Mohammad Sadegh Razmdoost kan hämtas av polis när som helst

Uppdaterat, med kommentar från Bengt-Erik Engholm:

Efter att nyheten publicerades här på Ajour har bland andra Svenska Dagbladet tagit in en artikel om Mohammad Sadegh Razmdoost, och idag meddelar P1 att Migrationsverket inhiberat avvisningsbeslutet och tänker titta på ärendet igen.
Den senaste tiden kommer nästan dagligen tips om personer som avvisas från Sverige på lösa eller dåliga grunder, trots stort skyddsbehov. Vi kan inte publicera/uppmärksamma dem alla, men det här fallet vill vi uppmärksamma, genom att publicera det brev som skrevs för att vädja till Migrationsverket att låta Mohammad Sadegh Razmdoost stanna i Sverige.
Brevet skickades av Svenska PEN och Svenska Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur till Migrationsverket i februari. Följden blev att utvisningen uppsköts tillfälligt och att Mohammad fick en ny advokat. Men i förra veckan tog Migrationsverket beslutet att avslå Mohammad Sadegh Razmdoosts ansökan om uppehållstillstånd, och idag har ärendet överlämnats till Polisen. Vår iranske kollega kan alltså när som helst hämtas av polis och skickas hem till Iran och fängelse.

Bäste handläggare,
Svenska PEN har sedan 1922 arbetat med frågor gällande författares och journalisters rätt till skydd i samband med förföljelse på grund av sin publicistiska verksamhet. Vi har nyligen kontaktats av den iranske barnboks- och manusförfattaren Mohammad Sadegh Razmdoost. Denne har i Iran gett ut två barnböcker och dessutom skrivit ett antal filmmanus. Sadegh Razmdoost skriver dessutom i nuläget en blogg med politiska inslag, som återfinns på webbadressen http://darmasire-haghighat.weebly.com/. Han har ansökt om politisk asyl i Sverige, en ansökan som hittills fått avslag i flera instanser.
Razmdoost hör till de skribenter som hamnade i de iranska myndigheternas sökljus efter protesterna mot vad man uppfattade som ett ogiltigt presidentval 2009, den så kallade ”gröna vågen”. Eftersom han öppet deltagit i dessa demonstrationer fängslades han och förhördes den 1-8 augusti 2009. I likhet med många andra demonstranter, särskilt författare och journalister, dömdes han till så kallat ”yrkesförbud”: han har en dom hängande över sig enligt vilken han måste betala 10 miljoner rial, har 10 års konstnärligt yrkesförbud samt en fängelsedom på 7 år. Razmdoost har under den tid han sökt asyl i Sverige och efter det att han fått avslag på sin ansökan försökt ta sitt liv, vilket bör tjäna som ett vittnesbörd om allvaret i de hot som vilar över honom i hemlandet.
Domen mot Razmdoost är av precis det slag som iranska myndigheter ägnat sig åt för att tysta oppositionen och ytterligare kringskära den yttrandefrihet och tryckfrihet som vi i Sverige tar för given. PEN har under de senaste åren sett ett stort antal domar av liknande slag mot andra iranska författare, journalister och bloggare, där det räcker att ha skrivit texter om politik över huvud taget för att dömas till långa fängelsestraff – ett annat sådant exempel är domen mot bloggaren ”Hoder”, Hossein Derakhshan, som nyligen dömdes till 17 års fängelse för att ha publicerat en blogg med kulturellt och politiskt innehåll. Både svenska PEN och PEN International betraktar dagens Iran som ett av de länder där förföljelsen av oliktänkande och författare är allra hårdast.
Den svenska regeringen har vid upprepade tillfällen slagit fast att Sverige som land vill vara ett föredöme då det gäller att ge skydd till dissidenter som förföljs för att ha utnyttjat den yttrandefrihet som i FN-deklarationen utnämns till en av de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Det är vår uppfattning att Mohammad Sadegh Razmdoost representerar den sorts skribenter och demokratiaktivister Sveriges officiella representanter vid ett flertal tillfällen sagt sig vilja stödja och skydda.
Med vänliga hälsningar
Ola Larsmo
Ordförande, Svenska PEN
Kajsa Gordan
Ordförande, Sektionen för Barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Pi Enell says:

    Herregud vad intressant!

  2. Carina Svendsen says:

    ”Vi kan inte publicera/uppmärksamma dem alla”
    Varför inte?
    Kan det vara så att Migrationsverket faktiskt är bättre på att bedöma människors skyddsbehov än du/ni?
    Jag vet ju att människor kan komma till Sverige genom att av rätt personer köpa ett förfalskat anställningsavtal, det börjar nästan kännas som att Ajour kör en liknande deal ”..för 5000kr skriver vi om vilket enormt skyddsbehov just Du har..”
    Man får ju komma hit om man har jobb, och eftersom det iaf är en förutsättning för att det ska fungera så..ge honom ett jobb så är problemet löst?!
    Alltså, jag inser att jag blir en kall cynisk jävel, det behöver inte påpekas.
    Men det är just det som är min poäng, och jag menar att Ni utnyttjar det här. Man kan bara skriva det här så många gånger, Band Aid fungerar typ vart 20:e år, så det faktum att ni utnyttjar det här, för att ha något att skriva om, väl medvetna om att det inte löser ett skit, Det faller på er.
    Det finns en sedelärande historia om en pojke som ropar ”Vargen kommer..” i den är ni pojken..
    Dr. Phil brukar säga ”And how is that working out for you?” till sina gäster, som ju nästan alltid har goda intentioner och bra mål, men det fungerar ju inte.
    Antingen har man ”fel” åsikter, eller så använder man fel metoder, så enkelt är det, men ni vägrar ju ens utvärdera vad ni faktiskt gör, så upptagna av er egen ”godhet” är ni.

    • Det finns en rad orsaker till att vi inte kan skriva om alla, men naturligtvis skriver vi inte utan att tänka igenom varför vi väljer att publicera en specifik persons berättelse. Att vara ”rättvis” är omöjligt. Och precis som du säger – gör vi det för ofta slutar folk reagera. Å andra sidan kan det i vissa fall – som just nu med migrationsverket – vara så att om det dyker upp märkligheter ofta under kort tid kanske man reagerar? Det här är inte lätt, känslan av total maktlöshet lägger sig på en som en våt filt, när folk ber om hjälp och känslan är att man ingenting kan göra.
      Vad gäller migrationsverkets ”bättre bedömning” kan det kanske också vara så att vi har en annan uppfattning än migrationsverket om skyddsbehov?

      • Carina Svendsen says:

        Självklart kan det vara så att ni gör en annan bedömning än Migrationsverket när det gäller skyddsbehov, alldeles uppenbart är det så.
        Men frågan är då, vems bedömning ska vi gå på? Ska var och en gå efter den egna uppfattningen, eller är det så att man för varje ”rätt” man tycker sig ha, troligtvis också har ett ”fel”.
        Och sen blir ju den andra frågan, ska vi ”lösa det här problemet” 1 Miljon gånger, i 1 Miljon enskilda ärenden, eller är det kanske bättre att omgruppera och se till att problemet aldrig uppstår?
        (Och den frågan är både lättare och mer komplex än vad det kan tyckas. Vi har ju all kunskap, alla resurser för att göra det här, och det skulle faktiskt vara ganska lätt. Å andra sidan uppstår frågan, vad händer då med människor som bygger stora delar av sin identitet på att hjälpa och fördöma andra, att kategorisera människor och idéer i kategorierna ”ont” och ”gott”, ”rätt” och ”fel”. Vad skulle du själv göra om du inte engagerade dig i andra, och kanske tvingades möta dig själv i större utsträckning? Många är ju betydligt räddare för att vara anonym, att vara ”ingen”, än att vara antingen ond eller god.)
        Jag tycker att vartenda själ som vill komma hit ska få göra det, dels för att jag är övertygad om att det är ungefär 9Miljoner människor som vill bo i Sverige, och ”ingen” skulle komma hit om dom inte var tvungna.
        Men frågan är då hur stor del vi har i det där ”var tvungna”, det kanske är DET problemet vi ska lösa, så uppstår aldrig det där andra problemet.
        Inser du någonstans att det får en väldigt imperialistisk prägel att du som vit kontorsarbetande kvinna, tillhörande någon slags elit, säkerligen övre-medelklass, att du ska sitta och både bestämma, och engagera dig i människor för vilka ditt liv är en absolut dröm.
        Vill du verkligen hjälpa människor så handlar det ju om att möta dom halvvägs, INTE ta dom till vår nivå (och med nivå menar jag såklart materiell välfärd), eftersom det är både omöjligt och ohållbart.
        Jag hörde någon häromdan som ställde frågan om någon kunde nämna 1 enda krig som har utkämpats på ideologiska grunder, och jag kan föra den vidare, kan någon?
        Jag vill påstå att alla krig har utkämpats för land/tillgångar, vilket såklart ställer hela begreppet ”regimkritiker” på ända.

        • Jag hänger allvarligt inte helt med på hur du tänker här. Hur menar du att jag ska möta mig själv, vad har det med saken att göra? Hur kan det vara imperialistiskt att jag (som inte hör till någon övre medelklass) gör det lilla jag kan för att sprida ordet? Eller om jag formulerar mig så här: Eftersom du uppenbarligen tycker att jag gör fel, hur tycker du att jag ska göra istället?

          • Carina Svendsen says:

            Jag sa att inte att du skulle, jag frågade vad du skulle göra om du inte gjorde det du gör idag?
            För att konkretisera det, så är ju Migrationsverket i sig ett ”sjukdomstecken”, det går såklart inte att peka ut någon enskild handläggare, och om man fråga enskilda handläggare så slår dom såklart ifrån sig, men deras jobb är ju att handlägga ärenden, dom vill inte ”lösa problemet”, dom vill inte jobba undan alla ärenden, ett sådant systemfel jobbar sig självklart in i systemet.
            Det gäller ju Arbetsförmedlingen (dom vill inte lösa någon arbetslöshetsfråga, då skulle dom bli arbetslösa), Försäkringskassan, osv. osv.
            Så det är en bra fråga för alla att ställa sig, vad skulle jag göra i en perfekt värld?
            Sprida ordet? Menar du att ordet inte är spritt?
            Jag tycker inte det är min plats att berätta för dig hur du ska göra, vi lever ju i samma värld, så misslyckandet är i lika stor utsträckning mitt, men skillnaden är att du gör ”mer av samma”, och försvarar det. Det kanske inte bara handlar om vad du ska göra, utan lika mycket om vad du inte ska göra.
            Men jag skulle väl säga att man kanske ska strunta i enskilda fall för en period, och koncentrera sig på människor som faktiskt har makt. Sverige har ju t.ex. fortfarande självbestämmande över vår ekonomi, så allt vi säger att vi inte gör för att det inte finns pengar, är ju en uppenbar lögn, och från dig kan jag köpa att du/man gör sitt bästa, däremot går ju inte det från människor som faktiskt HAR makt.
            Vi kanske inte har lyxen att _välja_ vilka frågor vi ska uppmärksamma längre.
            Så att ställa alla som försvarar saker som är uppenbart fel mot väggen är väl en bra början. Ekonomin i sig är ju en enda stor lögn, men den insikten är såklart jobbig för generationer människor som har gjort den till sin verklighet.
            Det här är ju t.ex. det perfekta ”vapnet” mot främlingsfientlighet om man vill ha ett sådant, eftersom kostnaden för invandrarna är ett vanligt (felaktigt) argument, men då måste vi också se att om ett ensamkommande flyktingbarn kostar 4000kr/dygn, så är det ju ”vi”, som får dom pengarna, det är ju inte barnet.

  3. […] Sadegh Razmdoosts fall uppmärksammades för första gången på ajour.se av Svenska PEN och Svenska Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. I ett […]

  4. axel axelsson says:

    Det är sjukt att en sådan ädel människa ska utvisas. Det är sjukt att människor med ädla uppsåt och demokratiska värderingar inte har någon rättsäkerhet vad gäller ett välförtjänt uppehållstillstånd i vårt land. Sverige ska vara demokratins vajande fana, inte den dynga som fanan slår ner på.
    Låt Mohammad Sadegh Razmdoost stanna kvar.

  5. Anja says:

    är det Migrationsverket eller Migrationsdomstolen eller Migrationsöverdonstolen som avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd? Om det är Migrationsverket har han väl fortfarande chansen att överklaga till MD och MÖD utan hot av hämtning av polis. Det är petitesser i dessa fall när det gäller liv, men texten får två skilda meningar när det står att Migrationsverket avslagit när det i själva verket är MÖD. Blir lite förvirrad och jag vet ej hur långt processen har kommit.

  6. […] Föreningar För ett Fritt Iran ansluter sig till Svenska PENs och Svenska Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteraturs protest mot utvisningen av Mohammad Sadegh […]

  7. Bengt-Erik Engholm says:

    Efter att nyheten publicerades här på Ajour har bl.a. Svenska Dagbladet tagit in en artikel om Mohammad Sadegh Razmdoost, och idag meddelar P1 att Migrationsverket inhiberat avvisningsbeslutet och tänker titta på ärendet igen:
    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=478&grupp=1791&artikel=5030851

  8. farshad says:

    Den iranska barnboksförfattaren Mohammad Razmdoost får uppehållstillstånd i Sverige tillsammans med sina föräldrar, det meddelar Svenska PEN. Kulturnytt rapporterade i våras om att Migrationsverket i sista sekunden stoppade avvisningen av Mohammad Razmdoost

  9. farshad says:

    Iransk barnboksförfattare får uppehållstillstånd
    Den iranska barnboksförfattaren Mohammad Razmdoost får uppehållstillstånd i Sverige tillsammans med sina föräldrar, det meddelar Svenska PEN. Kulturnytt rapporterade i våras om att Migrationsverket i sista sekunden stoppade avvisningen av Mohammad Razmdoost