska verksamhet. Vi har nyligen kontaktats av den iranske barnboks- och manusförfattaren Mohammad Sadegh Razmdoost. Denne har i Iran gett ut två barnböcker och dessutom skrivit ett antal filmmanus. Sadegh Razmdoost skriver dessutom i nuläget en blogg med politiska inslag, som återfinns på webbadressen http://darmasire-haghighat.weebly.com/. Han har ansökt om politisk asyl i Sverige, en ansökan som hittills fått avslag i flera instanser.
Razmdoost hör till de skribenter som hamnade i de iranska myndigheternas sökljus efter protesterna mot vad man uppfattade som ett ogiltigt presidentval 2009, den så kallade ”gröna vågen”. Eftersom han öppet deltagit i dessa demonstrationer fängslades han och förhördes den 1-8 augusti 2009. I likhet med många andra demonstranter, särskilt författare och journalister, dömdes han till så kallat ”yrkesförbud”: han har en dom hängande över sig enligt vilken han måste betala 10 miljoner rial, har 10 års konstnärligt yrkesförbud samt en fängelsedom på 7 år. Razmdoost har under den tid han sökt asyl i Sverige och efter det att han fått avslag på sin ansökan försökt ta sitt liv, vilket bör tjäna som ett vittnesbörd om allvaret i de hot som vilar över honom i hemlandet.
Domen mot Razmdoost är av precis det slag som iranska myndigheter ägnat sig åt för att tysta oppositionen och ytterligare kringskära den yttrandefrihet och tryckfrihet som vi i Sverige tar för given. PEN har under de senaste åren sett ett stort antal domar av liknande slag mot andra iranska författare, journalister och bloggare, där det räcker att ha skrivit texter om politik över huvud taget för att dömas till långa fängelsestraff – ett annat sådant exempel är domen mot bloggaren ”Hoder”, Hossein Derakhshan, som nyligen dömdes till 17 års fängelse för att ha publicerat en blogg med kulturellt och politiskt innehåll. Både svenska PEN och PEN International betraktar dagens Iran som ett av de länder där förföljelsen av oliktänkande och författare är allra hårdast.
Den svenska regeringen har vid upprepade tillfällen slagit fast att Sverige som land vill vara ett föredöme då det gäller att ge skydd till dissidenter som förföljs för att ha utnyttjat den yttrandefrihet som i FN-deklarationen utnämns till en av de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Det är vår uppfattning att Mohammad Sadegh Razmdoost representerar den sorts skribenter och demokratiaktivister Sveriges officiella representanter vid ett flertal tillfällen sagt sig vilja stödja och skydda.
Med vänliga hälsningar
Ola Larsmo
Ordförande, Svenska PEN
Kajsa Gordan
Ordförande, Sektionen för Barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund